kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

Tähtijuttu: Kop­pi­mön­ki­jät ovat syr­jäyt­tä­neet mo­po­au­tot nuo­ri­son lii­ken­ne­vä­li­nee­nä

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Kan­sain­vä­li­set suur­mark­ki­nat tulevat Ro­va­nie­mel­le syys­kuus­sa – korona huo­mioi­daan tur­va­toi­mis­sa monin tavoin

Toiminnanjohtajan mukaan riski saada tartunta ulkomarkkinoilta terveysturvallisuusohjeita noudattaen on lähes olematon.

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla on yrittäjiä 25 eri maasta. Markkinat rantautuvat Rovaniemelle jälleen syyskuussa. Kuva on vuoden 2016 suurmarkkinoilta.
Kansainvälisillä suurmarkkinoilla on yrittäjiä 25 eri maasta. Markkinat rantautuvat Rovaniemelle jälleen syyskuussa. Kuva on vuoden 2016 suurmarkkinoilta.
Kuva: Pekka Aho

Kansainväliset suurmarkkinat -kiertue tulee Rovaniemelle torstaista sunnuntaihin 2.–5.syyskuuta. Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen toiminnanjohtajan Ari Kallaksen mukaan suurmarkkinat on turvallista järjestää, sillä Lapissa on kohtuullisen hyvä koronatilanne.

– Ilman koronaturvallisuusjärjestelyitäkin tartunnan saamisen riski on ulkona 20 kertaa pienempi kuin sisällä, Kallas sanoo.

Rovaniemi on jo useana vuonna ollut osana Kansainvälisten suurmarkkinoiden kiertuetta. Mukana on jälleen yrittäjiä 25:stä eri maasta ja 15:stä Suomen maakunnasta erikoistuotteineen. Markkinoiden ideana on, että valmistajat tai kasvattajat ovat itse myymässä ja esittelemässä tuotteitaan.

Tapahtuman järjestelyihin kuuluu, että henkilökunnalta vaaditaan kaksi negatiivista koronatestiä tai todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronasta. Lisäksi henkilökunta käyttää tapahtuma-alueella maskia ja visiiriä. Kävijöille on varattu ilmaisia käsidesipisteitä yli 250 kappaletta.

”Suosittelemme silti maskin käyttöä kaikille, myös jo rokotetuille.”
Ari Kallas

Rovakadulle, Koskikadulle ja Pekankadulle levittäytyvä markkina-alue on jaettu lohkoihin, joista jokaisessa on omat järjestyksenvalvojat ja siistijät.

– Käytäviä on myös levennetty niin, että ihmisillä on enemmän tilaa kulkea kojujen välissä, Kallas täydentää.

Tähän mennessä ulkomarkkinoilta ei ole Kallaksen mukaan löydetty koko Suomessa ainuttakaan vakavaa altistumista tai tartuntaketjua, vaikka tapahtuma on kiertänyt jo useassa kunnassa.

Helsingin yliopisto on tutkinut laajasti Suomen koronatartuntoja. Terveysturvallisuutta noudattaen ja erityisesti maskia käyttäen koronatartunnan riski on ulkomarkkinoilla minimaalinen.

– Suosittelemme maskin käyttöä kaikille eli myös jo rokotetuille, Kallas toteaa markkinoiden turvajärjestelyistä kertovassa tiedotteessa.