Ke­mi­läi­set ää­nes­ti­vät ilo­tu­li­tuk­sen puo­les­ta, Tor­nios­sa ja Haa­pa­ran­nal­le juh­li­taan kah­des­ti

Yksityiset eivät saa ampua ilotulitteita Kemin ja Tornion keskustoissa.

Ilotulituksia järjestetään Kemissä ja Torniossa. Myös Kallinkankaalla järjestetään perinteinen uudenvuodentapahtuma.
Ilotulituksia järjestetään Kemissä ja Torniossa. Myös Kallinkankaalla järjestetään perinteinen uudenvuodentapahtuma.
Kuva: Vappu Kallio

Kemiläiset äänestivät alkusyksystä siitä, pitäisikö kaupungin järjestää ilotulitus. Kuusikymmetäyksi prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että 150-vuotiaan Kemin on syytä järjestää ilotulitus.

Uuden vuoden tapahtuma alkaa Kemin sisäsatamassa uudenvuoden aattona kello 20.

Meripuiston liukumäessä sotalapsipatsaan luona on musiikkia ja mäenlaskua. Seremoniamestarin tehtävää hoitaa FC-88 Kemi ry.

Kaupungin tervehdyksen tuo kello 20.45 valtuuston puheenjohtaja Teija Jestilä. Ilotulitus alkaa kello 21.

Keminmaan Kallilla järjestetään niin ikään uuden vuoden tapahtuma. Dj Unne alkaa esiintyä puolesta päivästä eteenpäin, tapahtuma huipentuu perinteiseen soihtulaskuun ja ilotulitukseen kello 18.


Torniossa uutta vuotta juhlitaan isosti yhdessä naapurikaupunki Haaparannan kanssa.

Happy New Twice -uudenvuodenjuhlaan liittyviä oheistapahtumia on rajan molemmin puolin enemmän kuin aikaisemmin. Lapset on otettu tänä vuonna erityisesti huomioon. Esimerkiksi Haaparannan Folkets Husilla näytetään ilmaiseksi uusi Frozen II -elokuva ruotsiksi dubattuna, ja  ilmaislippuja voi lunastaa Haaparannan kirjastolta ja TornioHaparanda-matkailuinfosta, sanoo tapahtumasta vastaava tapahtumatuottaja Antti Smeds Eventworksistä.

– Taikuri Elias Kvist esiintyy Lapparilla alkuillasta ja Duudson Activity -puistoon pääsee erityishintaan. Aikuisille taas järjestetään ohjelmaa baareissa ja ravintoloissa Hallituskadun varrella ennen päätapahtumaa, sanoo tapahtumasta vastaava tapahtumatuottaja Antti Smeds Eventworksistä.


Tapahtuma huipentuu perinteiseen tapaan rajalla, Victoriantorilla järjestettävässä uuden vuoden juhlassa, jossa uutta vuotta juhlistetaan tuttuun tapaan kaksi kertaa. Show koostuu musiikista, esityksistä ja ilotulituksista.

– Puoliltaöin juhlitaan Suomen uutta vuotta, ja tuntia myöhemmin on Ruotsin uuden vuoden vuoro. Voidaan sanoa, että meiltä löytyy uutena vuotena kaksin verroin enemmän tarjontaa muihin kuntiin verrattuna, Smeds kehaisee.

Uuden vuoden musiikkitarjonnasta ja yleisön juhlatunnelmasta vastaa eurodance-ryhmä Basic Element. Tulishown puolestaan järjestää tuliryhmä Uniflow.

– Olemme rakentaneet ohjelman, joka sopii niin vanhemmille kuin nuoremmille ja uskon, että olemme onnistuneet tavoitteessamme. Odotamme paikalle vähintään saman verran kävijöitä kuin edellisenäkin vuonna, Smeds kertoo.

Ohjelma Victoriantorilla alkaa kello 23.30 Suomen aikaa.

Tornion ja Haaparannan kaupungit ovat ulkoistaneet uudenvuoden tapahtuman tuotannon Eventworksille, joka voitti alkuvuodesta järjestetyn kilpailutuksen. Kaupungit ja Eventworks ovat sopineet tapahtumatuotannosta kolmevuotisella sopimuksella.

– Eventworksin kokemuksen, osaamisen ja kontaktien avulla tapahtuman uskotaan nousevan uudelle tasolle. Toiveena on, että tapahtuman kävijämäärä saadaan kasvuun ja matkailijat viipymään alueella pidempään. Kaupungit satsaavat tapahtumaan paljon ja toivomme, että yhä isompi joukko paikallisia yrityksiä lähtee mukaan ja ottaa hyödyn tapahtuman tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista, sanoo Tornion kaupungin kehitysjohtaja Sampo Kangastalo.


Yksityiset ihmiset saavat käyttää käyttää ilotulitteita uudenvuodenyönä kello 18 ja 02 välisenä aikana. Rakettien ampuminen on kuitenkin kiellettyä Kemin Sauvosaaressa ja Tornion Suensaaressa.