Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kaksi rah­ti­alus­ta törmäsi Itä­me­rel­lä aa­mu­yöl­lä – kahden ihmisen us­ko­taan olevan ka­teis­sa, et­sin­nät jat­ku­vat yhä

Kaatuneessa tanskalaisaluksessa ei ollut lastia.

Ystad

Kaksi rahtialusta on törmännyt toisiinsa Itämerellä Ruotsin etelärannikolla sijaitsevan Ystadin ja tanskalaisen Bornholmin saaren välillä. Onnettomuus sattui varhain aamuyöllä kello kolmen jälkeen Ruotsin aikaa.

Toinen aluksista on Britannian lipun alla purjehtiva 90 metriä pitkä Scot Carrier, toinen Tanskan lipun alla purjehtiva 55 metriä pitkä Karin Höj. Tanskalaisen aluksen kerrotaan kaatuneen ja alkaneen upota. Alus on tällä hetkellä ylösalaisin.

Kahden tanskalaisaluksessa olleen ihmisen pelätään joutuneen veteen. He olivat yhä kateissa yhdeltätoista aamupäivällä Suomen aikaa.

Dagens Nyheterin mukaan brittialuksen miehistön on raportoitu olevan kunnossa ja auttaneen etsinnöissä.

– Tiedämme, että tanskalaisessa aluksessa on ollut ainakin kaksi ihmistä. Vedestä on kuulunut huutoja, sanoi Ruotsin merenkulkulaitoksen lehdistöpäällikkö Jonas Franzen uutistoimisto TT:lle.

Onnettomuuden syy ei ole vielä tiedossa. Ruotsin ilmatieteen laitoksen SMHI:n meteorologi Therese Fougman arvioi uutistoimisto TT:lle, että onnettomuuspaikalla on voinut olla huono näkyvyys esimerkiksi sumun takia.

Ruotsin merenkulkulaitoksen oikeuspäällikkö Carl-Johan Linden mukaan kaatuneessa aluksessa ei ollut lastia, kuten kemikaaleja.

Sukeltajat avuksi

Franzen totesi myös Dagens Nyheterille, että pelastustöihin on kutsuttu avuksi sukeltajia ja etsinnät jatkuvat. Paikalle on saapunut myös useita pelastusaluksia ja helikoptereita Tanskasta ja Ruotsista.

– Toivomme, että löydämme lopulta jonkun, hän sanoi.

Sääolosuhteet merellä ovat varsin kylmät, sillä merivesi on noin 5–6 asteista, ilma taas noin 4–5 asteista. Paikalla on kylmää ja pimeää, mutta ei kuitenkaan erityisen tuulista.

Tanskalaisalus Karin Höj oli matkalla Ruotsin Södertäljesta Tanskan Nyköbing Falsteriin. Brittialus oli taas matkalla Latvian Salatsista Britannian Montroseen.

Scot Carrier on rakennettu vuonna 2018, tanskalaisalus vuonna 1977. Scot Carrierin omistaa brittiläinen merenkulkuun erikoistunut yritys Scotline Ltd, tanskalaisaluksen puolestaan Rederiet Höj -tanskalaisyritys.