Iso­met­säl­tä jul­kais­tiin kolmas kirja ja "vih­ko­nen"

Kummityttö käski pistää lähetetyt tervehdykset kirjapainoon.

Juhani Isometsän Niittypirtti on miehen kolmas julkaistu kirja. Ajatuksen voimalla -runoteos ilmestyi kirjan kanssa samaan aikaan.
Juhani Isometsän Niittypirtti on miehen kolmas julkaistu kirja. Ajatuksen voimalla -runoteos ilmestyi kirjan kanssa samaan aikaan.
Kuva: Jouni Valikainen

Liedakkalassa asuvalla Juhani Isometsällä on kiireinen päivä. Hän on luvannut lähteä pilkkomaan seuransa Liedakkalan Metsämiesten ampuman hirven. 75-vuotias mies on kokenut hirvestäjä, joten keskustelunaihe lipsahtaa kahdesta julkaistuista kirjasta metsästyksen puolelle.

– Nykyisin vasan saa ampua ennen emää. Se on järjetön sääntö, sillä vasa ei pärjää yksin pitkää talvea. Myös hirvijahdin aikaistaminen on jonkun valopään keksimä, Lapin riistahoitopiirin hallituksessa ja Keminmaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajana toiminut Juhani Isometsä harmittelee.

Sitten kirjoihin. Ajatuksen voimalla pitää sisällään Isometsän aatoksia, jotka mies on pukenut runon muotoon. Loppusoinnut ovat kohdallaan.

– En pidä itseäni runoilijana vaan paremminkin jonkinlaisena riimittelijänä. Esimerkiksi jos lenkillä tulee vastaan jokin metsän eläin, niin silloin voi syntyä ajatus, että tapauksesta voisi tehdä runon.

Atrain@Nordin painattamassa runoteoksessa Isometsä käsittelee myös lähipiirissä tapahtuneita surullisia asioita, vuodenaikoihin kuuluvia juhlapäiviä ja myös ajankohtaisia juttuja.

– Kun ajatus kulkee ja sormet pelaavat, niin runo syntyy. En hirveästi mieti tulevia kappaleita, vaan istun penkille ja kirjoitan. Joskus työ on valmis jo puolessa tunnissa. Jos juttu ei kulje, pistän koneen kiinni.

Isometsä saa antaa kirjoitetuista ajatuksistaan osakiitoksen entiselle kauppaopiston opettajalleen Pentti Purolle.

– Kirjoitin kaksisormijärjestelmällä enkä saanut konekirjoituksesta numeroa todistukseen. Pentti Puro katsoi käsiäni ja sanoi, ettei niissä ole mitään vikaa. Ostin oman koneen ja opettelin kymmensormijärjestelmän. Nyt syntynyt ajatus siirtyy saman tien tietokoneen ruudulle.

Ajatuksen voimalla- teosta Isometsä kutsuu vihkoseksi. Teoksen syntyhistoriaan on vaikuttanut Isometsän kummityttö.

– Lähetin hänelle tervehdyksiä runomuodossa. Hän käski minun laittaa runot paperille ennen kuin ne unohtuisivat.

Niittypirtti ja muita tarinoita tien varrelta kirja pitää sisällään19 novellia.

– Tarinat liittyvät luontoon ja tavalliseen arkiseen ihmisen elämänmenoon. Osa novelleista perustuu tositapahtumiin, osa on fiktiota.

Niittypirtti on 75-vuotiaan miehen kolmas teos. Vuonna 2016 ilmestyi Yhdessä eläneet ja vuotta myöhemmin Totta ja tarinaa esi-isistäni.

Metsästys ja luonto ovat näkyvästi esillä myös Isometsän kuvallisessa tuotannossa.

– Hirvijahdissa makkaroita poltettaessa muistellaan vanhoja. Vuodet menevät eri tapahtumista usein sekaisin. Olen koostanut jokaisesta hirvisyksystä oman kuvakirjan. Nyt on menossa 42. syksy. Niistä on hyvä tarkistaa mitä minäkin vuonna tapahtui. Minulla on aina luonnossa kulkiessani mukana kaksi kameraa. Kamarakauppias varoitteli, että vanhasta Canonista voivat kennot särkyä, joten hankin varalta myös toisen kameran, Isometsä naurahtaa.

Molempien julkaistujen kirjojen kansikuvat ovat Juhani Isometsän otoksia.