
Kiinan sunnuntaina alkava vuotuinen kansankongressin istunto ei tarjoa yllätyksiä tai uudistuksia, vaikka jättiläisvaltio on poikkeuksellisten kotimaisten ja kansainvälisten vaikeuksien keskellä.
Kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping jatkaa jo kolmannelle kaudelle presidentin tehtävässä. Yhtä varmaa on se, että hänen suosikkinsa Li Qiang nousee pääministeriksi.
Valintoja ei estä se, että Xin johdolla toteutetusta "maailman tehokkaimmasta" tiukasta koronapolitiikasta luovuttiin käytännössä yhdessä yössä viime joulukuussa. Li Qiang oli puolestaan vastuussa Shanghain suurmetropolin laajoista koronasuluista.
– Omikron (virusmuunnos) oli kommunistista puoluetta vahvempi, kuvaa Lapin yliopiston professori Matti Nojonen pakon edessä tehtyä täyskäännöstä.
Kansankongressi on muodollisesti Kiinan korkein valtio- ja lainsäädäntöelin, todellisuudessa enemmänkin hallitsevan kommunistisen puolueen päätökset siunaava kumileimasinparlamentti.
Koronapolitiikan virheitä ei myönnetä
Nojosen mukaan Kiinan kommunistinen puolue sai vuosia jatketun koronapolitiikan äkkipysäyksestä varmasti pahoja kolhuja. Tyytymättömyyden laajuutta on kuitenkin vaikea arvioida, koska esimerkiksi sosiaalisen median tiukka kontrolli on Kiinassa pitänyt. Itsekritiikkiä tai anteeksipyyntöjä lienee siis turha odottaa.
– Kommunistinen puolue on jo aiemmin todennut toimineensa tieteellisin perustein purkaessaan koronan nollatoleranssin, Nojonen kertoo.
Koronan osalta Kiinassa voitaneen hiljalleen katsoa eteenpäin, sillä taudin arvioidaan jo käyneen läpi suurkaupungit ja jylläävän nyt lähinnä maaseudulla.
Korona romahdutti Kiinassa kotimaisen kysynnän, ja maan talouskasvu painui viime vuonna kolmeen prosenttiin. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Kiinan johto olisi nyt kansankongressin istunnon yhteydessä julkistamassa uudeksi talouskasvun tavoitteeksi jopa kuusi prosenttia.
Nojosen mukaan tavoitteeseen todennäköisesti pyritään kiinteillä investoinneilla, koska kotimarkkinoiden kysynnän elvyttäminen on ollut perinteisesti vaikeaa.
– Mutta eihän Kiina niitä moottoriteitä tai supernopeiden junien ratoja voi maasta kuuhunkaan rakentaa, jotkut rajat niissäkin tulevat vastaan, hän kuvaa investointien ongelmia.
Prosentuaalisen talouskasvutavoitteen saavuttamista helpottaa se, että lähtötaso on nyt poikkeuksellisen alhaalla.
Talouspolitiikkaan tuskin muutoksia
Kansankongressin jälkeen on Nojosen mukaan mielenkiintoista seurata, annetaanko uudelle pääministerille Li Qiangille edellytyksiä johtaa maan taloutta. Edeltäjältä Li Keqiangilta presidentti ja pääsihteeri Xi siirsi tämänkin politiikan osa-alueen johdon itselleen.
– Kriittinen kysymys on, että annetaanko pääministerille se, mitä hänen tehtäväänsä kuuluu, Nojonen sanoo.
Jos näin kävisi, eroja Xin talouslinjaan tuskin tulisi.
– Hänhän on ympäröinyt itsensä täysin samanmielisillä ihmisillä, Nojonen perustelee.
Kiinan talous on tukeutunut jo vuosia globaaliin kysyntään, joka on poikkeuksellisen huonossa hapessa. Ulkopoliittisesti Kiinan tilanne on nyt huomattavan vaikea.
– Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, Nojonen tiivistää.
Erityisen hankalaa on suhtautuminen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, joka on vastoin Kiinan kaikkia etuja painamalla kansainvälistä taloutta alaspäin. Silti Kiina joutuu tukemaan Venäjää ainakin puheiden tasolla.