Pääkirjoitus: Ener­gian rajua hin­nan­nou­sua on kom­pen­soi­ta­va ku­lut­ta­jil­le, tuki pitää koh­dis­taa täsmänä eniten kär­si­vil­le

Jääkiekko: Kärpät aloit­taa kauteen val­mis­tau­tu­mi­sen­sa tors­tai­na Vir­roil­la KalPaa vastaan – Lapin Kansa näyttää ti­laa­jil­leen jouk­kueen kaikki har­joi­tus­kau­den ko­ti­pe­lit

Kär­si­väl­li­syys on hyve Robert He­le­niuk­sen odot­taes­sa täh­ti­het­keään – "Syke nousee yli 120:n, kun vain kat­se­len mah­dol­lis­ten tu­le­vien vas­tus­ta­jie­ni edel­li­siä ot­te­lui­ta!"

Maarianhamina
Robert Helenius on kukistanut kahdessa viime ottelussa puolalaisen Adam Kownachin.
Robert Helenius on kukistanut kahdessa viime ottelussa puolalaisen Adam Kownachin.
Kuva: EPA

Kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta pitää väistellä kahta muhkeaa maasturia päästäkseen aivan tavallisen teollisuusalueen matalan rakennuksen ovelle. Sisällä hikoilee kaksi miestä. Raavaampi tempoo maasta ja pumppaa penkistä rautoja, joista voi heti päätellä kolmenumeroisia kilomääriä.

– Rautaa tangoissa on nyt 185 kiloa, tarkentaa kaksimetrinen hujoppi suomeksi ennen kolmea napakkaa maastavetoa.

– Voimaharjoituksilla haetaan terävyyttä, joten maksimipainoja ei käytetä, korostaa valmentaja Johan Lindström ruotsiksi.

– Speed is power!

Kaiuttimista kajahtaa harjoituksissakin Ivar´s Revenge, tanskalaislaulaja Danheimin viikinkimusiikki. Onhan salin tähti ”The Nordic Nightmare”, kenties Suomen yksinäisin huippu-urheilija. Nyrkkeilijä Robert Helenius, 38, on otellut viimeisimpien 27 kuukauden aikana kaksi kertaa. Peräkkäiset voitot puolalaisesta Adam Kownackista pitävät Heleniuksen WBA-liiton MM-ottelun kynnyksellä.

Sparrari löytyi Islannista

Lindströmistä tuli loukkaantumisista kärsineen ja urallaan alamäessä olleen Heleniuksen valmentaja liki kahdeksan vuotta sitten.

– Vaimoni Sandra on syntynyt Ahvenanmaalla. Ostimme täältä kesämökin. Muutimme saarelle ja asuimme aluksi kaksi vuotta mökillä, kun varaa ei muuhun ollut, Helenius kertoo.

Kaikki Ahvenanmaalla tuntevat kaksimetrisen Heleniuksen, mutta hän liikkuu yleensä vain kotinsa ja harjoitussalin 30 kilometrin väliä.

– Ei minua selfien ottamiset haittaa, mutta enemmän niitä pyydetään Turussa tai Helsingissä tai jo laivalla lähtiessäni täältä. Olen antisosiaalinen. Tykkään istua hiljaa kotona.

Kun ottelu on kiikarissa, Ahvenanmaalle saapuu jossain vaiheessa sparrariksi islantilainen Kolbeinn Kristinsson.

– Iskihän korona kannaltani huonoon rakoon. Matsien välillä on normaalisti puolen vuoden verran, mutta minulla oli lähes 19 kuukauden tauko. Olin just päässyt uudelleen maailmankartalle näyttämään, että Porvoon poika osaa vielä.

Ottelu elokuuhun mennessä

Helenius voitti Kownackin juuri ennen koronaviruspandemian puhkeamista maaliskuussa 2020 ja uudelleen lokakuussa 2021. Kyseessä olivat Kownackin uran ensimmäiset tappiot.

– Jossain New Yorkin Brooklynissa salilla voi harjoitella sata nyrkkeilijää. Kun menimme USA:han otteluun, meiltä kysyttiin harjoitussalistamme. Siellä ei oltu uskoa, kun sanoimme ”Robben” harjoittelevan salillaan yksin, Lindström naurahtaa.

Lindström näyttää harjoitustilan maissipalloa, joka voidaan omalla salilla asettaa pysyvästi tulevan vastustajan pään korkeudelle. Koronatilanne on aiheuttanut Heleniuksen harjoitteluun kaksi jarrutusvaihetta.

– Koronan sairastaminen oli pienempi vaiva kuin sen pahuksen rokotteen aiheuttama parin viikon harjoitustauko. Silloin nousi kuume.

Helenius on WBA-liiton haastajalistalla kolmantena. WBA:n lisäksi myös kahden vähempiarvoisen liiton (WBO ja IBF) raskaan sarjan titteliä pitää ukrainalainen supermestari Oleksandr Usyk. WBC-liiton viimeksi vajaa kuukausi sitten titteliään puolustanut mestari Tyson Fury kelpaisi Heleniukselle vastustajaksi yhtä hyvin, mutta harva uskoo vielä seuraavan Heleniuksen ottelun olevan MM-matsi.

– Uskon saavani ottelun elokuuhun mennessä. Syke nousee yli 120:n, kun vain katselen mahdollisten tulevien vastustajieni edellisiä otteluita!