# Kau­nis­ta ri­su­ai­taa ko­ti­pi­tä­jäs­tä

-

Tornion kaupunki rakentaa brändiään. Menossa on viimeinen loppurutistus. Siitäpä tulikin mieleeni, että millaista kuvaa kotipitäjistämme itse välitämme?

Puhummeko epäkohdista, ongelmista, kuoppaisista tiestä, tökkivistä julkisista palveluista tai takapihojen autonromuista? Sinänsä ne ovat aiheellisia aiheita, jotka vaativat korjausta.

Muistammeko kehua hyvin aurattuja teitä, sujuvia terveyspalveluita, erinomaista asiakaspalvelua tai ahkeria ihmisiä silloin, kun aihetta on?

Tässä mielensäpahoittajien luvatussa maassa närkästys kirvoittaa helposti negatiivisen moodin päälle ja silloin helposti napsahtaa kärkevä kommentti.

Katsoin yhteisöpalvelu Instagramista, millaisia kuvia siellä on merkattu Meri-Lapin kunnista esimerkiksi hastagilla, eli #-merkillä, jota kutsutaan aihetunnisteeksi, avainsanaksi tai kotoisasti risuaidaksi. #simo, #keminmaa, #tervola, #keminmaa, #kemi, #tornio ja #ylitornio. Näistä voi päätellä, mitä paikkakuntalaiset ja vieraat ovat alueella panneet merkille tai touhunneet.

Viimeisimpien julkaisujen perusteella pienet yritykset ovat löytäneet markkinakanavan. Sekin kertoo jotakin paikkakunnasta.

Julkaisuissa on henkilöitä, autoja, rakennuksia, maisemia, eläimiä ja yksityiskohtia luonnosta. Sitä ei voi olla huomaamatta, että ihmisen paras ystävä on koira. Myös näissä kunnissa, koskapa paikkakunta on merkattu.

Suosituimpia hastageilla merkattuja aiheita samoista kunnista olivat lumiset vaarat, vesistöt ja maisemat eri vuodenaikoina sekä yksittäisten henkilöiden kokemia hetkiä paikkakunnalla, kuten joutsenet Tervolassa, revontulet Simossa, puistonäkymä Kemissä, ensilunta Keminmaassa, kaksoset odottamassa eskarin kanssa koulukyytiä Ylitorniolla tai ministerin valtuustopäivä Torniossa.

Mikään ei estä meitä panemasta positiivista pykälää silmään ja kertomaan parhaita puolia kotikunnasta tai -kaupungista ja siinä sivussa kylästäkin esimerkiksi julkaisemalla kauniin kuvan sosiaalisessa mediassa tai lähettämällä se lehden lukijakuvaksi.

Lisää revontulia, aamun sarastusta, auringonlaskuja, jäiden lähtöjä, lumisia vaaroja ja vesistöjä, lintujen muuttoa, luonnon eläimiä, työpaikan arkea, nuotiohetkiä, kalajuttuja ja metsästysretkiä. Aina parempi, jos löytyy jokin yksityiskohta, josta voi tunnistaa paikan.

Siispä risuaitaa kotipitäjän parhaista puolista. Koetan itsekin kunnostautua.