Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Kaa­tu­mi­sis­ta huo­li­mat­ta olym­pia­lais­ten va­paa­oh­jel­ma nosti Jenni Saa­ri­sen suu­pie­let ylös­päin - "Tosi hel­pot­tu­nut olo"

Saarinen oli edelleen varovainen, kun hän puhui venäläisen Kamila Valijevan tilanteesta.

Peking
Jenni Saarinen selvitti olympiaurakan kunnialla.
Jenni Saarinen selvitti olympiaurakan kunnialla.
Kuva: HOW HWEE YOUNG

Suomalaisluistelija Jenni Saarisen urakka Pekingin olympiajäillä päättyi toivottua heikommin pistein, mutta torstai-illan vapaaohjelma sai ongelmallisesta alusta huolimatta suomalaisen suupielet nousemaan ylöspäin.

– Tosi helpottunut olo. Tämä oli steppi eteenpäin tämän ohjelman kanssa. Muutokset, jotka tehtiin, ovat toimivia. Toki sinne tuli liikaa virheitä. Sanoisin, että minulla oli paras fiilis tässä ohjelmassa, mitä on ollut koko kauden aikana, Saarinen tuumi suomalaiskirjoittajien eteen ehdittyään.

Saarinen pettyi tiistaina lyhytohjelmaansa, jonka piti olla hänen iskunpaikkansa naisten yksinluistelussa. Hän sai vain 56,97 pistettä, kun kauden paras kansainvälisten kilpailujen suoritus on tuonut hänelle 68,71 pistettä. Hän eteni viimeisenä jatkoon. Vapaaohjelma toi 96,07 pistettä, jolla hän jäi kauden parhaastaan 101,67. Yhteispisteiksi kertyi 153,04.

– Tuo pistemäärä ei todellakaan miellytä minua. Haluan päästä 110 pisteen paikkeille (vapaaohjelmassa). Tulos on vielä aika heikko tämän ohjelman suhteen.

Hän kaatui kahdessa ensimmäisessä hypyssään, mutta kasasi itsensä ehjempään loppusuoritukseen.

– Fyysisesti se ottaa koville. Aina kun vauhti pysähtyy ja joutuu lähtemään uudestaan liikkeelle, vie se voimia. Koen, että pääkoppa kesti hyvin ja menin elementti kerrallaan.

Takaportin kautta ja taas olympiakylään syömään

Lyhytohjelman jälkeen Saarinen lähti olympiakylään syömään ja seuraamaan kilpailun loppuun. Dopingkohussa kärisseen venäläisen Kamila Valijevan myötä kilpailussa oli käytössä poikkeussääntö, joka takasi 24:n sijaan jatkopaikan 25:lle, mikäli Valijeva olisi 24 parhaan joukossa lyhytohjelman jälkeen.

– Laskeskelimme, että pistemääräni saattaa sittenkin riittää. Olin sitten 25:s, mutta fiilis oli ristiriitainen, Saarinen avasi suhtautumistaan takaportin kautta auenneeseen jatkopaikkaan.

– Lyhytohjelma on ollut varma koko kauden ja odotin siinä enemmän, mutta oli mahtava fiilis päästä jatkamaan kilpailua. Olen onnellinen, että pääsin jatkamaan.

Hän väisti STT:n kysymyksen siitä, oliko menettely reilu, kun Valijevan kohun myötä 25 pääsi jatkoon. Muutenkin hän jatkoi varovaisella linjalla, kun suomalaistoimittajat pyysivät häntä kommentoimaan aihetta.

Jäätkö katsomaan Valijevan suoritusta?

– Seuraava ryhmä katsotaan, mutta sitten olympiakylään syömään ja pakkaamaan. Huomenna on lähtö, KooVeeta seuratasolla edustava Saarinen selvensi suunnitelmia.

Valijeva johtaa lyhytohjelman jälkeen ja päättää kilpailun myöhäisillassa.

– Valijeva on erittäin lahjakas luistelija, ja se näkyy tekemisessä, Saarinen kuvaili kysyttäessä.

Venäläisen dopingnäytteestä on kerrottu löytyneen kolmea eri sydänlääkettä.

Suomalainen kuvaili oloaan surulliseksi, kun hän ajattelee Valijevasta kantautuneita uutisia.

– Vähän pelottavaakin on, kun joutuu turvautumaan tuollaisiin. En sen enempää osaa sanoa. En tiedä faktoja taustalla.

MM-kilpailut toiveissa

Saarinen aikoo levätä viikonlopun ja harjoittelee sitten kotimaisemissa Tampereella ennen Hollannin Haagissa järjestettävää kansainvälistä kilpailua.

Hän ehtii harjoittelemaan vielä toisessa asuinpaikassaan Saksan Oberstdorfissa ennen maaliskuun lopussa Ranskan Montpellierissä käytäviä MM-kilpailuja, joihin Saarinen toivoo pääsevänsä.

– Ensi viikon viikonlopun jälkeen selviää, kuka sinne lähtee.