siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Jokeen muo­dos­tu­nut sup­po­pa­to nosti tul­va­ve­den tielle ja uhkasi asuin­ra­ken­nus­ta Pu­das­jär­vel­lä, pa­lo­kun­ta kävi suo­jaa­mas­sa talon

Palokunta joutui töihin sunnuntaina päivällä Pudasjärven itäpuolelle Haukiojantielle, kun Iijokeen muodostunut suppo- eli hyydepato nosti tulvan, joka uhkasi kastella asuinrakennuksen.

Asuintalo suojattiin muovituksella kun vesi oli noussut siitä parin metrin päähän, kertoo päivystävä palomestari Veli Nikula.

– Siinä on hankala paikka, ikäänkuin kapeneva pullonkaula joessa, johon on muodostunut jääpatoa.

Tulvan vaikutusalueella oleviin ulkorakennuksiin vesi oli jo noussut, ja ne kärsivät vahinkoa, Nikula sanoo.

Lisäksi Haukiojantiellä liikenne katkaistiin veden vuoksi tilapäisesti pelastusviranomaisen määräyksellä. Toimenpiteen hoiti tiekunta varoitusmerkeillä.

Hälytys vahingontorjuntatehtävästä tuli kello 11.20 aikaan.

Tulvakeskuksen sunnuntaisen tiedotteen mukaan hyydeongelmia on Pudasjärven lähistön lisäksi myös Taivalkoskella, jossa on ollut uhattuna kaksi vapaa-ajan rakennusta.

– Nyt sää on lauhtunut myös tuolla alueella, kovilla pakkasilla hyydettä voi vielä muodostua jokien jääkannettomissa kohdissa Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa, tulvakeskuksen tiedonannossa sanotaan.