Lakko alkaa:: Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Kamila Va­li­je­va "vä­sy­nyt, mutta on­nel­li­nen" – tai­to­luis­te­lun tei­ni­täh­ti tänään jäällä ly­hyt­oh­jel­mas­sa

Peking
Kamila Valieva pyllähti harjoituksissa.
Kamila Valieva pyllähti harjoituksissa.
Kuva: HOW HWEE YOUNG

Pekingin talviolympialaisissa suuri huomio on keskittynyt 15-vuotiaan venäläisen taitoluistelutähden Kamila Valijevan ympärille. Ensin hänen hämmästyttävien suoritustensa ja sitten hänen ilmi tulleen dopingkärynsä myötä. Maanantaina Valijeva sai luvan kilpailla tänään alkavassa olympialaisten naisten yksinluistelussa, ja nuori luistelija kuvaa oloaan "väsyneeksi, mutta onnelliseksi".

Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen joulukuun lopulla, mutta hänen testituloksensa vahvistettiin vasta viime tiistaina olympialaisten joukkuekilpailun jälkeen. Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS päätti maanantaina antaa Valijevan kilpailla yksinluistelussa perustellen päätöstään muun muassa Valijevan iällä.

– Nämä ovat olleet todella vaikeita päiviä. Olen henkisesti väsynyt, mutta onnellinen, Valijeva sanoi venäläiskanava Channel Onelle uutistoimisto AP:n mukaan.

CAS:n käsittely kesti kuutisen tuntia ja päättyi maanantaina varhain aamuyöllä. Valijeva seurasi käsittelyä etäyhteydellä olympiakylässä.

– Istuin siinä seitsemän tuntia, meillä oli yksi 20 minuutin tauko, istuin ja katsoin. Se oli vaikeaa, mutta ilmeisesti yksi vaihe, joka minun on käytävä läpi, Valijeva kuvaili.

Naisten yksinluistelun lyhytohjelma alkaa kello 12 Suomen aikaa. Valijeva kilpailee viimeisessä ryhmässä. Suomen Jenni Saarinen on 30 luistelijan joukosta toisena jäällä.