Kolumni

Kemiin vihdoin uusi ketjuhotelli?

-
Kuva: Nina Susi

Voisiko Kemiin vihdoin tulla ison ketjun uusi hotelli, kun kiinteistökehittäjä Suomen Kuntakiinteistöt Oy (SKK) suunnittelee uuden hotellin rakentamista merenrantaan Kemin uimahallin viereen kaavoitetulle tontille (LK 27.1.)

Kiinteistöjen kehittäjät etsivät aina rakennushankkeelleen operaattorin, joka alkaa pyörittää kiinteistössä jotakin liiketoimintaa. Ketjuista Scandicilla on Kemissä jo iso hotelli. Kiinnostaisiko esimerkiksi S-ryhmällä Sokos Hotels -ketjun hotellin tekeminen Kemiin. Ketjun hotelleissa ainakin monet liikematkaajat haluavat nukkua yönsä. Monen työmatkalaisen työnantajalla on sopimus jonkin ketjun kanssa majoittumisesta.

Varmasti myös Kemiin suunnitellun Metsä Fibren biotuotetehtaan tulevista rakentajista ja valmiin tehtaan vierailijoista haluavat nukkua yönsä ketjuhotellissa. Näin tekevät myös monet Metsä Fibren pari vuotta sitten valmistuneella Äänekosken biotuotetehtaalla vierailevat ihmiset, jotka nukkuvat yönsä Jyväskylässä eri ketjujen yöpymispaikoissa. Samoin tekivät monet tehtaan rakennustyömaalla vierailleista henkilöstä. Paljon voi jo päätellä Äänekosken yhden perinteisen hotellin ulkoseinän rappauksesta, joka on edelleen kovasti remontin tarpeessa. Suomen Kuntakiinteistöt näkee, että tehdas tuo vieraita hotelliin vuosikymmeniksi eteenpäin. Tehtaan rakennustyöt olisivatkin todennäköisesti jo käynnissä ennen kuin uusi hotelli valmistuisi.

Ketjun hotellista tykkäisivät varmasti myös matkailijat, joita Kemiin on tullut maailmalta aiempaa enemmän. Isossa hotellissa on hyvin tilaa suurillekin ulkomaisille ryhmille ja sen tasokin on luultavasti laadukas.

Kemissä on ollut hotellille pitkään uimahallin vieressä kaavassa paikka, mutta mitään ei siihen ole noussut. Kiinnostusta tonttia kohtaan on ollut kuulemma paljonkin.

Suomen Kuntakiinteistöjen suunnitteluvarauksessa on rakennusoikeutta 7 500 neliötä. Niin suurta hotellia siihen ei SKK:n taustavoimiin kuuluvan hiihtokeskusyrittäjän Kimmo Kyhälän mukaan ole kuitenkaan tulossa (LK 27.1.). Hotellin lisäksi siihen tulisi todennäköisesti pitempiaikaisia vuokrattavia huoneistoja ja toimistotiloja.

Kemin yksityisten yrittäjien majoituspaikat, ketjuhotellit ja Kemin Matkailu Oy:n majoitustilat tasapainottavat varmasti sopivasti toisiaan. Todella hienoa on, että paikalliset yrittäjät ovat panostaneet paljon viime vuosina Kemin majoitustarjonnan parantamiseen.

Kesällä 2017 julkistettu Hotelli Merihovin mittava peruskorjaus- ja laajennusprojekti ei ole kuitenkaan vieläkään alkanut.

Pienemmällä mittakaavalla majoitustiloja on paikkakunnalle sen sijaan kiitettävästi tehty moniin rakennuksiin.