Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kalli muuttuu val­koi­sek­si

Myös Takajärven hiihtoladulla on lumitykki tehnyt töitä.

Kaksi lumitykkiä on tehnyt Kallinkankaan laskettelurinteellä töitä. Jos säät suosivat, lautailijat ja laskettelijat pääsevät rinteeseen marraskuun puolessa välissä.
Kaksi lumitykkiä on tehnyt Kallinkankaan laskettelurinteellä töitä. Jos säät suosivat, lautailijat ja laskettelijat pääsevät rinteeseen marraskuun puolessa välissä.

Laskettelijat, lautailijat ja hiihtäjät pääsevät piakkoin rakkaiden harrastuksiensa pariin, sillä sunnuntaina alkoivat lumitykit tykittää lunta Kallinkankaan hiihtokeskuksessa sekä Takajärven hiihtoreitillä.

Vielä viime tiistaina Kallin hiihtokeskuksen yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä olisi  eikannut, että Kallilla lasketellaan itsenäisyyspäivänä, mutta sääennustuksen muuttuminen kylmempään suuntaan muutti arviota.

– Toivottavasti saamme rinteet auki marraskuun puolessa välissä. Ainahan syksyn pakkasten jälkeen tulee jonkinlainen lauha jakso, yli kaksikymmentä vuotta itsenäisenä yrittäjänä toiminut Yli-Öyrä tietää kertoa.

Rinteen rakenteisiin on tulossa parannuksia.

– Nuorille ja aloittaville laskijoille rinteeseen tulee rainbow-reili sekä dancefloor (tanssilattia). Näille lumille saamme hissiin myös taajuusmuuntimen, joka helpottaa laskettelijan tai lautailijan nousua hissiin, Yli-Öyrä kertoo.

Halfpipe eli lumikouru oli viime kaudella lautailijoiden suosiossa. Tulevana talvena se on tarkoitus saada entistä ehompaan kuntoon.

– Viime kaudella heinikko tuli paikoitellen paipissa esiin. Nyt paipin pohja on niitetty tarkemmin ja tietotaito paipin hoidossa on lisääntynyt, Ilkka Yli-Öyrä sanoo.

Kallinkankaalla on tehty muutoksia muuallakin kuin rinteessä. Uudet kuntoportaat valmistuvat tänä syksynä ja kuntoiluvälineitä on uusittu. Maastohiihtopaikan valaistusta on tarkoitus muuttaa paremmaksi. Ensi vuonna on vuorossa kahviorakennuksen ja vuokraamon remontointi.

Muutosten taustalla on ainakin osittain Kallilla pidettävät hiihtosuunnistuksen MM-kisat vuonna 2022. Kansainvälinen suunnistusliitto (IOF) myönsi vuoden 2022 MM-kisat Keminmaalle ja Kemille.

Kallinkankaan hiihtokeskuksen rakennustöiden kustannuksista vastaa Keminmaan kunta.

Myös Takajärven hiihtoreitillä on Visa Ski Teamin aktiivit aloittaneet lumetuksen. Lumetus piti lakkauttaa keskiviikkona, koska lämpötila oli nousussa. Ensimmäisellä sessiolla tykkilumesta tuli latua 400–500 metriä.

– Tykitys aloitettiin Takajärven päästä. Levitämme säilölunta kohti hiihtomaata, missä lumetamme myös noin 500 metrin kierroksen latua. Hiihtomaasta Takajärvelle ja takasin  tulee matkaa noin 2,5 kilometriä, Visan kilpailuvastaava Jani Vestenius kertoo.

Hiihtäjät pääsevät Jungossa hiihtämään viimeistään ensi viikon alkupuolella.