Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Ju­han­nus on Ro­va­nie­mel­lä au­rin­koi­nen, mutta ei hel­tei­nen – al­ku­ke­sä on ollut Lapissa ta­val­lis­ta läm­pi­mäm­pi

Lapissa alkukesä on ollut tavanomaista lämpimämpi, mutta juhannusta kohti mentäessä helteet hellittävät hetkeksi.
Lapissa alkukesä on ollut tavanomaista lämpimämpi, mutta juhannusta kohti mentäessä helteet hellittävät hetkeksi.
Kuva: Jouni Porsanger

Rovaniemi on saanut paistatella paahtavassa auringossa jo hyvän tovin kesäkuussa. Kesän alku onkin ollut Lapissa tavanomaista lämpimämpi ja tilastojen mukaan paikoin on ollut jopa harvinaisen lämmintä.

Ennätyksistä ei kuitenkaan puhuta, eikä lämmin alkukesä ole myöskään poikkeuksellista.

– Lapissa on nyt eletty 2–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää kesää vähän mittauspaikasta riippuen, mutta on vuosien saatossa ollut lämpimämpiäkin kesänalkuja, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Hellepäiviä oli maanantaihin mennessä ollut Rovaniemellä kaksi. Kesän ensimmäinen hellepäivä oli lauantaina 13. kesäkuuta, jolloin korkein lämpötila oli 26,3 astetta.

Seuraava sunnuntai, 14. kesäkuuta, oli vieläkin kuumempi: silloin Rovaniemellä mitattiin parhaimmillaan 27,3 asteen helle.

Juhannukseksi helteiset lämpötilat kuitenkin hieman notkahtavat, ja Rovaniemellä keskikesän juhlaa vietetään keskimääräisissä lämpötiloissa.

Torstain ja perjantain välisenä yönä pohjoisen yli itään pyyhkäisevä säärintama tuo mukanaan viileämpää ilmaa. Juhannusaatto on kuitenkin aurinkoinen ja lämpötilat vaihtelevat 17–19 asteen välillä.

Aurinko paistaa juhannuspäiväkin, ja lämpötila voi nousta 22–23 asteeseen. Tuuli on heikkoa sekä lauantaina että perjantaina.

Sunnuntaina lämpötiloissa noustaan taas helteisiin lukemiin, ja helle jatkuukin näillä näkymin ainakin seuraavan viikon puolinväliin asti. Sen jälkeen lämpötiloissa ennustetaan alkavan loiva alamäki.

– Kesäkuun 29. päivän lämpötilaennuste on nyt noin 18 astetta, eli ei tilanne pahalta vielä vaikuta, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Juhannus

Tiesitkö, että...

Keskimäärin juhannusta on vietetty Rovaniemellä 18–20 asteen lämmössä.

Vuosien varrelle mahtunut helteisiäkin juhannuksia.

Vuoden 2010 juhannuksen korkein lämpötila oli Rovaniemellä 23,8 astetta.

Vuonna 1985 juhannusta vietettiin jopa 26,5 asteen helteessä.

Yksi kylmimmistä juhannuksista elettiin vuonna 2014, kun vuorokauden korkein lämpötila oli 7,5 astetta.