Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Jär­jes­te­lyt käyn­nis­sä ko­ro­na­ti­lan­tees­ta huo­li­mat­ta – Kal­lin­kan­gas ja ki­sa­or­ga­ni­saa­tio val­mis­tau­tuu ot­ta­maan MM- ja EM-hiih­to­suun­nis­ta­jat vastaan

Keminmaan kunta hankki MM-kisojen kilpailujohtaja Tuomas Pussilan ja muidenkin iloksi Kallille uudet lähtö- ja maalipylväät.
Keminmaan kunta hankki MM-kisojen kilpailujohtaja Tuomas Pussilan ja muidenkin iloksi Kallille uudet lähtö- ja maalipylväät.
Kuva: Jouni Valikainen

Suunta 2000:n järjestämien hiihtosuunnistusten MM- ja EM-kisojen kilpailujohtaja Tuomas Pussila ei ole menettänyt yöuniaan, mutta luonnollisesti koronatilanne mietityttää arvokisojen aattona. Kisoihin on aikaa hieman yli kaksi kuukautta.

– Seuran johtokunta tekee päätöksen mahdollisesta kisojen perumisesta tai pitämisestä paikallisten viranomaisten ja aluehallintoviraston suositusten mukaan. Meidän pitää tehdä päätös tammikuun puolen välin jälkeen, sillä sen jälkeen järjestämiskustannukset alkavat nousta. Tämä on hankala tilanne kisajärjestäjille, Tuomas Pussila sanoo.

Mahdollinen korona aiheuttaa ylimääräisiä toimia järjestäjiltä.

– Ensinnäkin meidän pitää huolehtia, että talkooväki pysyy terveenä. Jos joku sairastuu koronaan on harmi, mutta vielä ikävämpää on, jos hän on altistanut samaa talkootyötä tekevät koronaan ja he joutuvat karanteeniin. Se on iso riski. Lisäksi joudumme tekemään muutoksia esimerkiksi palkintojenjakoihin ja muihin kisatoimintoihin, jotta takaamme myös urheilijoiden terveysturvallisuuden.

Tällä hetkellä tekeviä käsiä on tarpeeksi kisojen järjestämistä varten.

– Oman seuran lisäksi kisojen järjestämistöihin ovat lähteneet mukaan Keminmaan Eläkeläiset, Keminmaan Naisvoimistelijat ja Lions Club Keminmaa. Lappian opiskelijat saavat harjoitusta työssä oppimisessa. Livelähetyksestä huolehtii IS TV. Myös Keminmaan kunta ja Kemin kaupunki ovat mukana kisojen järjestämisessä. Erityinen kiitos kuuluu Keminmaan kunnalle toimivan infran rakentamisesta.

Edellisen kerran Virossa

Viime vuoden MM-hiihtosuunnistuksissa oli edustajia 17 maasta. Kisat pidettiin Virossa.

– Suomen lisäksi Venäjä, Ruotsi ja Norja ovat isoja hiihtosuunnistusmaita. Jos isoja maita päättää jäädä osallistumasta, niin meidän pitää miettiä, onko taloudellisesti järkevää järjestää kisat ja säilyykö kisoilla urheilullinen MM-arvo. Meillä ei ole tässä vaiheessa tietoa lähettävätkö kaikki hiihtosuunnistusmaat tänne joukkueita.

Kisajärjestäjien tulopuoli koostuu lähinnä ilmoittautumismaksuista ja yhteistyökumppaneiden kanssa tehdyistä sopimuksista.

Kallinkankaalle ajetaan ratamestari Velu Sipolan ohjeiden mukaan noin sata kilometriä kelkkauria jo valmiiden latukoneella tehtyjen hiihtobaanojen lisäksi. Hiihtouria aletaan ajaa tammikuun lopussa. Kyseessä on noin tuhannen tunnin urakka.

