Käyt­tö­ai­kaa tuli viisi vuotta lisää – Kemin ui­ma­hal­li avaa kaikki altaat ylei­söl­le tam­mi­kuus­sa


Hallimestari Janne Jylkän laskelmissa uimareiden käyntikerran Kemin uimahallissa ovat remontin aikana vähentyneet noin kolmanneksella.
Hallimestari Janne Jylkän laskelmissa uimareiden käyntikerran Kemin uimahallissa ovat remontin aikana vähentyneet noin kolmanneksella.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin uimahallin kuntoallashallin katon korjaustyö siirtyivät tiistaina opetusaltaan yläpuolisiin rakenteisiin. Opetusaltaalla alkoi nykyisen suojaseinän purku ja viimeisten liimapalkkilohkojen korjaaminen. Tämän johdosta uimahallin opetusallas ja samassa allasvesikierrossa oleva kahluuallas poistettiin käytöstä maanantain jälkeen. Kulku pesutiloista rajataan turvallisesti työmaa-alueen ohitse.

Sisäkaton liimapalkit vahvistettiin remontin yhteydessä kertopuulla. Myös alakattoelementtien ripustuksia vahvistettiin.

– Kuntoallas otettiin pois käytöstä viime vuoden lokakuun 24. päivä. Tarkoituksenamme on avata kaikki altaat asiakkaiden käyttöön viimeistään 20.1. Mikäli työt valmistuvat aiemmin voi käyttöönottovaihe aientua, hallimestari Janne Jylkkä kertoo.

Remontin yhteydessä korjattiin myös altaan ympäriltä haljenneet kaakelilaatat.

Kuntoaltaan olleessa pois käytöstä toimintaa piti sopeuttaa uusiin olosuhteisiin.

– Ohjaustuntien määrää on vähennetty. Myös kuntouimareille on ollut vähemmän tilaa käytössä. Kivalo-opistosta meillä on käynyt neljä eri ryhmää ja heillä on ollut toiminta-altaasta vain yksi rata käytössä. Hydrospinning on ohjattu myös yhdelle radalle.

Vesijuoksu on suosittu kuntoilumuoto Kemin uimahallissa.

– Vesijuoksijat ovat kuntoilleet toiminta-altaan hyppymontussa. Vesijuoksijoita on nykyisin enemmän kuin kuntouimareita.

Alakoululaisille uimahallista ovat löytyneet tilat. Yläkoululaisilla tilanne on ollut haastavampi. Koululaisten vuoroja on ensisijaisesti järjestetty kemiläisille ja keminmaalaisille oppilaille.

– Tämä johtuu siitä, että Keminmaan kunta oli mukana rahoittamassa vuonna 1996-1997 tehtyä peruskorjausta ja laajennusta, Jylkkä sanoo.

Kilpauimareille on varattu arkisin myöhäisillan tunnit. Kemin Työväen Uimareilla on lauantaisin 3,5 tunnin vuoro yleisöuinnin jälkeen. KemTU vastaa itse uinninvalvonnasta.

Uimahallin remontin vuoksi Kemin kaupunki on tukenut yhteensä 10 000 eurolla molempia uimaseuroja. Raha käytetään Tornion uimahallin ratamaksuihin.

Kemin Urheilusukeltajat ovat remontin aikana luopuneet lauantain vuorosta. Seuran keskiviikkovuoroa puolestaan pidennettiin.

Uimakoulutoiminta on ollut käytössä remontin aikana, mutta kursseja on järjestetty muutama vähemmän kuin aiempina vuosina.  Uimamaisterin ja -uimakandidaatin tutkintoja ei ole voinut suorittaa, sillä hyppytorni ei ole ollut käytössä.

Uimahallin remontista vastaa rakennusliike IP-Heikkilä. Aikataulun mukaan rakennustelineet saadaan hallista purettua 7.1. mennessä. Tämän jälkeen alkaa käyttöönottovaihe.

– Altaat pitää ensin puhdistaa putkistoja myöten. Tämän jälkeen allas täytetään 4–5-asteisella vedellä. Uintiveden lämpötila  on 27 astetta. Veden ph-arvo on yli kahdeksan ja sen pitää puolestaan laskea seitsemään. Uima-allasvesi täytyy kloorata ennen uintikäyttöä, joten veden klooripitoisuus  pitää myös olla kohdallaan. Käyttöönoton aikana kaikki altaat ovat suljettuina, Jylkkä luettelee.

Uimahallin peruskorjaus on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2022.

– Uskon hallin kattoremontin antavan mahdollisuuden käyttää hallia v. 2022 pidempään annetun rakennusluvan 5 vuoden puitteissa.

Ison remontin toisena vaihtoehtona on kokonaan uuden hallin rakentaminen. Molempien kustannusarvio on noin 11 miljoonaa euroa.

– Arkkitehtoonisessa mielessä nykyinen halli on hieno. Kokonaan uusi halli olisi energiatehokas ja se saataisiin rakennettua esteettömäksi. Henkilökohtaisesti olen uuden hallin kannalla, Jylkkä sanoo.

Museoviraston ykkösvaihtoehto on vanhan hallin peruskorjaus.

Asiakkaiden käytössä on edelleen toiminta- ja virkistysallas laajennusosassa sekä muut oheistilat, kuntosali ja kahvio. Uimahalli palvelee normaalein aukioloajoin arkisin kello 7–20.30, lauantaina kello 12–16.30 ja sunnuntaisin kello 9–16.30.

Uimahallin kattoremontin kustannusarvio on 280 000 euroa.

Rakennukset

Kemin uimahalli

Kemin uimahallissa on viisi uima-allasta.

Altaissa on vesipinta-alaa 664 neliötä ja vesitilavuutta 1090 kuutiota.

Allasvedet puhdistetaan allasryhmittäin avohiekkasuotimissa.

Veden puhdistuksessa on kaksi eri lämpötilan allasryhmää: + 27 °C kunto- ja toiminta-altaat sekä + 30 °C opetus-,virkistys ja kahluualtaat.

Altaaseen syötetään automaattisesti oikea määrä puhdistuskemikaaleja allaskuormituksen mukaisesti.

Kemin uimahallin tekniikasta huolehtii Kemin kaupungin tilapalvelu.

Uimahallissa on kaikkiaan viisi saunaa, joista kaksi naisten ja kaksi miesten osastolla sekä erillinen tilaussauna.

Saunojen lauteissa on puiset istuinosat, muutoin saunan porrasaskelmat on kaakeloidut.

Tilaussaunassa voi liikkua myös pyörätuolilla. Tilaussaunan pesutiloissa on Inva WC. Myös allastiloissa on erillinen Inva WC.

Pinta-alaltaan 116 neliön kuntosalitila sisältää HUR Oy:n valmistamat lihaskuntolaitteet, Technogymin aerobiset laitteet sekä Concept2:n soutu- ja hiihtolaitteet.

Sali on uusittu vuosina 2010 – 11 täydellisesti, jolloin myös laitteet on hankittu.

Salissa on myös erilliskäsipainoja, kahvakuulia, vatsa- ja selkäpenkit sekä puolapuut leuanvetotankoineen. Tilassa on myös kolme taulutelevisioita.