kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Jari Aar­niol­le mur­ha­syy­te Volkan Ünsalin palk­ka­mur­has­ta – Syy­tet­ty­nä myös entinen ri­kol­lis­po­mo Keijo Vil­hu­nen

Epäillyt ovat kiistäneet rikokset.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio istuu parhaillaan vankilassa. Arkistokuvassa Aarnio saapuu Helsingin käräjäoikeuteen marraskuussa 2015.
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio istuu parhaillaan vankilassa. Arkistokuvassa Aarnio saapuu Helsingin käräjäoikeuteen marraskuussa 2015.
Kuva: Mauri Ratilainen

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe on päättänyt nostaa syytteet murhasta Jari Aarniota ja Keijo Vilhusta vastaan vuonna 2003 tapahtuneesta palkkamurhasta.

Kyseessä on Volkan Ünsalin murha Helsingin Vuosaaressa 16. lokakuuta vuonna 2003. Tapahtuman aikaan Aarnio toimi Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön päällikkönä ja Vilhunen rikollisjärjestön johtajana.

– Aarnion osalta on epäilty, että hän olisi laiminlyönyt estää etukäteen tapahtuvaksi tietämäänsä murhan, vaikka hänellä olisi ollut sen estämiseen erityinen velvollisuus, syyttäjänlaitos kertoo tiedotteessa.

Entisen rikollisjärjestön johtajan Vilhusen on epäilty osallistuneen murhaan yhtenä tekijänä.

Epäillyt ovat kiistäneet rikokset kaikilta osin.

Murha oli kosto

Yli 16 vuotta sitten Volkan Ünsal surmattiin kostoksi, koska tämä oli kertonut poliisille Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tapahtuneesta rahakuljetusryöstöstä ja ottanut osan saaliista itselleen.

Ünsalin murhasta on aiemmin tuomittu neljä miestä elinkautiseen vankeuteen. Syyttäjänlaitoksen tiedotteen mukaan sittemmin saatujen uusien tietojen perusteella on ilmennyt syy epäillä, että murhaan olisi ollut myös muita osallisia. Apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa murhasyytteet uuden esitutkinnan perusteella.

Aarnio itse on aiemmin tuomittu hovioikeudessa muun muassa törkeistä huumerikoksista kymmenen vuoden vankeuteen. Aarniolla on lisäksi kolmen vuoden tuomio rikoksista, jotka kytkeytyivät poliisin kanssa yhteistyötä tehneeseen seurantalaiteyhtiöön.