Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Jani Sie­vi­nen osasi odottaa Leon Marc­han­din syt­ty­mis­tä – kolme MM-kul­taa Ja­pa­nis­sa on esi­ma­kua Pa­rii­sin olym­pia­lai­sil­le

Ranskan Leon Marchand, 21, murskasi sunnuntaina Michael Phelpsin ME:n.

Ranskalainen Leon Marchand voitti MM-kisoissa kolme kultamitalia. Hän murskasi 400 metrin sekauinnissa Michael Phelpsin ME:n.
Ranskalainen Leon Marchand voitti MM-kisoissa kolme kultamitalia. Hän murskasi 400 metrin sekauinnissa Michael Phelpsin ME:n.
Kuva: FRANCK ROBICHON

Leon Marchand nousi torstaina altaasta Japanin MM-kisojen kolminkertaisena kultamitalistina.

Ranskalainen ui mestaruudet 200 metrin perhos- ja sekauinnissa sekä 400 metrin sekauinnissa, jossa hän murskasi kaikkien aikojen uimarin Michael Phelpsin viimeisen henkilökohtaisen maailmanennätyksen.

1990-luvun puolivälin paras sekauimari, olympiahopeamitalisti Jani Sievinen osasi odottaa nuorelta ranskalaiselta tällaisia suorituksia.

– Maaliskuussa Yhdysvaltojen yliopistomestaruuskisojen tulokset jaardimatkoilla vastasivat, mitä nyt on MM-kisoissa nähty, Sievinen sanoo STT:n haastattelussa.

Kun Marchand hätyytteli Phelpsin aikoja vuosi sitten, Sievinen oli vaikuttunut. Suomalainen valottaa, että ranskalainen on omaksunut viimeisen kahden vuoden aikana Yhdysvalloissa erottelevan taidon.

– Hän on ainoita, kuten Phelps aikanaan, joka pystyy pitkällä radalla tulemaan sallittuun 15 metriin. Se on täysin poikkeuksellista sellaisissa maitohapoissa.

"Luonnollisesti lahjakas"

Rintauinti on neljästä kilpauintityylistä hitain, joten siinä prosentuaalinen muutos näkyy kellossa eniten.

Marchand lienee kaikkien aikojen paras sekauimari rinnassa. Hänen Ranskan-ennätyksensä on parempi kuin olympiamitalisti Matti Mattssonin SE.

– Rintauinti vaatii aina sitä, että on luonnollisesti lahjakas. Kolmessa muussa ominaisuudet menevät paremmin ristiin, mutta rintauinnissa on paljon teknisiä poikkeavuuksia.

Marchand-nimi on Sieviselle ennestään tuttu: Leonin isä Xavier oli suomalaisen kova kilpakumppani. Vuoden 1997 EM-kisoissa Xavier ennätti hopealle ennen Sievistä.

Leonin äiti Celine Bonnet on myös kilpaillut olympialaisissa, joten perintötekijät lienevät kohdillaan. Sievinen ajattelee, että uintivoittoinen kasvuympäristö on luonut vankan pohjan kehitykselle.

– Hän (Leon) on varmasti viettänyt paljon aikaa vedessä, ja sieltä oivalluksia parhaiten tulee. Uinti on sellainen laji, ettei kannata turhia liikkeitä tehdä.

Phelpsin mentori

Tokion olympialaisten jälkeen Leon Marchand hakeutui yliopistoon Arizonaan, Yhdysvaltoihin.

Siellä toimii Bob Bowman, joka valmensi Phelpsiä ennen monia olympialaisia.

– Kyseessä on huippuvalmentaja, jolta tulee jatkuvasti kovia urheilijoita. Täytyy kuitenkin muistaa, että aina kun valmennus ja urheilijan keho osuvat kohdalleen, kyse on isosta sattumasta, Sievinen avaa.

Marchandin Arizona State University julkaisi parisen viikkoa sitten henkilöjutun koulun lahjakkaimmasta urheilijasta. Artikkelissa Bowman taustoittaa nuoren ranskalaisen luonnetta:

– He (Marchand ja Phelps) ovat hyvin erilaisia persoonia, mutta he lähestyvät kilpailemista ja harjoittelua samalla tavalla. Päivittäistaso on korkea.

Nousukiito osuu täydelliseen paikkaan, sillä ensi vuonna kesäolympialaiset käydään Ranskassa.

– Olympialaisissa neljään kultaan on täydet mahdollisuudet, ja teoriassa hän voi taistella muistakin mitaleista, Sievinen puntaroi.