Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Jari Jokela hy­vin­voin­ti­alueen joh­ta­jak­si – Kan­san­edus­ta­ja Markus Lohi jäi tiu­kas­sa ää­nes­tyk­ses­sä kak­ko­sek­si

-
Kuva: Anssi Jokiranta

Lapin hyvinvointialueen johtajaksi valittiin Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela  tiukan äänestystuloksen jälkeen. Valinnan teki Lapin hyvinvointialueen valtuusto.

Ratkaisevassa toisessa äänestyksessä  oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari Jokela sai 30 ääntä ja keskustan kansanedustaja, oikeustieteen maisteri Markus Lohi 28 ääntä. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Ensimmäisessä äänestyksessä Jokelan ja Lohen  kanssa olivat mukana terveystieteiden tohtori, oikeushallinnon maisteri ja hallintolakimies Riitta Erola  sekä erikoislääkäri, ylilääkäri ja tulosaluejohtaja Katja Hämeenoja.  Jokela sai äänestyksessä 29  ja Lohi 28 ääntä. Erola sai yhden äänen ja tässäkin äänestyksessä annettiin yksi tyhjä ääni. Koska kukaan ehdokkaista ei saanut ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, päädyttiin uuteen vaaliin.

Ennen suljettua lippuäänestystä asian käsittelyssä käytettiin vain yksi puheenvuoro, jossa keskustan valtuustoryhmä ilmoitti antavan tukensa Markus Lohelle.

Jari Jokela valittiin johtajanpestiin kuudeksi vuodeksi.  Virassa on kuuden kuukauden koeaika. Hyvinvointialueen  johtajan kokonaispalkka on 14 500 euroa kuukaudessa.

Johtajavalinta nostettiin kokouksen asialistalla heti ensimmäiseksi asiaksi, sillä  kemiläisillä kaupunginvaltuutetuilla oli maanantaina myös toinen tärkeä kokous, kun Kemin valtuusto päätti illalla kaupunginteatterin tulevaisuudesta.

Tervolasta kotoisin oleva Jari Jokela ei osannut ennakoida vaalin tulosta.

– Pohdin pitkään haenko virkaa lainkaan vai onko se luvattu jo jollekin ehdokkaalle. Sain useita yhteydenottoja, jotka kannustivat minua laittamaan paperit sisään. Tämä ei ole helppo virka ja kritiikkiä on tulossa, mutta olen varautunut siihen. Toivon, että valtuustossa äänet annettiin ehdokkaan hyväksi eikä ketään vastaan. Toivon myös, että yhteistyö toimii Lapin hyvinvointialueen rakentamisessa, Jokela kertoi äänestystuloksen ratkettua.