Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Kaikki eh­dok­kaat jat­ka­vat hakua val­tio­va­rain­mi­nis­te­riön kans­lia­pääl­li­kön virkaan – Van­ha­nen vai­ke­nee mah­dol­li­sis­ta mus­tis­ta he­vo­sis­ta

Viisi ehdokasta pyrkii yhä valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Haku etenee, kunhan perustuslakivaliokunta käsittelee virkaan hakevan Päivi Nergin tapauksen.

Lauri Kajanoja, Leena Mörttinen, Päivi Nerg, Markus Sovala ja Juhana Vartiainen hakevat valtiovarainministeriön kansliapäällikön tehtävään.
Lauri Kajanoja, Leena Mörttinen, Päivi Nerg, Markus Sovala ja Juhana Vartiainen hakevat valtiovarainministeriön kansliapäällikön tehtävään.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön tehtävään hakee yhä viisi ehdokasta.

Lauri Kajanoja, Leena Mörttinen, Päivi Nerg, Markus Sovala ja Juhana Vartiainen vahvistavat Lännen Medialle olevansa edelleen mukana kansliapäällikköhaussa.

Kajanoja on Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja. Mörttinen, Nerg ja Sovala ovat puolestaan valtiovarainministeriön johtavia virkamiehiä. Vartiainen on kokoomuksen kansanedustaja ja entinen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja.

Suomen ykkösvirkamies

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö eli valtiosihteeri on suomalaisista virkamiehistä vaikutusvaltaisin.

Tehtävää on hoitanut Martti Hetemäki vuodesta 2013 asti.

Hänen toimikauttaan jatkettiin kahteen otteeseen tänä vuonna, sillä hänen kokemustaan tarvittiin vaikean koronataloudenpidon aikana eikä seuraajaa ollut saatu valittua.

Hetemäki on vielä viimeistelemässä ensi vuoden budjettia.

Väliaikainen kansliapäällikkö valmistelee

Lokakuun alussa väliaikaiseksi kansliapäälliköksi vuoden loppuun asti nousee valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen.

Majanen osallistuu myös kansliapäällikkönimityksen valmisteluun. Hän ennakoi, että seuraajan hakuprosessi venyy lokakuulle.

Ensin odotetaan perustuslakivaliokunnan käsittelyä haussa mukana olevan Päivi Nergin tapauksesta.

Nerg oli edellisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) esitys kansliapäälliköksi, mutta Kulmuni veti nimityksen viime hetkellä pois, koska valtioneuvoston tuki nimitykselle puuttui.

Syynä oli kiista sdp:n kanssa siitä, jättikö Nerg edellisen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana kertomatta sote-uudistukseen liittyviä tietoja kansanedustajille. Nyt perustuslakivaliokunta selvittää, jäikö kansanedustajan tiedonsaantioikeus toteutumatta.

Majasen mukaan perustuslakivaliokunnan käsittelyn ja lausunnon jälkeen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) pääsee tarkemmin arvioimaan ehdokkaat.

– Ennen lausunnon saamista tuskin heitä tullaan haastattelemaan, sanoo Majanen.

Seuraajan vaikeuskerroin kasvaa

Valtiosihteerin valinnan vaikeus johtuu poliittisen kiistan lisäksi koronavirustilanteesta.

– Tehtäväkenttä on vähintään yhtä haastava kuin Hetemäellä. Talouden kehitysnäkymät ovat synkentyneet radikaalilla tavalla, eikä uudistuksia voi jossain vaiheessa enää siirtää eteenpäin, kuvailee apulaisprofessori Markku Jokisipilä, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja.

Jokisipilä ei arvioi, kuka on vahvoilla, kun Nergin nimitys ainakin lykkääntyi. Nerg oli keskustalaisten suosikki virkaan, mutta on epäselvää, onko hän valtiovarainministeri Vanhasen esitys.

Selvimmin puoluesidonnainen hakija on kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattorilla Markus Sovalalla on sdp-tausta. Hän toimi pääministeri Paavo Lipposen (sd.) talouspoliittisena avustajana 2001–2003.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg on puolestaan ollut kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas vuonna 2007. Hän ei kuitenkaan ole ollut puolueen jäsen ehdokkuuden jälkeen.

Vanhanen ei ennakoi jatkoa ennen valiokunnan lausuntoa

Ainakin teoriatasolla yksi vaihtoehto saattaa olla, että virka laitetaan vielä uudelleen hakuun. Tällöin mukaan voisi tulla mustia hevosia eli uusia hakijoita nykyisen viisikon ulkopuolelta.

Matti Vanhanen on kuitenkin vaihtoehdon suhteen vaitonainen.

– Minun ei ole mahdollista ennakoida asiaa, hän kommentoi.

Syyksi Vanhanen toteaa samaisen perustuslakivaliokuntakäsittelyn.

– Asiaa ei voi viedä eteenpäin ennen valiokunnan selvityksen ja lausunnon valmistumista.

Onko viran uudelleen haettavaksi laittaminen kuitenkin mahdollista, eli vaihtoehtoa ei ole kokonaan suljettu pois?

– En ennakoi tuotakaan. Se on sitten juridinen kysymys, että onko hakuprosessia perusteltua jotenkin muuttaa.

– Toivottavasti valiokunnan kanta tässä saadaan. Kyseessä on äärimmäisen tärkeä virka.

Vanhanen kertoo joka tapauksessa haastattelevansa jatkossa vielä kaikki ehdokkaat ja ottavansa valinnan valmisteluun.

"Talouden kehitysnäkymät ovat synkentyneet radikaalilla tavalla, eikä uudistuksia voi jossain vaiheessa enää siirtää eteenpäin."
Markku Jokisipilä
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja