Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Jou­lu­pu­kil­ta klooni tai 24h vuo­ro­kau­teen

Mainostalo Teipparin yrittäjä Sakari Laukkanen juhlii 60-vuotisjuhliaan ensi maanantaina kotonaan Ajoksessa.

Sakari Laukkasen ura lähti etenemään 16-vuotiaana kavereiden mopojen ja muiden menopelien teippauksista.
Sakari Laukkasen ura lähti etenemään 16-vuotiaana kavereiden mopojen ja muiden menopelien teippauksista.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Kemiläinen yrittäjä Sakari Laukkanen on toiminut yrittäjänä 44 vuotta. Yrittäjyyden malli lähti jo kotoa: tarkoitus oli, että Laukkanen jatkaa kolmannessa sukupolvessa isoisänsä kirjapainoa, alaa tuli opiskeltuakin. Oma yrittäjyys löytyi kuitenkin toisaalta.

– Keskustelimme asiasta isän kanssa. Olihan hän pettynyt, mutta tuki päätöksiäni loppuun asti, Laukkanen kertoo parikymppisenä syntyneestä päätöksestä. Isän ja isoisän neuvoja ja tukea Laukkanen kiittelee. Tätä nykyä hän on itsekin mentori parillekin uudelle yrittäjälle.

– Koen, että on jopa eräänlainen velvollisuuteni auttaa, Laukkanen toteaa, onhan hän itsekin saanut tukea yrittäjyytensä taipaleella. Yritykset ovat tukeneet myös alueen urheilua ja nuorisotyötä.

Laukkasen yritykset toimivat monella alalla: Mainostalo Teippari on hänen pääelinkeinonsa. Samassa kiinteistössä toimii Advert1go Production House, joka on erikoistunut liikkuvaan kuvaan, esimerkiksi yritysvideoihin.

– Advert1gon työt ovat tuoneet mukavaa vaihtelua. Itse olen ollut monesti mukana esimerkiksi äänimiehenä, Laukkanen kertoo.

Vaimonsa kanssa hän pyörittää matkailualalla toimivaa Seadventuresia. Ainakin kaksi Laukkasen yrityksistä on syntynyt ikään kuin oman tarpeen kautta: omien häiden järjestelyiden myötä syntyi Meri-Lapin Juhlapalvelut, oman mökin rakennuksen yhteydessä Pohjolan Luonnonvoima. Myös isän ja isoisän aikanaan alas ajettu kirjapainoyritys löysi kuin löysikin tien Laukkasen elämään: nykyään Teipparin toimintoja tukee myös kirjapainotoiminta.

– Ehkäpä isä myhäilee tälle tyytyväisenä jossain, Laukkanen arvelee.

Monipuolisuus ei lopu työminään: vapaa-ajalla Laukkanen kertoo harrastaneensa veneilyä, ilmailua, laskuvarjohyppyä ja puutöitä. Into käsillä tekemiseen näkyy esimerkiksi oman talon rakennusprojektissa. Laukkanen kertoo toteuttaneensa taloon erikoisiakin ratkaisuja, esimerkiksi leijuvat portaat. Myös muihin harrastuksiin on panostettu täysillä. Esimerkiksi laskuvarjohyppyä harrastaessa Laukkanen toimi myös koulutuspäällikkönä ja lentäjänä. Tiimin kanssa kerättiin sponsoreita ja kilpailtiin hyvällä menestyksellä.

– Hypätessä luotti henkensä kavereiden käsiin ja se hitsasi yhteen, Laukkanen kertoo harrastuksen parissa syntyneistä ystävyyksistä. Yhteyttä pidetään edelleen, vaikka harrastus on jäänyt. Myös musiikki oli iso osa elämää, ja klarinetin soitto vei keikoille jo teini-ikäisenä. Lisäksi ovat luottamustoimet, Laukkanen toimii Kemin Yrittäjien hallituksen puheenjohtajana. Luottamustoimi oli ajankohdan suhteen raskas: koronakevät toi kymmeniä yhteydenottoja. Laukkanen tarjosi henkistä tukea ja etsi tietoa yrittäjille. Samaan aikaan poikkeusaika vaati toimenpiteitä omassa yritystoiminnassa työpaikkojen säilyttämiseksi.

– Porukka on ollut kekseliästä, uusia liiketoimintamalleja syntyi nopeasti.

Ura ei ole tullut itsestään.

– Yrittäjyys on elämäntapa, joka vaatii joskus uhrauksia, Laukkanen myöntää. Unet jäävät vähiin ja jaksamiseen on täytynyt kiinnittää huomiota. Tämä on tarkoittanut joistain luottamustoimista kieltäytymistä ja keinojen miettimistä arjessa jaksamiseen:

– Iltaisin kirjoitan itselleni neljästä viiteen sähköpostia. Näin tyhjennän asioita mielestä, jotta uni tulee, Laukkanen kuvailee. Koronekevään jälkeen Teipparin myyntisihteeri, Laukkasen tytär Tiia Laukkanen kannusti isäänsä pitämään lomaa ainakin yhden pitämättä jääneen kesäloman edestä. Parin vuoden sisään tahtia on tarkoitus höllätä, kun yrittäjyyttä opiskeleva tytär alkaa ottaa yritystä haltuun. Mutta laakereillaan lepäämistä eläköityminen tuskin tarkoittaa. Halua oppia ja tehdä löytyy joskus enemmän kuin mihin vuorokauden tunnit riittäisivät: 

– Olen vuosia toivonut Joulupukilta kloonia itsestäni tai 24 tuntia lisää vuorokauteen, Laukkanen naureskelee. Jatkossa aikaa löytynee kuitenkin esimerkiksi ilmailuharrastukseen.