Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Iran te­loit­ti jälleen va­koi­lus­ta tuo­mi­tun – mil­joo­nat ot­ta­neet kantaa kuo­le­maan­tuo­mit­tu­jen mie­len­osoit­ta­jien puo­les­ta

Jo toinen väitetty vakooja teloitettiin Iranissa parin viikon sisään. Mielenosoituksesta langetettujen kolmen kuolemantuomion toimeenpano on keskeytetty.

Berliinissä Saksassa osoitettiin perjantaina mieltä Iranin hallintoa vastaan. Oikealla näkyvässä kyltissä vastustetaan kuolemanrangaistusta.
Berliinissä Saksassa osoitettiin perjantaina mieltä Iranin hallintoa vastaan. Oikealla näkyvässä kyltissä vastustetaan kuolemanrangaistusta.
Kuva: HAYOUNG JEON

Iran teloitti maanantaina miehen, jota syytettiin Yhdysvaltojen ja Israelin tiedustelupalveluille vakoilusta. Asiasta kertoi Iranin valtiollinen uutistoimisto.

Viime kuussa maan oikeuslaitos kertoi, että vuonna 2018 pidätetty Mahmoud Mousavi-Majd oli vakoillut entistä vallankumousjoukkojen komentajaa Qassim Suleimania.

Yhdysvaltojen joukot surmasivat Suleimanin lennokki-iskussa Bagdadissa Irakissa tämän vuoden tammikuun alussa. Yhdysvallat oli syyttänyt Suleimania Iranin kanssa liittoutuneiden aseistautuneiden irakilaisryhmittymien Yhdysvaltoja vastaan kohdistuneiden hyökkäysten suunnittelusta.

Iran on kuitenkin kiistänyt, että Mousavi-Majdin vakoilu liittyisi Suleimanin murhaan.

Viime aikoina muitakin teloituksia

Viime viikolla Iranissa teloitettiin entinen puolustusministeriön työntekijä Reza Asgari, jota syytettiin Iranin ohjusohjelmaa koskevien tietojen myynnistä tiedustelupalvelu CIA:lle.

Viime kuussa Iran kertoi telottaneensa toisen vakoilusta syytetyn puolustusministeriön työntekijän. Viranomaisten mukaan hän myönsi oikeudessa saaneensa rahaa CIA:lle vakoilusta.

Iran on myös viime aikoina teloittanut muita kuin vakoilijoita. Toissaviikolla teloitettiin 55-vuotias kahden lapsen isä, koska hän oli syyllistynyt alkoholin juontiin yli kolme kertaa. Paikallisviranomaiset puolustivat tuomiota ja varoittivat, ettei hallitus epäröi teloittaa ihmisiä, joita pidetään uhkana laille ja järjestykselle.

Iranista pakenemaan päässet entiset vangit ovat kertoneet, että heitä on kidutettu ja pakotettu tunnustamaan. Lisäksi heidän perheenjäseniään on painostettu tunnustusten toivossa.

Kolmen mielenosoittajan tuomiot jäissä

Eniten kohua Iranissa on kuitenkin herättänyt kolmelle nuorelle miehelle helmikuussa langetetut kuolemantuomiot.

Kolmikko sai tuomionsa osallistumisesta viime marraskuussa polttoaineen hinnannoususta alkaneisiin hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin.

Miljoonat iranilaiset ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa tukensa kolmelle kuolemaantuomitulle mielenosoittajalle.

Farsinkielinen aihetunniste sanoista "älkää teloittako" on tviitattu lähes kymmenen miljoonaa kertaa viime viikolla. Viime viikolla turvallisuusjoukot käyttivät kyynelkaasua miesten kuolemantuomioita ja talousvaikeuksia vastustaneen mielenosoituksen hajoittamiseen Behbahanin kaupungissa Lounais-Iranissa.

Miesten asianajajien mukaan kuolemantuomioiden täytäntöönpano on keskeytetty sunnuntaina.

Mielenosoittajat pelkäävät turvallisuutensa puolesta

Ihmisoikeusaktivistien mukaan kolmen miehen kuolemantuomioiden taustalla on halu pelotella muita mielenosoittajia, jotta mielenosoituksia ei järjestettäisi.

Iranin hallinto on viimeisen vuoden aikana ollut valtaisan paineen alla. Loppuvuodesta nähtiin laajoja mielenosoituksia, sitten tuli koronaviruspandemia, joka iski Iraniin voimalla. Myös Yhdysvaltojen asettamat kovat talouspakotteet ovat osuneet rajusti.

Hallinto ei viruskriisin keskellä kaipaisi enää uusia mielenosoituksia. Niitä ilmaantuu kuitenkin pienimuotoisina siellä täällä yhä.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CBS News kysyi tuoreeltaan aiemmin mielenosoituksiin osallistuneilta, olisivatko nämä valmiita osoittamaan mieltään uudestaan. Moni oli haluton vastaamaan turvallisuuteensa vedoten.

Iranissa myös kymmeniä räjähdyksiä ja tulipaloja

Iranissa on sattunut viimeisen kolmen kuukauden aikana kymmeniä räjähdyksiä ja tulipaloja metsissä, tehtaissa sekä sotilaskohteissa.

Viime viikon keskiviikkona Bushehrin kaupungissa telakalla syttynyt laaja tulipalo tuhosi seitsemän laivaa. Tiistaina Lamardin kaupungissa paloi alumiinitehtaalla ja edeltävänä sunnuntaina petrokemian tehtaalla Khuzestanin provinssissa.

Lisäksi räjähdyksiä on ollut maan suurimmassa ydinvoimalassa, kahdessa muussa voimalaitoksessa ja ohjustuotantolaitoksella. Kemikaalitehtaassa on ollut iso kloorivuoto.

Iranilaisviranomaiset ovat syyttäneet tapahtumista säätä, onnettomuuksia ja teknisiä vikoja, mutta sanoneet, että osa voi olla sabotaasia. Jotkut iranilaisviranomaiset uskovat, että tapahtumien taustalla ovat Yhdysvallat ja Israel.

New York Timesin haastattelema iranilainen politiikan tutkija Foad Izadi sanoo, että tekojen taustalla voivat olla myös iranilaiset hallinnon vastustajat, jotka pyrkivät lisäämään kaaosta ennestään levottomuuksista kärsineessä maassa.