– Kelkkaurilla saa vapaasti liikkua, mutta toiveena on, että urilta ei lähdettäisi oikomaan umpihangen kautta vieressä kulkevalle uralle. Näitä oikopolkuja ei näy kartassa ja ne voivat sekoittaa kilpailijoita. Toivomme myös, että moottorikelkkailijat eivät ajaisi alueelle lisäuria, Tuomas Pussila sanoo.

Ura- ja ratasuunnittelusta ja urien ajosta aiheutuu yhteensä noin tuhannen tunnin työ.

Sopii arvokisapaikaksi

Järjestelyorganisaation kansainvälinen asiantuntijan Veli-Markku Korteniemen pitää olla moneen eri tahoon yhteydessä, jotta Kallinkankaalla saadaan järjestettyä onnistuneet kisat. Viime viikolla mies kävi kirjeenvaihtoa rajavartioston edustajien kanssa, jotta kisavierailta onnistuisi maahan saapuminen mahdollisimman vaivattomasti.

Korteniemi on ollut aiemmin mukana Levillä ja Japanissa MM-hiihtosuunnistusten järjestelyissä. Miehen mielestä Kallinkankaan maastot sopivat hyvin nykyiseen kisakonseptiin.

– MM-kisoista jäi liki kaksi tuntia kestävä väliaikalähtö pois. Kallilla kisataan noin 12 minuuttia kestävä sprintti, kaksi noin viisikymmentä minuuttia kestävää kilpailua sekä sekasprinttiviesti, missä osuusajat ovat 6-7 minuuttia. Kallin maasto on ihanteellinen tällaisille kilpailuille. Stadionalueella on pituutta vain 150 metriä, niin MM- ja EM-kisoista tulee tiivistunnelmallinen tapahtuma, Korteniemi uskoo.

Enemmän kilpailijoita

Kilpailuihin on tulossa alkuperäissuunnitelmia enemmän kilpailijoita, sillä joukkueissa kilpailijoiden määrä saa nousta kahdeksaan, jos kaksi osallistujaa on alle 23-vuotiaita.

– Uskon, että  osallistujia on yhteensä MM- ja EM-kilpailuissa 350-400. Kun mukaan lasketaan huoltojoukot ja muut joukkueen jäsenet, niin puhumme yli 450 vieraasta. He jättävät alueelle majoituksineen noin miljoona euroa, Veli-Markku Korteniemi laskeskelee.

Koronaviruksen takia arvokisaputkesta jäivät järjestämättä vuoden 2020 Lapin Lumirastit, joissa olisi ollut kaksi SM-starttia, sekä viime maaliskuun maailmancupin finaaliosakilpailu, joka olisi ollut myös MM-esikisa.

–Olihan se pieni harmi, sillä Lumirasteilla ja esikisalla olisi nostatettu MM-henkeä ja talkooporukka olisi saanut kokemusta, miten iso kisakoneisto toimii. Saamme silti pidettyä onnistuneet kilpailut rutinoituneiden järjestäjien avulla, Veli-Markku Korteniemi lupaa.

Suunta 2000:n nuorista urheilijoista 20-vuotiaiden MM-kisoihin ovat tarjolla Oili Holopainen ja Venla Viippola. 17-vuotiaiden sarjassa EM-rasteihin ehdokkaana on Anni Salmela. Keminmaan Urheilijoita edustava Ville-Petteri Saarela valittiin EM-kisoihin ja hän on vahva ehdokas myös MM-kisoihin.

Ohjelma

Neljä kisapäivää

Hiihtosuunnistuksen yleisen sarjan ja 20-vuotiaiden MM-kisat sekä 17-vuotiaiden EM-kisat järjestetään Kallinkankaalla 14.-19.3. 2022.

Kisakeskus toimii Kemissä Hotelli Scandicissa.

Yleisessä sarjassa kisataan sprintti, takaa-ajo, keskimatka ja sekasprinttiviesti.

Nuorten sarjoissa ohjelmassa on sprintti, keskimatka, pitkä matka ja viesti.

Kisoihin osallistuu kaikkiaan 350-400 hiihtosuunnistajaa paristakymmenestä maasta.