Mainos

Jopa satojen eurojen li­sä­me­no kuu­kau­des­sa – kor­ko­suo­ja pe­las­taa ve­lal­li­sen ikä­vil­tä yl­lä­tyk­sil­tä

Lainan korkosuoja tuo talouteen turvaa, takaa maksukyvyn ja voi säästää velalliselta satoja euroja kuukaudessa. Paras aika korkosuojan hankkimiseen on nyt, kun korot ovat vielä matalalla.

 

Velalliset ovat saaneet nauttia viime vuosina poikkeuksellisen edullisista koroista, kun viitekorot ovat pysyneet historiallisen pitkään ennätysmatalalla. Muutaman vuoden päästä tilanne voi kuitenkin olla toinen.

Tulevalta korkojen nousulta kannattaa suojautua hyvissä ajoin korkosuojauksella. Pohjolan Osuuspankin yrityskonttorin johtaja Mari Kotaniemi sekä asuntopalveluiden rahoitusasiantuntija Janno Juttula painottavat, että velallinen saa korkosuojauksesta parhaan hyödyn nyt, kun korot ovat vielä matalalla.

– Viime vuosina on eletty korkojen kannalta aivan poikkeuksellista aikaa, eikä moni ole varautunut mahdollisiin muutoksiin. Nyt kannattaa toimia, kun korkosuojaus on vielä erittäin edullinen, kertoo Mari Kotaniemi.

Lainan voi suojata esimerkiksi korkokatolla tai kiinteällä korolla. Korkokatto takaa sen, ettei lainan korko ylitä sovittua ylärajaa, vaikka korot nousisivatkin. Kiinteällä korolla lainan korko puolestaan sidotaan tiettyyn prosenttiin, joka pysyy samana sovitun ajan.

– Korkosuojauksen voi ajatella tietynlaisena lainan vakuutuksena. Silloin velallinen tietää tarkkaan, paljonko lainan maksuerä on kuukaudessa, eikä ikäviä yllätyksiä tule, Kotaniemi kuvailee.

Moni velallinen odottaa, että korot lähtevät nousuun, mutta silloin korkosuojauksesta joutuu maksamaan huomattavasti enemmän.

– Vauhtiin päästyään korot voivat nousta todella nopeasti, ja silloin korkosuojankin hinta voi olla jo moninkertainen, Janno Juttula kertoo.

Muutaman prosentin nousulla tuntuvat seuraukset

Jo muutaman prosentin nousu koroissa voisi merkitä velalliselle satojen eurojen lisämenoa kuukaudessa. Huolestuttavaa on, kuinka moni velallinen on tuudittautunut nykyisiin mataliin korkoihin, vaikka pitkällä aikavälillä vaihtuvaan korkoon sidotun lainan korko ehtii muuttua moneen otteeseen.

– Tällä hetkellä kotitaloudet maksavat minimisummia, joten lainan takaisinmaksu tuntuu kevyeltä. Moni ei ole varautunut siihen, että lainakuluihin saatetaankin yhtäkkiä tarvita satoja euroja lisää, Janno Juttula huomauttaa.

Vuositasolla kyse on huomattavista summista. Jos kotitaloudella on asuntolainaa esimerkiksi 200 000 euroa 1,5 prosentin kokonaiskorolla, se maksaa 3000 euroa korkoa vuodessa. Mikäli kokonaiskorko nousee vuosien saatossa esimerkiksi neljään prosenttiin, korkomenot nousevat jo 8000 euroon vuodessa. Kuukausitasolla koronnousu tarkoittaisi noin neljän sadan euron lisämenoa. Vastaavasti laina-aika voi pidentyä jopa kymmenellä vuodella.

Monen asuntovelallisen perheen talous on rakentunut siten, ettei löysää juuri ole.

– Korkosuojalla velallinen varmistaa sen, että kotitalouden maksukyky säilyy jatkossakin, mikäli koroissa tapahtuu muutoksia, Juttula kertoo.

Korkosuoja on yrityksen turvana ja rohkaisee investoimaan

Lappi elää tällä hetkellä kovassa nosteessa kansainvälisellä tasolla, kun matkailu on kiihtynyt viime vuosina ennätystahtia. Vilkastuneen kassavirran myötä useat Osuuspankin yritysasiakkaat ovat aistineet, että talous alkaa elpyä ja moni onkin jo hankkinut lainalleen korkosuojauksen.

Moni yritys kuitenkin yhä riskeeraa ja luottaa siihen, ettei mataliin korkoihin ole tulossa muutosta. Mari Kotaniemi painottaa, ettei korkosuojauksen hyöty ole mitattavissa ainoastaan euromääräisesti.

Pohjolan Osuuspankin Janno Juttula ja Mari Kotaniemi kannustavat hankkimaan korkosuojauksen nyt, kun korot ovat vielä matalalla.
Pohjolan Osuuspankin Janno Juttula ja Mari Kotaniemi kannustavat hankkimaan korkosuojauksen nyt, kun korot ovat vielä matalalla.

– Korkosuojauksella on merkittävä vaikutus yrityksen toimintaan, koska se auttaa ennakoimaan rahoituskustannuksia. Yrityksen on helpompi tehdä budjettisuunnitelmia ja investoidakin voi rohkeammin, kun kuukausittaiset rahoituskustannukset ovat tarkkaan tiedossa, Kotaniemi kertoo.

Matkailun kiihtyminen Lapissa ruokkii osaltaan talouden kehittymistä parempaan suuntaan. Ennemmin tai myöhemmin korot alkavat taas nousta.

Tällä hetkellä myös yritysten on erittäin edullista tehdä korkosuojausratkaisuja. Suojaus voidaan tehdä sekä jo olemassa oleviin että uusiin luottoihin.

– Rahoittajana on mielenkiintoista seurata, kun lappilaiset yritykset pistävät pyöriä pyörimään. Suojauspäätöksen tehnyt yritys varmistaa, ettei korkojen muutoksille tarvitse jatkossa uhrata ajatustakaan, vaan yritystoiminnan pyörittämiseen voi keskittyä rauhassa. Nyt on oikea aika toimia, Kotaniemi summaa.