Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Italian pää­mi­nis­te­ri jättää ero­pyyn­tön­sä tiis­tai­na – pa­nok­se­na hal­li­tuk­sen muo­dos­ta­mi­ses­sa ovat ai­kais­te­tut vaalit

Italian pääministeri Giuseppe Conte aikoo jättää eropyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle tiistaina. Reutersin lähteiden mukaan hän toivoo, että Mattarella antaa hänelle mandaatin muodostaa uusi hallituskoalitio. Mikäli yhteistyötä puolueiden välille ei löydy, uhkana on aikaistetut vaalit.

Pääministeri Giuseppe Conten hallitus ajautui kriisiin keskustalaisen Viva Italia -puolueen lähdettyä siitä.
Pääministeri Giuseppe Conten hallitus ajautui kriisiin keskustalaisen Viva Italia -puolueen lähdettyä siitä.
Kuva: FILIPPO ATTILI / CHIGI PALACE PR

Italian pääministeri Giuseppe Conte jättää eroanomuksensa tiistaina ilmoitettuaan asiasta ensin hallituksen kokouksessa aamulla, Conten esikunnasta kerrotaan.

Pääministeri toivoo Reutersin hallituslähteiden mukaan, että presidentti Sergio Mattarella antaisi hänelle mandaatin muodostaa uuden hallituskoalition, jolla olisi laajempi parlamentin tuki.

Conte menetti enemmistönsä parlamentin ylähuoneessa senaatissa viime viikolla, kun keskustalainen Italia Viva -puolue lähti hallituskoalitiosta puheenjohtajansa Matteo Renzin johdolla. Taustalla on puolueen tyytymättömyys Conten tapaan hoitaa koronakriisiä ja talouden taantumaa.

Conten pyrkimykset saada taakseen keskustalaisia ja sitoutumattomia senaattoreita ovat epäonnistuneet.

Tähän asti Conte on vältellyt eroamista peläten, ettei häntä nimitettäisi uudelleen hallitustunnustelijaksi. Sen sijaan hän on houkutellut senaattoreita puolelleen epämääräisillä lupauksilla uudesta hallitussopimuksella sekä mahdollisilla ministerisalkuilla.

Parlamentin suurin puolue, Viiden tähden liike, on ilmoittanut tukevansa Contea. Viiden tähden liike ei kuitenkaan suostu yhteistyöhön Renzin kanssa.

Renzi on sanonut, että voisi palata hallitukseen, mikäli Conte suostuu sen vaatimuksiin.

Mikäli pääministeri hylkää tarjouksen, parlamentin enemmistön takaamisesta tulee vaikeampaa.

Suurimmat hallituspuolueet ovat uhanneet päättämättömiä kahdella vuodella aikaistetuilla vaaleilla, ellei ratkaisua pian löydy.

Tuore uudistus, jolla parlamentin jäsenpaikkoja leikattiin kolmanneksella, tarkoittaa, että useat parlamentin jäsenet eivät tule uudelleenvalituiksi seuraavissa vaaleissa. Paine kompromissin löytämiselle on siis kova.