Pääkirjoitus: Läm­pe­ne­mi­nen etenee kiih­ty­väl­lä vauh­dil­la ja se näkyy jo nyt Lapin tal­vis­sa

Yritykset: Tornion Park Hotel vaihtaa omis­ta­jaa

Rikosepäily: Kahden osa­kas­kun­nan rahat ka­to­si­vat Pel­ko­sen­nie­mel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ke­lek­ka­mes­sut pystyyn puo­les­sa­tois­ta kuu­kau­des­sa – jär­jes­tä­jä vetoaa ylei­söön: ottakaa ko­ro­na­ro­ko­tus

Koronaturvallisuus aiheuttaa messujen järjestäjille paljon työtä, mutta Erkki Kuoksa ei pidä vaatimuksia kohtuuttomina. Arkistokuva on vuoden 2016 messuilta.
Koronaturvallisuus aiheuttaa messujen järjestäjille paljon työtä, mutta Erkki Kuoksa ei pidä vaatimuksia kohtuuttomina. Arkistokuva on vuoden 2016 messuilta.
Kuva: Pekka Aho

Viime keskiviikkona Erkki Kuoksa sai ilouutisen, kun Rovaniemen kaupungin koronalinjauksista päättävä häiriötilanteen johtoryhmä ilmoitti, että Kelekkamessut voidaan järjestää lokakuun lopussa. Päätös tietää Kuoksalle työntäyteisiä viikkoja.

– On paljon asioita, joita ei ole voinut tehdä ilman täyttä varmuutta siitä, voidaanko messut järjestää. Nyt tulee kiire nostaa messut pystyyn puolessatoista kuukaudessa, mutta kyllä me se tehdään, Kuoksa sanoo.

Kelekkamessut järjestää Lapin messut oy, jossa Kuoksa toimii muun muassa tiedottajana.

Kelekkamessut järjestetään nyt 15. kerran, ja niistä on kasvanut yksi Rovaniemen suurimmista tapahtumista. Edellisillä Kelekkamessuilla vuonna 2019 kävi 19 980 messuvierasta, mikä oli uusi kävijäennätys. Vuonna 2020 Kelekkamessut jäivät järjestämättä koronan takia.

– Silloin Rovaniemellä jäi lottopotin suuruinen raha saamatta, Kuoksa toteaa.

Hän viittaa tällä vuonna 2018 tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin Kelekkamessujen aluetaloudellisia vaikutuksia Rovaniemellä. Tutkimuksen mukaan messut kävijöineen jättivät Rovaniemelle 3,3 miljoonaa euroa rahaa.

Kelekkamessut ovat olleet merkittävä matkailukauden avaus muun muassa hotelleille, ravintoloille ja takseille. Nyt messuista tulee korona-ajan ensimmäinen sisätiloissa järjestettävä suurtapahtuma Rovaniemellä.

– Messut ovat varmasti erityisen iso asia nyt, kun on ollut niin hiljaista. On kaikkien etu, että kaupungilla on säpinää.

Kelkkailun suosio kasvanut entisestään

Messut järjestetään tuttuun tapaan Lappi-areenalla, ja Kuoksa uskoo, että hallit täyttyvät näytteilleasettajista. Näin siitäkin huolimatta, että viime messujen esittelijöistä kaikki eivät ole nyt tulossa mukaan. Tämä johtuu muun muassa logistisista ongelmista, joista kärsitään maailmanlaajuisesti.

– Messuihin on kuitenkin vielä viikkoja aikaa, joten uskon, että näyttelypaikoille tulee kysyntää. Normaalivuosina näyttelypaikoille on ollut enemmän tulijoita kuin halleihin mahtuu.

Sitten edellisten messujen moottorikelkkailun suosio on entisestään kasvanut, ja kelkat ovat käyneet hyvin kaupaksi. BRP:n Rovaniemen tehtaasta uutisoitiin vastikään, että kelkkoja menisi kaupaksi enemmän kuin niitä pystytään valmistamaan.

Voisi kuvitella, että messut kiinnostavat yleisöä, mutta Kuoksa ei uskalla lähteä ennustamaan niiden kävijämäärää. Viime vuosina messuvieraita on tullut yhä enemmän myös Ruotsista ja Norjasta, mutta nyt korona saattaa vaikuttaa matkustamiseen. Kahden vuoden takaiseen kävijämäärään messuilla tuskin päästään, Kuoksa arvioi.

Kelekkamessuista on kasvanut yksi Rovaniemen suurimmista tapahtumista. Kuva on vuoden 2018 messuilta.
Kelekkamessuista on kasvanut yksi Rovaniemen suurimmista tapahtumista. Kuva on vuoden 2018 messuilta.
Kuva: Jouni Porsanger

Kaikki plussat terveysviranomaisille

Koronaturvallisuus aiheuttaa messujärjestäjille paljon lisätyötä, mutta Erkki Kuoksa ei siitä valita. Hänen mielestään vaatimukset eivät ole kohtuuttomia ja ne pitää vain täyttää, jos haluaa tapahtuman järjestää.

Kuoksa kiittää hyvää yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa.

– Annan kaikki plussat heille! Olemme saaneet heiltä hyviä neuvoja.

Messuvieraille Kuoksalla on yksi vetoomus: käykää ottamassa koronarokotus.

– Rokotuksella voi turvata oman ja muiden terveyden. Messuihin on vielä sen verran aikaa, että parhaassa tapauksessa tässä ehtii ottaa sekä ensimmäisen että toisen rokotuksen.

Kelekkamessut 30.–31.10.2021 Lappi-areenalla.