Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Käy­te­tään se, mikä tuo­te­taan

Kestävän kehityksen puheissa keskitytään yleensä siihen, miten tuotannosta saataisiin mahdollisimman kestävää: käytetään kestäviä materiaaleja, vähennetään vedenkulutusta ja tuholaismyrkkyjä, ja lyhennetään kuljetusmatkoja. Yksi merkittävä tekijä ilmastonmuutoksen vauhdittajana on se, että me yksinkertaisesti tuotamme liikaa kaikkea. Pelkästään tuotettujen ruoan ja tavaroiden kokonaismäärä laittaa maapallomme koville. Kuluttajia patistetaan kuluttamaan vähemmän: osta vähemmän uutta, matkusta lähialueilla, pienennä kulutusta.

Jokaista tuotettua ruokatonnia kohden 300 kiloa päätyy hävikkiin. Osa hävikistä tapahtuu kotona, mutta samalla iso osa ruoasta ei koskaan päädy kauppoihin saakka, vaan päätyy suoraan poltettavaksi tai jätteeksi. Pelkästään ruoan osuus kasvihuonepäästöistä on huimat 10 prosenttia eli 10 prosenttia kokonaispäästöistämme on täysin turhaa.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita