kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Jaakko Hän­ni­nen yli 100 ki­lo­met­riä ir­ti­otos­sa – Jussi Veik­ka­sen jouk­kueen Arnaud Demare kiri voit­toon Italian ym­pä­ri­ajon vii­den­nel­lä eta­pil­la

Ranskalainen Arnaud Demare voitti Italian ympäriajon 5. etapin.
Ranskalainen Arnaud Demare voitti Italian ympäriajon 5. etapin.
Kuva: MAURIZIO BRAMBATTI

Italian ympäriajon viides, 174 kilometrin etappi Sisiliassa Cataniasta Messinaan päättyi odotetusti massakiriin. Siinä nopein oli Jussi Veikkasen johtaman Groupama - FDJ:n Arnaud Demare hyvän tiimityön päätteeksi.

Suomalaisten rooli oli päivän etapilla näkyvä. Jaakko Hänninen pääsi jo alkukilometreillä viiden ajajan irtiottoon. Ryhmä sai parhaimmillaan reilun neljän minuutin eron pääjoukkoon. Pääjoukossa ajaneet kokonaiskilpailun kärkiajajat eivät olleet huolissaan irtiotosta, sillä siinä ei ajanut yhtään heidän asemaansa uhannutta pyöräilijää. Sen sijaan kirimiesten joukkueet Lotto Soudal, Groupama - FDJ ja Quick Step Alpha Vinyl Team ryhtyivät takaa-ajoon yllättävän aikaisin. Ero karkulaisiin kaventui noin kolmeen minuuttiin. Aikaisin alkanut takaa-ajo ei ollut kovin viisasta, sillä ennen etapin puoltaväliä sijainnut kakkoskategorian nousukin ajettiin kovaa ylös. Ero kaventui karkulaisiin mäen päällä alle minuuttiin. Vauhti oli kohtalokasta vahvoille ennakkosuosikeille kuten Mark Cavendishille ja Caleb Ewanille. He eivät pysyneet pääjoukon mukana, vaan tipahtivat kauaksi taakse.

Nousussa taipui myös Arnaud Demare, mutta hänen apumiehensä toivat kirimiehensä takaisin pääjoukkoon. Kärjessä Jaakko Hänninen ajoi pitkän ja vauhdikkaan mäen erinomaisella taidolla hyvin alas. Irtiottoryhmä pieneni alamäessä neljään ajajaan. Mutta pääjoukko tuli takaa vielä kovempaa. Irtiotto oli ajettu kiinni, kun maaliin oli 66 kilometriä.

Groupama – FDJ:n joukkue teki hyvää työtä myös loppukirissä. Se sai tuotua Demaren hyvään paikkaan vauhdikkaassa kirissä ja Demare pääsi ottamaan tämän kauden ensimmäisen voittonsa. Demare siirtyi samalla pistekilpailun johtajanpaitaan.

Jaakko Hänninen tuli maaliin samalla ajalla kuin voittaja. Kun joukkueen mahdollisuudet kokonaiskilpailun kärkisijoihin menivät edellisellä Etnalle päättyneellä etapilla, tultaneen myös jatkossa näkemään Hännisen ja kumppaneiden irtiottoja tavoitteena etappivoitot.

Sisilian molemmat etapit on nyt ajettu ja siirrytään Italian mantereelle. Siellä on seuraavaksi ohjelmassa 192 kilometrin etappi. Sekin tulee olemaan kirimiesten välinen voittokamppailu.