pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Keilat kaa­tu­vat Tor­nios­sa – Osa kei­laa­jis­ta ym­mär­tää ra­joi­tuk­set, osaa ne ih­me­tyt­tä­vät

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin liikuntaryhmään kuuluva Osmo Palosaari tuulettelee Tornion keilahallissa täyskaadon johdosta. Turvavälit ovat hallilla kunnossa.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin liikuntaryhmään kuuluva Osmo Palosaari tuulettelee Tornion keilahallissa täyskaadon johdosta. Turvavälit ovat hallilla kunnossa.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin keilahallin radoilla eletään hiljaiseloa. Kemiläiset ja keminmaalaiset yli 18-vuotiaat keilaajat pääsevät harrastuksensa pariin esimerkiksi Torniossa Jukka Lipposen  ylläpitämässä keilahallissa. Tornion Palloveikkojen futsalpelaajat puolestaan ovat käyneet pelaamassa kolme kotiotteluaan Kemissä ja FTK:n naiset  kaksi peliä Iissä. Äkkipäältään tuntuu hieman hassulta, mutta koronan rajoituspykäliä pitää ja kannattaa noudattaa.

Maanantaina tuli voimaan entistä tiukempia sääntöjä koronan torjumiseksi. Tartuntatautilakiin tehdyt muutokset antavat alueviranomaisille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, kuntosaleja ja kylpylöitä. Tähän asti näin on voitu tehdä vain kuntien omissa tiloissa. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä.

Miten korona voi levitä kunnan omissa tiloissa herkemmin kuin yksityisissä liikuntapaikoissa? Jos koronarajoitukset ovat kohdallaan, niin Kemin keila- ja tennishallissa ovat yhtä pienet mahdollisuudet saada tartunta kuin Tornion keilahallissa. Jopa pienemmät, kuin ottaa huomioon kuntien tartuntamäärät.

Muutama kiinni

Pohjois-Suomen keilahalleista ainoastaan Ylivieskan halli on ollut kiinni Kemin lisäksi. Valtakunnallisesti puhutaan vain muutamasta kiinni olevasta hallista. Kaikkiaan Suomessa on 143 keilailuhallia.

Kemin Innon kilpakeilaajiin kuuluva Jani Karttunen pisti alulle 17.1. adressin, missä vaadittiin, että Kemin keilaradat otetaan käyttöön tietyin rajoituksin myös aikuiskeilaajille. Adressi sai heti 140 allekirjoitusta. Kemin Keila- ja tennishallin tennis- ja sulkapallo sekä kahvio avattiin kaikkien pelaajien käyttöön 18.1.

–Kun Kemin halli on kiinni kilpakeilaajilta, niin käymme heittämässä muissa halleissa. Esimerkiksi 18 kemiläistä ja keminmaalaista on ilmoittautunut mukaan Tornion keilahallilla järjestettävään erikoiskisaan. Kemin halli on iso, joten siellä olisi helppo järjestää turvallinen keilaaminen. Meillä kaikilla kilpakeilaajilla on esimerkiksi omat välineet käytössä, Jani Karttunen sanoo.

Keilaajat ja kilpailujen järjestäjät ovat ottaneet koronarajoitukset tosissaan.

– Käymme kilpailuissa työparini kanssa. Kun ilmoittaudumme kisaan, niin pyydämme, että saamme heittää samassa parissa. Uskon, että jos Kemin keilahallille tulisi joku keilaamaan ilman maskia, niin muut keilaajat huolehtisivat, että maski on kohta suun edessä, Karttunen sanoo.

Keilaajien pakkoloma käy myös lompakon päälle. Keilahallilta jää ratamaksut samatta eivätkä seurat saa kilpailumaksuja.

– Kilpailutoiminta on seuroille elinehto ja miten käy kausikortin ostaneille keilaajille. Kävimme asiallisen keskustelun rajoituksista Kemin kansliajohtaja Jukka Vilénin kanssa keilahallin mahdollisesta avaamisesta aikuiskeilaajille, mutta hän ei voi astua alueellisen pandemiatyöryhmän varpaille. Näyttäisimme mielellämme päättäjille, miten keilailu voitaisiin järjestää turvallisesti Kemin Keila- ja tennishallissa, Jani Karttunen sanoo.

Ryhmäharrastus?

Kemin Keilahallissa on käynyt alle 18-vuotiaiden koululaisryhmiä, mutta niitäkin on nyt tavallista vähemmän. Aikuiskeilaajilta ovet ovat kiinni ainakin 14.3. saakka. Kemin Keila- ja tennishallin toimitusjohtaja Petri Tarkiainen  kuuntelisi mielellään keilapattereiden  synnyttämää kolinaa.

–Olemme kunnan konserniyhtiö ja rajoitussuositukset koskevat meitäkin. Kunta toteuttaa herkemmällä korvalla suosituksia kuin yksityinen taho. Sitä asiaa voi puntaroida, onko keilaaminen ryhmäharrastus, jota pitää rajoittaa. Keilailussa voi pitää turvavälejä toisiin heittäjiin toisin kuin esimerkiksi joukkuelajeissa, Petri Tarkiainen muistuttaa.

Tennis- ja sulkapallovuorojen käyttöaste on Kemin hallilla liki 80 prosenttia.

Kemin Keilailuliiton puheenjohtaja Jorma Hipsi on saanut keilaajilta kahdenlaista viestiä.

– Suurin osa on sitä mieltä, että tietyillä rajoituksilla keilaaminen onnistuisi ja halli olisi hyvä saada auki. Olen kuullut sellaisiakin mielipiteitä, että koronan vuoksi parempi on kun halli on kiinni. Aktiivisimmat keilaajat käyvät lähihalleissa tyydyttämässä keilailunälkäänsä, Jorma Hipsi sanoo.

Veitsiluodon Keilaajilla oli vielä reilu vuosi sitten käytössä oma halli Veitsiluodossa. Kun Stora Enso myi kiinteistön, niin hallia ei voinut enää sen jälkeen käyttää.