Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Kemin golf­ken­tän edus­tal­ta kaa­det­tiin luvan kanssa järeitä kuusia ja mui­ta­kin puita – Puiden kaato he­rät­tää usein mie­li­pi­tei­tä puo­les­ta ja vastaan

Aimo Tervahauta (oik.), Hanna Stark-Heikkinen, Elmo Heikkinen ja Aaron Junnoaho kavivät käveleskemässä puiden kaatoalueella. Suomen sodan muistomerkin alueelta  kaadettiin kaksi kuusta.
Aimo Tervahauta (oik.), Hanna Stark-Heikkinen, Elmo Heikkinen ja Aaron Junnoaho kavivät käveleskemässä puiden kaatoalueella.
Aimo Tervahauta (oik.), Hanna Stark-Heikkinen, Elmo Heikkinen ja Aaron Junnoaho kavivät käveleskemässä puiden kaatoalueella.

Kemin golfkentän ympäristö on muuttunut. Jungonkadun varrelta klubirakennuksen vierestä on kaadettu järeitä kuusta ja jonkin verran pienempiä koivuja ja haapoja. Puiden kaato herättää erilaisia mielipiteitä. Kemin Seudun Golf oy halusi kaataa klubirakennuksen lähistöllä olevat puut suojellakseen rakennusta.

– Puista irtoavat neulaset pilaavat huopakaton ja  tukkivat rännit. Haluamme pitää myös golfkentän alueen mahdollisimman siistissä kunnossa, sillä puut ovat olleet melkoisia roskittajia, Kemin Seudun Golf oy:n hallituksen jäsen Hannu Suomela kertoo.

Suomela ihmettelee sitä meteliä, mikä puiden kaadosta on syntynyt etenkin sosiaalisessa mediassa. Osa on ollut puolesta osa vastaan.

– Kävimme keskustelemassa klubirakennuksen vieressä asuvien ihmisten kanssa. Heidän mielestään oli ainoastaan hyvä asia, että kaadamme puita pois. Aurinko pääsee silloin paremmin näkyville ja tuulenvire käy pihoille, Suomela kertoo.

Kemin Seudun Golfin pitää huolehtia kaadetut puut oksineen pois alueelta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kemin seudun luonnossuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Aimo Tervahauta ja golfkentän lähistöllä asuva Hanna Stark-Heikkinen kävivät puiden kaatamisten jälkeen käveleskelemässä alueella. Stark-Heikkinen on harmissaan, kun puut saivat lähtöluvan.

– Puiden kaatajat eivät nähneet kuusikossa luontoarvoa. Luonnon monimuotoisuus unohtui. Kuusikko on ollut lintujen ja oravien asuinpaikka ja myös lapsille mukava leikkipaikka. Harmittaa, että pieni yhtenäinen metsä on tuhottu. Maisema muuttui puiden kaatojen myötä, Stark-Heikkinen sanoo.

Hanna Stark-Heikkisen mukaan puiden kaataminen ei rajoittunut pelkästään lupa-alueen sisään.

– Valtaosa kannoista oli kaatolupa-alueen ulkopuolella. Laskimme ja merkkasimme yli kymmensenttisiä kantoja yhteensä 68 kappaletta ja halkaisijaltaan 3–9-senttimetrisiä kantoja löysimme noin 70 kappaletta. Vain kahdessa kannossa oli iso ja neljässä tai viidessä kannossa pieni lahovika. Vuosirenkaiden perusteella vanhimmat kuuset olivat satavuotiaita ja ne voivat elää jopa 400-vuotiaiksi asti. Kaatolupa on selvästi ylitetty ja siihen on syynä joko raha tai ajattelemattomuus, Hanna Stark-Heikkinen toteaa.

Kemin kaupunki myönsi Kemin Seudun Golfille maisematyöluvan noin kahdenkymmenen kuusen kaatamiseen. Kaksi kaadettavaa kuusta sijaitsi Suomen sodan muistomerkin alueella. Alkukatselmuksessa paikan päällä olivat kaupungilta rakennustarkastaja, metsätyönjohtaja, kaavoittaja, puutarhureita, rajanaapureita  sekä Kemin Seudun Golfin edustajia.

– Teimme paikan päällä katselmuksen ja sovimme, että naapurit ja golfyhtiön edustajat käyvät merkkaamassa kaadettavat puut. Kaatamisesta nousi sosiaalisessa mediassa häly ja kävin tarkistamassa henkilökohtaisesti alueen, Kemin rakennustarkastaja Mika Tiiro kertoi.

Tiiron tiedossa ei ole, että myös merkkaamattomia kuusia olisi kaadettu.

– Kantoja on yli kaksikymmentä, koska maisemallisesti ei niin nättejä haapoja ja koivuja otettiin myös pois, Tiiro sanoi.

Kemin seudun Golf sai huolehtia itse kaatamisesta ja pitää myös puut.

– Golfkentän vierestä kaadettujen puiden määrä jäi niin pieneksi, ettei kaupungin olisi taloudellisessa mielessä ollut järkevää kaataa itse puita. Teemme

aina oman arviomme tapauskohtaisesti, Tiiro sanoi.

Kemissä asemakaava-alueen tontilta saa kaataa yhden puun ilman maisematyölupaa. Puun kaatamiseen pitää olla naapurin suostumus. Jos kaataja ei saa suostumusta, niin puun kaato vaatii lupakäsittelyn.

–Kaksi puuta voi kaataa tontilta katselmuksen jälkeen. Jos kyse on useammasta puusta, niin siihen tarvitaan  maisematyölupa. Näitä lupahakemuksia tulee kaupungille vuosittain kolmisenkymmentä, Mika Tiiro kertoi.