tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kaksi jouk­ko­am­pu­mis­ta nosti tunteet pintaan vä­ki­val­taan tot­tu­nees­sa Mek­si­kos­sa

Toisessa tapauksessa 13 poliisia sai surmansa huumekartellin väijytyksessä.

Väijytykseen joutuneiden poliisien autot poltettiin sen jälkeen kun huumekartellin tappajat olivat surmanneet 13 poliisia El Aguajessa Michoacánin osavaltiossa maanantaina.
Väijytykseen joutuneiden poliisien autot poltettiin sen jälkeen kun huumekartellin tappajat olivat surmanneet 13 poliisia El Aguajessa Michoacánin osavaltiossa maanantaina.
Kuva: Ivan Villanueva

Väkivaltaan tottuneessa Meksikossa on hätkähdetty kahdesta joukkoampumisesta, joissa kahden päivän sisällä on kuollut liki 30 ihmistä. Toisessa niistä surmattiin väijytyksestä peräti 13 poliisia.

Tiistaina 14 siviiliä ja yksi sotilas saivat surmansa Guerreron osavaltion Tepochicassa lähellä Igualan kaupunkia tapahtuneessa turvallisuusjoukkojen ja aseistautuneiden siviilien välisessä joukkoampumisessa. Iguala tuli tunnetuksi vuonna 2014 siitä, että siellä katosi 43 opettajaksi opiskellutta.

Päivää aiemmin huumekartellin tappajat surmasivat 13 poliisia El Aguajen kaupungissa viereisessä Michoacánin osavaltiossa. Näiden murhien takana uskotaan olevan huumekartellin nimeltä Jalisco Nueva Generación.

Presidentti puolusti turvallisuusstrategiaansa

Presidentti Andrés Manuel López Obrador puolusti hallintonsa turvallisuusstrategiaa ja syytti joukkoampumisten takana olevan aiempien hallintojen tekemät virheet.

Tuoreimmat väkivaltaisuudet lisäävät paineita viime joulukuussa virkaan astunutta López Obradoria kohtaan.

Keski-Meksikon Guerrero ja Michoacán ovat kaksi maan väkivaltaisinta ja laittominta osavaltiota. Keskenään kilpailevat huumejengit taistelevat siellä salakuljetusreittien hallinnasta.

Michoacánin El Aguaje on strategisesti merkittävä kaupunki, jonka hallinnasta taistelee Jalisco Nueva Generaciónin kanssa Los Viagras -ryhmä, joka on eronnut Temppeliherrojen kartellista.

Vasemmistolainen López Obrador sanoi tiedotustilaisuudessa, että Michoacánin väijytys oli "hyvin valitettavaa", mutta hän muistutti sitoutuneensa käyttämään enemmän rahaa turvallisuuteen ja väkivallan juurien kitkemiseen.

– Olen optimistinen että me saamme turvattua rauhan... olemme täysin omistautuneet tälle asialle, mutta (aiemmat hallitukset) sallivat tämän kasvaa, hän sanoi kritisoiden aiempien hallintojen yrityksiä taistella rikollisuutta vastaan.

Murhien määrä nousemassa ennätykseen

Murhien määrä Meksikossa on tänä vuonna kasvamassa viimevuotisen ennätyksen ohi.

Michoacánin rikospaikalta otetut valokuvat näyttivät luotien rei'ittämiä poliisiautoja, jotka oli sytytetty tuleen. Maassa makasi kuolleita poliiseja. Paikalle oli jätetty viesti, joka kertoi väijytyksen takana olleen Jalisco Nueva Generación -kartellin.

Kartellin oletettu johtaja sai vajaa viikko sitten surmansa Michoacánin poliisin käsissä.

Virkaan tultuaan López Obrador loi poliisiin sotilaallisen kansalliskaartin taistelemaan väkivaltaa vastaan.

Monet kansalliskaartilaiset ovat kuitenkin joutuneet menemään Yhdysvaltain vastaiselle rajalle estämään laittomien siirtolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut Meksikoa rangaistustullien nostamisella, ellei López Obrador saa siirtolaistulvaa kuriin.

Igualanin kaupunki joutui kansainvälisen huomion keskiöön vuonna 2014 sen jälkeen kun 43 opettajaksi opiskellutta joutui huumejengien ja korruptoituneiden poliisien kidnappaamaksi ja murhaamaksi. Tapaus oli omiaan nostamaan López Obradorin valtaan.