Kolumni

Kari-Market muuttuu terveyskeskukseksi

-

Kemin ydinkeskustassa eletään mielenkiintoista aikaa ensi vuonna, kun kaupungin uusi terveyskeskus avaa ovensa vielä hetken yritysten käytössä olevassa liikekiinteistössä Täiköntorin laidalla.

Varhaisimmat muistoni tästä talosta ovat jostain 1980-luvun alkupuolelta, kun kävin ostamassa äitini ja isäni kanssa silloisesta Kari-Marketista ruokaa. Hyvästä lihatiskistä sai silloista suurta herkkuani Lauantai-makkaraa.

Nyt siitä samasta talosta tehdään terveyskeskusta. Aika oudolta se tuntuu, että kaupungin yksi parhaimmista liikepaikoista menee terveydenhuollon käyttöön ja yrityksien pitää muuttaa alta pois.

Kaupunki valmisteli asiaa kaikessa hiljaisuudessa tänä vuonna. Monet yrittäjät eivät tästä tykänneet, kun asia tuli kesän lopulla ilmi. Kaupunki sanoi silloin, että terveyspalveluiden siirtäminen Valtakadulle valmisteltiin hiljaisuudessa, koska toisena osapuolena on yksityinen kiinteistönomistaja.

Tuli vain mieleen, että eikö olisi ollut kuitenkin järkevämpää tehdä jossain vaiheessa oma uudisrakennus esimerkiksi Kauppatorin laidalle kuin vuokrata ulkopuoliselta toimijalta vanhat tilat kunnostamisen jälkeen. Ainakin yksi tyhjä tontti siellä odottaa rakennushanketta. Mutta voihan se olla, että kaupungilla ei olisi uudisrakennuksen tekemiseen taloudellisia valmiuksia myöhemminkään.

Terveyskeskuksen tulemisesta Täiköntorille voivat toki jotkut yritykset hyötyäkin, kun liikehdintä torin ympärillä vilkastuu. Monet terveyskeskuksen asiakkaista hoitavat varmasti useita asioita samalla reissulla. Toisaalta he voivat tukkia alueen parkkipaikat niin pahoin, että sen vuoksi voivat jotkut asiakkaat mennä asioimaan muualle. Kemiläisten pitää päästä liikkeen eteen autolla. Tämä on tullut moneen otteeseen selväksi. Lisäksi terveyskeskuksen työntekijät tarvitsevat parkkipaikkoja.

Terveyskeskuksen tulemisesta Täiköntorille voivat toki jotkut yritykset hyötyäkin, kun liikehdintä torin ympärillä vilkastuu.

K-Citymarketilla ja sen kanssa saman katon alla toimivien yrityksien asiakkailla on käytössään sekä maan päällä että parkkihallissa paljon parkkipaikkoja. Voi olla, että näitä parkkipaikkoja käyttävät yhä enemmän muutkin kuin tavaratalon ja sen naapuriliikkeiden asiakkaat. Se voi olla tavaratalolle ja liikkeille sekä hyvä että huono asia kaupankäynnin kannalta.

Autojen sulattelu Kemin ainoassa marketin yhteydessä olevassa parkkihallissa näin talviaikaan on suosittua. Lumisina päivinä siellä kuuluu tasaista lumiharjojen naputusta ja näkee rättien kiivasta liikettä. Tunnelma on yhtä harras ja kostea kuin yleisessä saunassa. Jotkut siellä jopa korjaavat autojaan. Näihin touhuihin voi olla kuitenkin hankala puuttua. Tai voi olla, että ei kannata puuttua.