pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Jää­kie­kon emämaan ki­sa­kup­la täyttyi ko­ro­nal­la ja sitten nuorten pe­laa­jien kyy­ne­lil­lä

Nuorten MM-kilpailut keskeytettiin. Suomen joukkue odottaa vastuunkantoa järjestäjiltä.

Edmonton/Helsinki
Nuorten MM-joukkueen GM Kimmo Oikarinen (vas.) ja päävalmentaja Antti Pennanen kertomassa omilleen turnauksen keskeyttämisestä.
Nuorten MM-joukkueen GM Kimmo Oikarinen (vas.) ja päävalmentaja Antti Pennanen kertomassa omilleen turnauksen keskeyttämisestä.
Kuva: Pasi Mennander

Suomen nuorisomaajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen ei yllättynyt, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päätti lopulta keskiviikkona keskeyttää Kanadassa pelattavat alle 20-vuotiaiden miesten MM-kilpailut. Merkit viittasivat siihen, että kisakupla oli puhjennut pahasti ennen kuin IIHF tiedotti päätöksestään myöhään Suomen aikaa.

Taustalla olivat koronavirustartunnat, joita löytyi ainakin Yhdysvaltojen, Tshekin ja Venäjän joukkueista. Tartuntojen takia useita otteluita piti perua, joten Oikarinen aavisti, mitä tapahtuu. Silti isku oli raskas, ja etenkin nuorten pelaajien surun näkeminen oli kova paikka.

– Kyllähän se tuli kovana shokkina. Itselläkin on vielä tunteet pinnassa. Vaikea oli katsoa noita 02-ikäluokan pelaajia, kun piti kertoa, että heidän nuorten maajoukkueura päättyi näin, Oikarinen kertoi puhelimitse STT:lle.

Millaisia reaktioita nuorilta miehiltä tuli?

– Jos kiteyttäisin näin, että yhdessä itkimme pukukopissa.

Kupla koveni ja puhkesi

Kisakupla ei kestänyt odotetulla tavalla, ja esimerkiksi omikronmuunnoksen voimakas leviäminen muutti Kanadankin koronavirustilannetta rajusti kisojen aikana.

– Tulimme yhdessä joukkueiden kanssa tähän tapahtumaan täysin luottaen IIHF:n, paikallisen järjestelykomitean, Albertan terveysviranomaisten ja Kanadan terveysviranomaisten käyttöön ottamiin koronaprotokolliin, IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kertoi tiedotteessa.

Koronaprotokollaa piti koventaa kisojen aikana, mutta lopulta järjestäjien piti antautua.

Tardif peräänkuulutti järjestelyissä tehdyn parhaan turvallisen tapahtuman järjestämiseksi.

– Valitettavasti tämä ei riittänyt. Meidän täytyy nyt keskittyä siihen, että saamme kaikki pelaajat ja joukkueiden jäsenet turvallisesti kotiin.

"Laskin 1+1"

Nuoret Leijonat voitti Saksan ja Itävallan ja oli hyvässä pelivireessä. Keskiviikkona Suomen piti kohdata Tshekki, mutta vastustajan tartunnan ja karanteenin takia Suomelle kirjattiin 1–0-voitto.

Esimerkiksi kanadalainen urheilukanava TSN kertoi kisojen keskeyttämisestä pian Suomen ottelun perumisen jälkeen ja ounasteli IIHF:n vahvistavan päätöksen vielä illan aikana.

Oliko tiedottaminen IIHF:ltä joukkueiden suuntaan selkeää ja avointa?

– Aina voi ihmetellä, miksi kanadalaismedia saa tietää ja joukkueet vasta myöhemmin. Aamulla sain tiedon pelin perumisesta. Luin sitten mediasta, että Venäjälläkin on positiivinen tapaus ja heidänkin peli peruttu, Oikarinen avasi.

– Laskin sitten 1+1 ja tiesin, mitä tapahtuu. Sitten tuli tieto, että kello 13 (kello 22 Suomen aikaa) on kokous. Tiesin jo kokoukseen mennessä, kuinka tässä käy.

Oikarisen mukaan 24 tunnin kuluessa on luvattu tietoa siitä, miten Kanadasta poistutaan.

– Toivotaan, että kisajärjestäjät älyäisivät tehdä tämän tyylikkäästi ja hoitaa jonkin asian loppuun asti, että pääsisimme pois tilauslennolla eikä tarvitsisi lähteä reittilennolla.

Kuulostaa kalliilta, eikä Oikarinen kiistä sitä, etteikö Suomen jääkiekkoliitolle reissu tulisi kalliiksi. Hän ei kuitenkaan paljasta, onko kyse viisi- vai kuusinumeroisista summista.

– Tiedän tasan tarkkaan, että meille tulee takkiin. Ei ole mukava juttu Suomi-kiekolle. Puhutaan isoista summista. Kaikki on pois pelaajien kehittämisestä. Se on valitettava tosiasia.

Uusi yritys kesäkuussa?

Nuorten jääkiekon MM-turnauksen jatkoa pohditaan seuraavan kuukauden ajan, kertoo kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif.

IIHF:n tiedotustilaisuudessa puhuneen Tardifin mukaan kisoja ei pystyttäisi järjestämään ennen aikuisten jääkiekon MM-kisoja toukokuussa. Tardiff väläyttääkin mahdollisiksi ajankohdiksi kesäkuukausia.

Tardif painottaa, ettei jääkiekkoliitto aio antaa periksi ja että nuoret pelaajat ansaitsevat tärkeän turnauksensa.