Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

Italian pe­rin­teet, pai­kal­li­set maut – oma­te­kois­ta jää­te­löä val­mis­te­taan vuoden ympäri Ra­jal­la-kaup­pa­kes­kuk­ses­sa

Omatekoista gelatoa valmistetaan ympäri vuoden.

Italialaistyyliset gelatot ja sorbetit saa monessa maussa, uusia reseptejä kehitellään ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa. Taustalla yrittäjä Katariina Kenttämaa työn touhussa.
Italialaistyyliset gelatot ja sorbetit saa monessa maussa, uusia reseptejä kehitellään ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa. Taustalla yrittäjä Katariina Kenttämaa työn touhussa.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Kauppakeskus Rajalla På Gränsenillä vuodesta 2008 toimineessa Robert’s Coffeessa valmistetaan jatkossa omatekoista jäätelöä vuoden ympäri. Kahvilayrittäjä Katariina Kenttämaa kertoo tarkemmin, että kyseessä on nimenomaan italialaistyyppinen gelato-jäätelö. Se poikkeaa monille tutummasta kermajäätelöstä.– Gelatossa rasvan osuus on pienempi, ja tekoprosessissa jäätelöön sidotaan vähemmän ilmaa. Kermajäätelössä ilmaa voi olla jopa puolet jäätelöstä, Kenttämaa kertoo.

Gelaton valmistuksessa jäätelöseosta vatkataan koko valmistuksen ajan. Se säilytetään noin neljä celsiustastetta korkeammassa lämpötilassa, jolloin suutuntuma pysyy hienona. Valmistustapa ja raaka-aineet vaikuttavat myös makuun.

– Gelato on tuhdimpaa, maut intensiivisempiä ja voimakkaampia, Kenttämaa kuvailee.

Gelatoa ei varastoida suuria määriä, vaan työntekijät tekevät jäätelön käsityönä paikan päällä.

Vitriinissä ovat esillä maitopohjaiset gelatot ja myös vesipohjaiset sorbetit, jotka sopivat esimerkiksi vegaaniseen ruokavalioon tai maitoallergikoille.– Valikoimista löytyy varmasti jokaiselle jotain. Erikoisruokavalioillakin vaihtoehtoja on useita, Kenttämaa kertoo.

Sorbetista liikkuu usein käsitys, että kyseessä olisi mehujäätelöä muistuttava jäätelö. Vastoin odotuksia esimerkiksi maidoton mustikka-limesorbetti ei eroa juurikaan maitopohjaisen vaniljajäätelön koostumuksesta. Makuja voi valita jäätelöannokseen yhdestä neljään, annoskokoja on monia. Jäätelöä voi ostaa myös kotipakettiin.

– Tulevaisuudessa jäätelöitä voi tilata esimerkiksi synttäreille tai häihin, Kenttämaa kertoo.

Paikallisuus tulee näkymään valikoimassa. Robert’s Coffeen jäätelöissä käytetään paljon aitoja makuja, keinotekoisia väriaineita ei käytetä.– Esimerkiksi mansikkajäätelössä on oikeaa mansikkaa, Kenttämaa sanoo ja kertoo itse hakeneensa mansikat paikallisilta mansikanmyyjiltä. Lähialueen raaka-aineita voisi olla vaikkapa hilla, joita pohjoisen suot ovat tarjonneet tänä vuonna avokätisesti.– Kunhan on ensin opittu perusasiat, voidaan alkaa kehittelemään uutta, Kenttämaa kertoo.

Vakituisia työntekijöitä koulutettiin jäätelötehtaan toimintaan muutamia päiviä, loput opettaa käytäntö.

Kenttämaan kahvila työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kaksi vakituista työntekijää ja useita osa-aikaisia. Korona-aika ja rajan sulkeminen on vaikuttanut asiakasmääriin. Osaavista ja innokkaista työntekijöistä halutaan kuitenkin pitää kiinni:

– Mitä enemmän voin palkata ihmisiä, sitä parempi. Tarjoan mielelläni työmahdollisuuksia paikallisille nuorille. Esimerkiksi kesätyötekijät jatkavat meillä usein kesän jälkeenkin, Kenttämaa kertoo.

Uusien reseptien kehittelyssäkin vain taivas on rajana, kun tekijöiltä löytyy intoa:

– Töitä mietitään kaikkien omien vahvuuksien mukaan. Luotan henkilökunnan osaamiseen ja intoon myös uusien jäätelöreseptien kehittelyssä.