Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kek­ko­sen aikaan ei paluuta

Näyttää siltä, että jotkut kanssaihmiset levittävät muunneltua totuutta. On syytä pahimpia väärinkäsityksiä hieman oikaista.

Petroskoin yliopiston historianprofessori Juri Kilinillä on talvisodan alkamisen syistä selvä näkemys. Alueluovutuksista hän toteaa, että se oli tyypillistä manipulointia, eikä Neuvostoliitto ollut valmistautunut maanvaihtoon. Neuvostoliiton aluetarjoukset olivat keino pelata aikaa.

Suomalaiset eivät voineet tähän suostua. Jos olisivat suostuneet, se olisi avannut esteettömän tien Neuvostoliitolle Viipuriin ja Helsinkiin asti. Silloinen ulkoministeri Eljas Erkko toimi täysin oikein.

Budapestin sopimus allekirjoitettiin 5.12. 1994. Siinä Venäjä sitoutui kunnioittamaan Ukrainan rajoja.

On muistettava, että sotarikoksia ovat hyökkäys ja sotilaallinen miehitys. Tämän johdosta Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut Venäjän presidentistä Vladimir Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen. Ei Venäjälle ole antanut kukaan mitään oikeuksia rikkoa Ukrainan suvereniteettia.

Nato on luonteeltaan puolustusliitto, joka varautuu puolustamaan myös sotilaallisin keinoin. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Se takaa puolustuksemme turvallisuuden idän barbaareja vastaan.

Suomella on ollut Venäjän kanssa sopimukset rajayhteistyöstä. Venäjä on irtisanonut valtiosopimuksen rajat ylittävästä yhteistyöstä. Päätöksen on tehnyt Venäjän pääministeri Mihail Misustin. Sopii siinä siten neuvotella, kaikkia sitä kuulekin esitettävän.

Ei Suomi samanlaiseen häpeään alennu kuin Kekkosen aikana. Kansallinen itsemääräämisoikeus pitää aina säilyttää.