Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ka­ra­vaa­na­rit ovat taas liik­keel­lä - koronan ku­rit­ta­mien lei­rin­tä­aluei­den tilanne on nyt nor­ma­li­soi­tu­mas­sa

Oululaiset Eero ja Eila Hätälä majoittuivat Kemin Lumilinna Camping -leirintäalueella alkuviikosta. He ovat asuneet Kemissä 50 vuotta sitten, ja tulivat nyt muutamaksi päiväksi katselemaan miten kaupunki on muuttunut.
Oululaiset Eero ja Eila Hätälä majoittuivat Kemin Lumilinna Camping -leirintäalueella alkuviikosta. He ovat asuneet Kemissä 50 vuotta sitten, ja tulivat nyt muutamaksi päiväksi katselemaan miten kaupunki on muuttunut.
Kuva: Suvi Pirinen

Viime kesä oli koronatilanteen takia todella hiljainen myös leirintäalueilla Meri-Lapin alueella, mutta tänä kesänä tilanne näyttää muuttuneen. Kemin Matkailusta kerrotaan, että kesä on ollut todella vilkas juhannukselta lähtien.

–Paljon on ollut kotimaista matkailijaa liikenteessä, ja huomaa, että ehkä koronan aiheuttamana on myös sellaisia uusia matkailuautolla liikuskelijoita. Moni on kertonut, että ovat vuokranneet autoja ensimmäistä kertaa, kertoo ravintolapäällikkö Jussi Kovaniemi.

Lumilinnan leirintäalueella kävijöitä alkaa olla jo yhtä paljon kuin ennen koronaa, ellei jopa enemmänkin.

–Ehkä tuo korona on aiheuttanut, että se saattaa olla jopa suositumpaa nyt tuo karavaani- ja leirielämä.

Norjalaiset puuttuvat

Camping Tornion leirintäalueella tilanne on myös normalisoitunut kotimaisten matkailijoiden osalta.

–Kyllä suomalaisten määrä on nyt heinäkuussa ollut sellainen normaali, mutta ulkomaalaisiahan ei ole kuin murto-osa siitä mitä on tavallisesti, kertoo Camping Tornion yrittäjä Oili Tornberg.

Heinäkuussa valtaosa Camping Tornion asiakkaista on aina ollut suomalaisia, mutta kesä- ja elokuussa ulkomaalaisia on normaaliaikana käynyt vähintään saman verran kuin kotimaisia matkailijoita.

–Tänä kesänä on käynyt jo jonkun verran ulkomaalaisiakin. Saksalaisia ja sveitsiläisiä on ollut muutamia. Ja tanskalaisia on käynyt. Ei mitään kauheaa buumia, mutta jonkun verran. Norjalaisia meillä on yleensä ollut paljon, ja viime vuonnakin norjalaiset pelastivat meidän kesän, mutta tänä vuonna heitä ei ole ollut juurikaan, Tornberg ihmettelee.

Uutuutena uima-allas

Uutuutena Camping Tornion alueella on uima-allas, joka valmistui viime vuoden heinäkuussa.

–Elokuun pidimme sitä auki neljä tuntia päivässä, ja kyllä siellä muutama ihminen kävi, mutta viime kesähän oli koronan takia huono muutenkin, eikä ollut paljoa asiakkaita, Tornberg kertoo.

Tänä vuonna allas on pidetty kesäkuun puolesta välistä asti auki lähes joka päivä, paitsi kaikkein huonoimmilla ilmoilla.

–Paikallisia on käynyt ihan mukavasti varsinkin silloin, kun oli lämpöiset ilmat.

Allasalueella toimii allasbaari, joka on auki normaalisti aina kun uima-allaskin eli 12-20 joka päivä. Camping alueella leiriytyville on allasalueen käytöstä neljän euron maksu, muille alueen käyttömaksu on 12 euroa.

Camping Tornion uusi uima-allas on tarkoitus pitää auki elokuun loppuun asti, mikäli koronatilanne vain sallii.
Camping Tornion uusi uima-allas on tarkoitus pitää auki elokuun loppuun asti, mikäli koronatilanne vain sallii.

Korona sotkee edelleen

Keminmaassa Pohjanhovin leirintäalueelta löytyy kolmisenkymmentä sähköpaikkaa matkailuautoille. Pohjanrannan toiminnasta vastaava Tiina Helenius kertoo, että karavaanareita on ollut liikkeellä mukavasti.

–Kyllä siinä on kävijää joka päivälle riittänyt, mutta kävijämäärät vaihtelevat päivien mukaan todella paljon. Välillä on ollut ihan mahdottomia kiirepäiviä, ja sitten saattaa olla todella hiljainenkin ilta yhtäkkiä. Eli kauhean vaikea ennakoida yhtään mitään, varsinkin kun karavaanariporukka tekee todella vähän varauksia etukäteen.

