Kemin päätöksenteko on ollut lyhytjänteistä. Olemme muun muassa purkaneet kiinteistöjä, joita on rempattu alle 10 vuotta sitten, esimerkkinä terva- ja keilahalli. Toisaalta niiden sijainti ei ollut paras mahdollinen muutenkaan. Se, että niiden tilalle saadaan uusi yritys on tietenkin positiivista, vaan sen hintalappu Kemille oli korkea suhteessa mahdollisiin työpaikkoihin.
Kouluverkkopäätös saa taas aikaan koulukiinteistöjen purkuja joka tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus meillä Kemissä. Purkua odottaa edellä mainittujen lisäksi uimahalli ja tyttölyseon kiinteistö, mikäli se hankitaan ja rakennetaan uudeksi yläkouluksi. Keskittäminen on meilläkin se avainasia jolla taloutta koetetaan sopeuttaa muuttuviin olosuhteisiin. Pelastaako se meidän taloutta, aika näytää.
Tuntuu vain kovin vieraalta se ajatus, että kohtuullisessa kunnossa olevia kiinteistöjä puretaan ilman perusteellisia selvityksiä. Jos päätökset perustuvat pelkkiin kuntoarvioihin ja oletettuihin kustannuksiin, niin silloin ei olla ainakaan kovin tukevalla pohjalla päätöksien suhteen. Tarkoitushakuisuus voi olla enemmänkin taustalla jos ei tehdä oikeita kuntotutkimuksia jotka sitten ohjaisivat myös päätöksentekoa oikeisiin ja kokonaistaloudellisiin lopputuloksiin.
Kemissä päätöksenteko on ollut kovin lyhytjänteistä ja kovin harva virka - ja luottamushenkilö on katsonut kokonaisuutta mitä kukin päätös merkitsee meille Kemiläisille. Vaikka Kemin lompakon pohja jo näkyy, niin suuria suunnitelmia ja päätöksiä runnotaan läpi miettimättä mitä se merkitsee meidän kantokyvylle ja käyttötalousmenoille. Budjetit ovat alimitoitettuja valmiiksi. Päätä ei voida laittaa pensaaseen ja odottaa, että kyllä se siitä paranee kun vain aika ja housut kuluu parempia aikoja odotellessa.
Olen tästäkin koettanut ylläpitää keskustelua, vaan jotenkin tullut tunne, että taas tuo Kemin mielienpahoittaja puhuu lämpimikseen rahasta ja sen riittävyydestä. Pelkästään korkomenot noista meidän mittavista veloista ovat nousseet miljoonia euroja vuodessa. Ne ovat kaikki pois käyttötalousmenoista ja peruspalveluista.
Peräänkuuluttaisinkin enemmän kokonaisvaltaisen näkemyksen ottamista Kemin päätöksentekoon. Lautakunnat tehtailevat investointeja ja muita aloitteita joissa ei ole otettu huomioon rahojen riittävyyttä kokonaisuuden kannalta.
Positiivisena (!) asiana pidän sen, että kouluverkon muutokset lähtivät faktojen ja talouden näkökulmasta vaan oltiinko tässäkin sitten jo myöhässä koska näiden päätösten taloudelliset vaikutukset näkyvät vasta vuosien päästä?