Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Nuorten median käyttö: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta nuoret myös suh­tau­tu­vat kriit­ti­ses­ti sen luo­tet­ta­vuu­teen

Lahjoitus: Lapin moot­to­ri­kelk­kai­li­jat saivat vielä yhden jun­nu­kel­kan va­ras­te­tun tilalle

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kaupan liitto ennakoi ve­ron­pa­lau­tus­ten yh­tey­teen alen­nus­myyn­te­jä – 900 mil­joo­nan euron pa­lau­tuk­set mak­se­taan tiis­tai­na

Kaupan liiton johtava verotuksen asiantuntija arvioi, että veronpalautuspäivänä on luvassa alennusmyyntikampanjoita.

Helsingin Viikin Prisman myyjä Eero Minkkinen arvelee veronpalautusten lisäävän myyntiä jonkin verran. Perjantaina Minkkinen putsasi pölyjä televisiohyllystä.
Helsingin Viikin Prisman myyjä Eero Minkkinen arvelee veronpalautusten lisäävän myyntiä jonkin verran. Perjantaina Minkkinen putsasi pölyjä televisiohyllystä.
Kuva: Arttu Laitala

Tiistaina on luvassa veronpalautuksia noin 1,9 miljoonalle suomalaiselle. Palautusten yhteenlaskettu määrä on noin 900 miljoonaa euroa.

Kaupan liiton johtava verotuksen asiantuntija Toni Jääskeläinen pitää palautusten aikaista maksamista hyvänä kauppojen kannalta. Hän arvioi, että luvassa on alennusmyyntikampanjoita. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, jotka ovat kaupan alan ja sen toimintaa tukevien toimialojen yrityksiä.

– Korona on rokottanut osaa erikoiskaupasta ja erityisesti optikoita ja vaatekauppaa. Tunnelmat ovat odottavat, kun ei tiedetä tuleeko (koronasta) toinen aalto, Jääskeläinen sanoo.

Veronpalautuksia maksetaan jos verotus on päättynyt asiakkaalta kesäkuussa. Muiden asiakkaiden palautukset maksetaan myöhemmin syksyn aikana.

Elokuun palautusten summa on kasvanut viime vuodesta, jolloin henkilöasiakkaiden veronpalautuksia maksettiin samaan aikaan yhteensä noin 800 miljoonaa euroa. Palautusta sai tuolloin noin 1,7 miljoonaa asiakasta.

Veronpalautuksen maksupäivä riippuu siitä, milloin oma verotus päättyy. Veronpalautuspäivä on verotuksen päättymistä seuraavan toisen kuukauden alussa.

Verohallinnolta puuttuu yhä tuhansien asiakkaiden tilinumeroita, jotka tarvittaisiin veronpalautusten maksamista varten. Tilinumeroa ei voi ilmoittaa puhelimitse turvallisuussyistä.

– Kaikkia asiakkaat eivät huomaa tai halua ilmoittaa tilinumeroita. Jos he ovat ulkomailla tai mökillä, niin he eivät välttämättä pääsekään sitä Omaverossa ilmoittamaan, sanoo verohallinnon ylitarkastaja Tarja Tapio.

Hän muistuttaa, että veronpalautuksen saa myöhemminkin. Ensin palautus lähtee Osuuspankkiin maksuosoituksena. Sieltä se palautuu lunastamattomana verohallinnolle.

Asiakkailla on vuoden 2025 loppuun saakka aikaa ilmoittaa tilinumeronsa. Palautuksia käytetään myös tarvittaessa mahdollisiin verovelkoihin.

– Viiden vuoden kuluttua veronpalautus katsotaan vanhentuneeksi ja se tuloutetaan valtiolle, Tapio kertoo.

Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan, joten palautukset maksetaan osalla asiakkaista vasta myöhemmin syksyllä. Veronpalautuksia maksetaan seuraavan kerran syyskuussa, jolloin 700 000 asiakasta saa verotustaan koskevan päätöksen. Lisäksi tuhannet toukokuussa muutoksia veroilmoitukseen tehneet asiakkaat saavat veronpalautuksen vasta loka-, marras-, tai joulukuussa.

– Asiakkaiden ei tarvitse hermostua tai olla erikseen yhteydessä verohallintoon. Aivan varmasti kaikki tulevat saamaan verotuspäätöksen lokakuun loppuun mennessä, Tapio sanoo.

Jos asiakkaalla on verotuksen päättymispäivänä maksamatonta veroa, veronpalautusta käytetään tämän erääntyneen veron maksamiseen. Veronpalauksen käytöstä ilmoitetaan Omaverossa sekä seuraavan kuun alussa lähetettävässä yhteenvetokirjeessä.

Ensi viikolla on myös jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä noin 330 000 asiakkaalla, jotka joutuvat maksamaan jäännösveroa ja joiden verotus on päättynyt kesäkuussa.

Verohallinnon mukaan suurimmalla osalla henkilöasiakkaista, joilla on mätkyjä maksettavanaan, on ensimmäisen erän eräpäivä jo 3. elokuuta. Tällöin noin 330 000 asiakasta maksaa jäännösveroa yhteensä noin 105 miljoonaa euroa.

Fakta

Veronpalautukset

Veronmaksaja saa veronpalautusta, mikäli hän on maksanut vuoden aikana liikaa veroja. Veronpalautusten maksamispäivä on asiakaskohtainen ja se riippuu verotuksen valmistumisen ajankohdasta.

Useimmilla asiakkailla veronpalautuspäivä on verohallinnon mukaan 4. elokuuta. Veronpalautuksia saa tuolloin noin 1,9 miljoonaa asiakasta. Palautusten yhteenlaskettu summa on 900 miljoonaa euroa.

Ammatin- ja liikkeenharjoittajat ovat saaneen veronpalautuksia jo 6. heinäkuuta. Viimeiset veronpalautukset maksetaan vasta joulukuussa.

Oman veronpalautuspäiväsi sekä veronpalautuksen määrän näet verotuspäätöksestä ja Omavero-palvelusta.

Veronpalautuksen maksupäivä ja summa saattavat muuttua, jos olet esimerkiksi ilmoittanut matkakuluja tai kotitalousvähennystietoja. Veronpalautukset maksetaan ensisijaisesti pankkitilillesi, joten tarkista, että Verohallinnolla on tiedossa oikea tilinumero.

Verohallinto tarkistaa ennen veronpalautusten maksamista, että asiakkaalla ei ole erääntyneitä veroja tai velkaa ulosotossa. Jos hoitamattomia velvoitteita löytyy, veronpalautuksiasi käytetään ensiksi niihin. Mahdollisesti jäljelle jäävä osuus maksetaan veronpalautuspäivänä asiakkaalle.