Myös koronatilanne sotkee pakkaa edelleen.

–Vaikea sanoa mitä odottaa, kyllä tämä on niin erikoista aikaa ollut. Osittain ihmiset on aika varovaisia vielä, sitten toisaalta taas tuntuu, että on kauheita patoutumia päästä liikkeelle. Kyllä se ainakin tanssien suhteen on vielä siihen varovaisuuden suuntaan kallistunut. Enää ei osata odottaa yhtään mitään, mennään vain päivä kerrallaan, ja katsellaan, miten tuo homma etenee, Helenius sanoo.

Toranda Camping -leirintäalue on vielä työn alla, mutta siellä pääsee jo majoittumaan.
Toranda Camping -leirintäalue on vielä työn alla, mutta siellä pääsee jo majoittumaan.
Kuva: Suvi Pirinen
Torandaan uusi leirintäalue
Suvi Pirinen

Tornioon on valmistumassa uusi leirintäalue viihdekeskus Torandan yhteyteen. Rakennustyöt ovat vielä kesken, mutta alueella pystyy jo yöpymään.

–Tämä kesä ollaan rakennettu aluetta, ollaan laitettu sähkötolppapaikkoja ja tehty septitankin tyhjennyspaikka. Kesäkuun alusta on ollut mahdollista yöpyä alueella ja kyllä kävijöitä oli heti jonkin verran, kertoo Kirsi Vaara.

Septitankin tyhjennysalueen viereen on vielä tulossa huoltorakennus, jossa voi käydä pesemässä astioita. Muuten leirintäalueen laittaminen vierasvenesataman viereen oli helppoa, sillä alueella oli jo valmiiksi paljon infraa, jota myös karavaanarit voivat käyttää.

–Ravintola Makasiinin yhteydessä on vessat, suihkutilat ja sauna. Veneilijöille on myös grillikatos ja tulistelupaikka, ja nehän ovat kaikki nyt myös leirintäalueella majoittuvien käytettävissä, Vaara sanoo.

Leirintäalueella on tällä hetkellä 40 karavaanaripaikkaa, joihin on varattu sähköt käyttöön. Paikkoja mahtuisi alueelle enemmänkin, ja niitä voidaan lisätä myöhemmin, mikäli kysyntää riittää.

–Maltillisesti nyt käynnistellään tätä. On siitä puhuttu vuosia, ja nyt ajateltiin, että kokeillaan pienimuotoisesti, että ei aleta suureellisesti tekemään mitään. Tilanne elää sen mukaan, että jos kysyntää alkaa olla, niin meillä on mahdollisuus laajentaa, Vaara sanoo.

Kirsi Vaara ei näe Torandan leirintäalueen kilpailevan Camping Tornion kanssa.

–Tämä on vähän eri tyyppinen alue, lähinnä tarjoamme tälle omalle alueellemme lisää palveluita. Sitä on aina kyselty, että voiko täällä yöpyä, ja aina välillä joku karavaanari on yöpynyt siinä portin ulkopuolella, joten päätettiin kokeilla josko kysyntää olisi enemmänkin.

Vaara arvelee, että heidän asiakkaitaan saattaisivat olla lähinnä yhdeksi yöksi pysähtymispaikkaa etsivät karavaanarit.

–Tämä saattaa kiinnostaa esimerkiksi aikuisporukalla liikkeellä olevia. Ravintola Magasin toimii alueen vastaanottona ja kesäviikonloppuisin terassilla on myös esiintyjiä.

Tälle kesälle leirintäaluetta ei olla vielä juurikaan mainostettu, koska rakennustyöt ovat vielä kesken. Silti kävijöitä on jo ollut jonkun verran.

–Kyllä yöpyjiä on nyt jo ollut, mutta emme odottaneetkaan tälle kesälle mitään ruuhkaa. Enemmänkin se on ollut vain sellainen mahdollisuus, että on voinut tulla. Mutta ensi kesäksi pyritään saamaan alue ja toiminnot valmiiksi, ja sitten myös mainostetaan paikkaa enemmän, Vaara sanoo.

Leirintäalue valmistuu ensi kesäksi.
Leirintäalue valmistuu ensi kesäksi.
Kuva: Suvi Pirinen
Ravintola Magasin toimii uuden Toranda Camping -leirintäalueen vastaanottona.
Ravintola Magasin toimii uuden Toranda Camping -leirintäalueen vastaanottona.
Kuva: Suvi Pirinen