Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Is­lan­nis­sa tu­han­net ihmiset mää­rät­tiin eva­kuoi­ta­vak­si tu­li­vuo­ren­pur­kauk­sen varalta

Islantiin on julistettu hätätila sen jälkeen, kun maanjäristykset ravistelivat Reykjanesin niemimaata maan lounaisosassa kuluvalla viikolla.

Muutaman tuhannen asukkaan rannikkokaupungin Grindavikin asukkaita on määrätty lähtemään kaupungista mahdollisen tulivuorenpurkauksen varalta, kertoo maan yleisradioyhtiö RUV. Viranomaiset kehottivat asukkaita kuitenkin valmistautumaan evakuointiin huolellisesti ja kiirehtimättä.

Pelastustyöntekijöitä on lähetetty muilta Islannin paikkakunnilta auttamaan asukkaiden evakuoinnissa.

Islannissa tapahtui viimeksi eilen kaksi voimakasta maanjäristystä, joiden keskus oli Grindavikin pohjoispuolella. Lokakuun lopulta lähtien Islannissa on rekisteröity yli 20 000 maanjäristystä, kertoi BBC.

Torstaina maanjäristysten seurauksena suljettiin turistien suosiossa olevat Blue Lagoon -lähteet.

Purkausta vaikea ennustaa

Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan tässä vaiheessa on vaikea ennustaa, pääseekö järistysten voimasta niemimaan alla liikkeelle lähtenyt tuliperäinen magma pintaan tai missä tarkalleen niin voisi tapahtua. Eilen perjantaina viranomaiset arvioivat sen voivan tapahtua jopa muutaman päivän sisällä.

Magman liikkuminen ylöspäin voi johtaa Fagradalsfjall-tulivuoren purkautumiseen noin 40 kilometrin päässä pääkaupungista Reykjavikista.