Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

"Kaup­paa tehdään nor­maa­lis­ti" – Stock­mann myy ar­vo­kiin­teis­tön­sä ja neu­vot­te­li uudet, ti­loil­taan pie­nem­mät vuok­ra­so­pi­muk­set

Tavarataloistaan tunnettu yhtiö uskoo pääsevänsä saneerausohjelma avulla jaloilleen. Väkeä ei vähennetä ainakaan tässä vaiheessa.

Stockmann hakeutui yrityssaneeraukseen tämän vuoden huhtikuussa koronavirusepidemian luoman asiakaskadon myötä.
Stockmann hakeutui yrityssaneeraukseen tämän vuoden huhtikuussa koronavirusepidemian luoman asiakaskadon myötä.
Kuva: Arttu Laitala

Maanantaina Helsingin käräjäoikeuteen jätetyn Stockmannin saneerausohjelmaehdotuksen mukaan yhtiö jatkaa tavaratalotoimintaansa.

Vain Itäkeskuksen tavaratalon jatkon osalta neuvottelut ovat vielä kesken.

Vantaan Jumbon, Turun, Tampereen ja Espoon Tapiolan tavarataloista sekä Helsingin Pitäjänmäen toimistotiloista yhtiö on neuvotellut uudet, markkinaehtoiset ja tiloiltaan pienemmät vuokrasopimukset.

Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen ei eritellyt tiedotustilaisuudessa sitä, miten paljon esimerkiksi Tampereen tai Turun tavaratalojen tilat pienenevät. Hän ei myöskään kertonut, miten pitkäksi aikaa vuokrasopimukset on tehty.

– Ollaan tehty erilaisia sopimuksia. Kauppaa tehdään tavarataloissa normaalisti, eikä asiakaskokemus muutu mitenkään, Latvanen sanoi.

Maamerkin mahdollisia ostajia ei kommentoitu

Stockmannin saneerausohjelman kesto on kahdeksan vuotta. Ohjelmalle on suurimpien velkojien, velkojatoimikunnan ja suurimpien osakkeenomistajien kannatus sekä yhtiön hallituksen ja johdon tuki.

Stockmannin ja selvittäjän, asianajaja Jyrki Tähtisen näkemyksen mukaan yhtiön liiketoiminta on saneerausohjelmassa kuvatuilla toimenpiteillä tervehdytettävissä ja edellytykset kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen olemassa.

Saneerausohjelma rakentuu Stockmannin tavarataloliiketoiminnan jatkamiseen, Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöjen myyntiin ja takaisinvuokraukseen. Myös vaateketju Lindexin liiketoiminta jatkuu Stockmann-konsernin omistuksessa.

Yhtiö ei kommentoinut maanantaina esimerkiksi Helsingin tavaratalon arvokiinteistön kauppaa, eli onko mahdollinen ostaja jo löytynyt.

Stockmann ei suunnittele merkittäviä työvoiman vähennyksiä osana saneerausohjelmaa. Henkilöstötarvetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti osana liiketoimintaa.

Stockmann haluaa toimitusjohtaja Latvasen mukaan olla tulevaisuuden edelläkävijä muodissa, kodin sisustuksessa ja kauneudessa.

– Keskeinen iso yhteinen ponnistuksemme on ollut myös Stockmannin uudistuneen verkkokaupan lanseeraus lokakuussa.

Selvittäjä esitteli innovaation

Saneerausohjelmaesityksen mukaan Stockmannin vakuudettomasta velasta leikataan 20 prosenttia. Ennen leikkausta velkojilla on mahdollisuus muuntaa tämä 20 prosentin osuus saneerausvelasta yhtiön B-osakkeiksi. Lopulle 80 prosentille on laadittu maksuohjelma.

Vakuudeton velkoja voi vaihtaa laaditun maksuohjelman mukaisen suorituksensa yhtiön liikkeeseen laskemaan vakuudelliseen joukkovelkakirjalainaan.

Joukkovelkakirjalaina tuo selvittäjä Tähtisen mukaan merkittäväksi joustosaumaa yrityksen kassanhallintaa.

– Pidän Winwin-innovaationa, joissa on etuja niin velkojille kuin velallisellekin, hän sanoi.

Yhtiön A- ja B-osakesarjat yhdistetään saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen pidettävässä yhtiökokouksessa.

Tähtisen mukaan suomalainen yrityssaneerausmenettely on jäänyt jälkeen monista muista maista. Se kaipaisi kovasti uudistamista.

Alkuvuosi meni hyvin

Koronakriisi syvensi pitkään alamaissa olleen Stockmannin tavarataloketjun vaikeuksia alkuvuonna. Tämä tapahtui juuri, kun valoa alkoi näkyä tunnelin päässä.

Yrityssaneerauksen Stockmann hakeutui huhtikuussa.

– Vuoden 2020 alku sujui jopa odotuksia paremmin, Sitten mentiin käytännössä suoraan alaspäin, Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoi.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 12.10.