Itä- ja Län­si­kos­ken va­lo­kui­tu­verk­ko pal­ve­lee 34 ta­lout­ta

Valokuitukaapelia vedettiin Taivalkosken sillan viereen.
Valokuitukaapelia vedettiin Taivalkosken sillan viereen.

Keminmaan Itä- ja Länsikosken asukkaat pääsevät nauttimaan nopeista laajakaistayhteyksistä.

– Muutamassa taloudessa yhteys vaatii vielä pientä virittelyä, mutta noin 95 prosentissa kodeista se toimii, Itä- ja Länsikosken kylät ry:n puheenjohtaja Tuula Eilittä iloitsee.

Kyläyhdistys oli hakeutunut Tervolan kunnan omistaman Tervolan Palveluverkkojen asiakkaaksi ja liittyi näin ollen ensimmäisenä Keminmaan kunnan alueena valokuidun piiriin.

Eilittä tekee päätöksiä myös Keminmaan kunnanvaltuustosta. Hän on kuullut puhuttavan, että Keminmaan syrjäisin kylä sai käyttöönsä valokuidun, koska kylällä asuu paljon kunnan luottamushenkilöitä.

– Keminmaan kunta ei ole ollut tässä hankkeessa mitenkään myötävaikuttamassa. Valokuidun hankkiminen on ollut meillä kyläläisillä jo monta vuotta keskustelun aiheena ja nyt se toteutui. Hanke on täysin kyläyhdistyksen ja kylien asukkaiden alulle panema. Ihmisten oma-aloitteisuus ja talkoohenki olivat tässäkin asiassa kaiken a ja o.

Kylä tarjosi talkooväelle ruuan joka työpäivä. Ruokailupäällikkönä toimi Paula Nikurautio apunaan Aila-Kaija Hjulberg. Tuula Eilittä oli talkoopäällikkö.

Talkoopanoksella valokuidun liittymiskustannukset jäivät kyläläisillä 595 euroon. Kuukausimaksu on ensimmäisen kahden vuoden ajan Netplazan kautta 49 euroa kuukaudessa. 49 eurosta menee pieni erä myös lainan lyhennykseen.

– Teimme valokuituhankkeen tiimoilta 11568 ihmistalkootuntia ja 221 konetalkootuntia. Suurimmat tuntimäärät syntyivät liikenteenohjauksesta ja kaapelin levityksessä ja tunkkauksessa. Koko hankkeen loppusumma oli 226 000 euroa.

Tervolan kuntaan alettiin rakennettiin huippunopeaa valokuituverkkoa 2015.

– Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska ehdotti, että lähtisimme kylinä mukaan hankkeeseen. Aluksi halukkaita oli kuusitoista ja se ei riittänyt valokuidun saamiseksi. Kiersin marraskuussa 2018 kaikki alueen taloudet ja halukkaita löytyi lopulta 34. Se oli riittävä määrä.

Valokuituhanke kestää tämän vuoden loppuun saakka. Sitä tuetaan taloudellisesti Maaseudun Kehittämisrahaston kautta.

Valokuituhankkeen urakoitsijana toimi Tervolan Maansiirto Oy ja rakennuttajana Tervolan Palveluverkot Oy.