Iran myöntää am­pu­neen­sa koneen ja sen mukana 176 ihmistä alas – sanoo teon olevan vahinko ja in­hi­mil­li­nen virhe

Ukrainalainen matkustajakone putosi keskiviikkona pian noustuaan ilmaan Teheranin lentokentältä. Kuvassa jäänne yhdestä koneen moottorista.
Ukrainalainen matkustajakone putosi keskiviikkona pian noustuaan ilmaan Teheranin lentokentältä. Kuvassa jäänne yhdestä koneen moottorista.
Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Iranin valtiontelevisiossa luetun lausunnon mukaan Iran myöntää ampuneensa alas ukrainalaisen matkustajakoneen keskiviikkona Iranin ilmatilassa. Teko tehtiin Iranin mukaan vahingossa ja inhimillisen virheen vuoksi.

Kone oli valtiontelevisiossa luetun lausunnon mukaan lentänyt lähellä sotilaallisesti herkkää kohdetta, joku kuuluu Iranin vallankumouskaartille.

Kaikki koneen kyydissä olleet 176 ihmistä kuolivat turmassa. Matkustajista suurin osa oli iranilaisia ja kanadalaisia, mutta joukossa oli myös muiden muassa Ruotsin ja Saksan kansalaisia.

Iranin valtiontelevision julkaisemassa lausunnossa todetaan, että syylliset tullaan saattamaan vastuuseen teostaan.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoitti Twitterissä, että onnettomuus johtui inhimillisestä virheestä Yhdysvaltain harkitsemattoman toiminnan aiheuttaman kriisin aikana.

Vertaus vuoteen 2014

Lännen Median haastatteleman Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan professionaalin ilmatorjunnan ei pitäisi tehdä tuollaista. Hänen mukaansa teko on voinut olla tuottamuksellinen sitä kautta, että toimintakulttuuri on löysää ja seurauksilla ei ole väliä.

Hän kuvailee Iranin ilmatorjuntaa korkeatasoiseksi ja maan puolustuksen keihäänkärjeksi.

Aaltola vertaa tapausta Itä-Ukrainassa kesällä 2014 pudotettuun malesialaiskoneeseen.

– Mahdollinen motiivi voisi olla halu näyttää, että kyetään häikäilemättömiin tekoihin, Aaltola pohti perjantaina (10.1.).

Yhdysvaltain ja Kanadan viranomaiset kertoivat jo torstaina tiedustelutietoihin perustuen, että Teheranista Kiovaan matkalla ollut kone ammuttiin todennäköisesti alas kahdella ilmatorjuntaohjuksella.

Muutama tunti ennen koneen putoamista Iran ampui lähes parikymmentä ohjusta kahteen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten tukikohtaan Irakissa.

Yhdysvallat teki viime viikolla drooni-iskun Irakissa. Siinä kuoli iranilainen kenraali.

Iran piti lauantaihin asti kiinni alustavaan onnettomuustutkintaraporttiin kirjaamastaan teoriasta, jonka mukaan koneeseen olisi tullut tekninen vika ja että se olisi yrittänyt palata Teheranin lentokentälle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak totesi Helsingin Sanomissa perjantaina (10.1.), ettei ole yllättävää, että Iran kiisti osuutensa turmaan, koska koneessa oli myös 82 iranilaista matkustajaa.

Aaltola puolestaan muistutti perjantaina, ettei koneessa ollut Yhdysvaltojen kansalaisia.

– Jos joukossa olisi Yhdysvaltojen kansalaisia, tilanne olisi nyt aivan toinen, koska presidentti Trump on linjannut ettei yhtään amerikkalaista saa tappaa.


Lue lisää:

Ana­lyy­si: Iran tun­nus­ti tu­hon­neen­sa va­hin­gos­sa oh­juk­sel­la uk­rai­na­lais­ko­neen – mitä ri­kok­ses­ta ja kolmen vuo­ro­kau­den va­leh­te­lus­ta seuraa?