Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Iran ei luovuta tur­ma­ko­neen mustia laa­ti­koi­ta – ainakin Ukraina ja Kanada ha­lua­vat mukaan on­net­to­muu­den tut­kin­taan

Keskiviikkona Iranissa tapahtuneessa lento-onnettomuudessa kuoli kaikki koneen 176 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Ukraina on lähettänyt oman tutkijaryhmänsä Iraniin, ja maan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti, että Ukrainassa vietetään torstaina surupäivää.

Keskiviikkona pudonneen lentokoneen moottori lähellä Teheranin lentokenttää Iranissa.
Keskiviikkona pudonneen lentokoneen moottori lähellä Teheranin lentokenttää Iranissa.
Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Spekulaatiot Iranissa keskiviikkona pudonneen lentokoneen ympärillä jatkuvat. Iranilaisten tutkijoiden alustavan raportin mukaan silminnäkijät olivat havainneet koneen olleen tulessa ennen maahan syöksymistä.

Raportin mukaan maanantaina huollettuun koneeseen tuli tekninen vika pian sen jälkeen, kun kone oli noussut ilmaan. Raportissa ei yksilöidä tarkemmin, minkälainen vika oli kyseessä.

Myös viiden läntisen tiedustelupalvelun alustavan arvion mukaan koneessa olisi ollut tekninen vika. Heidän mukaansa konetta ei ammuttu ohjuksella alas.

Uutistoimisto Reutersille tietonsa nimettöminä kertoneista tiedustelupalveluista kolme oli yhdysvaltalaisia ja yksi eurooppalainen sekä yksi kanadalainen.

Kanadalainen turvallisuuslähde puolestaan kertoi, että koneen yksi moottoreista olisi ylikuumentunut ennen onnettomuutta.

Iranilaistutkijoiden mukaan lentäjä ei ottanut lennonjohtoon yhteyttä radiolla ennen koneen putoamista, ja kone hävisi tutkasta 2 440 metrin korkeudessa.

Ukrainalainen matkustajakone putosi varhain keskiviikkoaamuna Iranissa vain muutama tunti sen jälkeen, kun oli tullut tietoa iranilaisten ampuneen lähes parikymmentä risteilyohjusta kahteen yhdysvaltalaisjoukkojen tukikohtaan Irakissa. Myös suomalaisia sotilaita oli Erbilin tukikohdassa, jonne ohjuksia ammuttiin.

Lentoturmassa kuoli koneen kaikki 176 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Onnettomuudessa kuoli 82 iranilaista, 63 kanadalaista, 11 ukrainalaista, 10 ruotsalaista ja kolme saksan sekä britannian kansalaista.

Kanada haluaa mukaan turman tutkintaan

Ukraina lähetti keskiviikkona oman tutkijaryhmänsä Iraniin tutkimaan onnettomuutta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maan hallitus tarkastelee useita mahdollisia onnettomuuden syitä. Turman jälkeen Ukrainan suurlähetystö ilmoitti, että onnettomuus olisi johtunut moottoriviasta, mutta myöhemmin se kumosi tiedot ja ilmoitti, että onnettomuuden syy on edelleen epäselvä.

Keskiviikkona Zelenskyi ilmoitti, että torstaina Ukrainassa on kansallinen surupäivä lentoturman takia. Samalla hän kehotti ihmisiä olemaan spekuloimasta turman syyllä.

Iranilaiset ovat ilmoittaneet, että he vastaavat onnettomuuden tutkinnasta, eivätkä luovuta lentokoneen mustia laatikoita koneen valmistajalle Boeingille eikä Yhdysvalloille.

– Iranin ilmailuorganisaatio tutkii tämän onnettomuuden, mutta ukrainalaiset voivat myös olla läsnä, sanoi Iranin siviili-ilmailujärjestön johtaja Ali Abedzadeh BBC:n mukaan.

Kansainvälisten ilmailusäädösten mukaan Iranilla on oikeus johtaa onnettomuustutkintaa, mutta yleensä tutkintaan osallistuu myös koneen valmistaja. Abedzadehin mukaan vielä ei ole varmuutta, minkä maan viranomaiset tulevat tutkimaan koneen mustat laatikot.

Turmakoneen valmistaja Boeing on ilmoittanut, että se on "valmis auttamaan millä tahansa tarvittavalla tavalla" onnettomuuden tutkinnassa. Kanadan pääministeri Justin Trudeau tarjosi BBC:n mukaan teknistä tutkimusapua Iranille.

Kanada myös odottaa, että he ovat mukana onnettomuuden tutkinnassa.

"Se oli todella surullinen hetki"

Kaksi onnettomuudessa kuolleista olivat Arvin Morattab ja hänen vaimonsa Aida Farzaneh. Arvinin veli Armin Morattab kertoi Montreal Gazette -lehdelle, kuinka hän oli huolissaan veljestään, joka odotti keskiviikkona lentoaan Ukrainaan Teheranin lentokentällä Iranissa.

Arvin Morattaban oli tarkoitus jatkaa Ukrainasta matkaa kotiin Montrealiin.

Ennen onnettomuutta Arvin Morattab soitti isälleen Teheraniin ja kertoi olevansa huolissaan. Koneen noustua ilmaan Arvinin isä ajoi metrolla Teheraniin, mutta palasi lentokentälle heti, kun oli kuullut lento-onnettomuudesta.

– Soitin hänelle kymmenen minuuttia onnettomuuden jälkeen, Morattab kertoi Montreal Gazettelle.

– Kun me näimme matkustajalistat, tiesimme, että se tapahtui heille. Se oli todella surullinen hetki. En voi uskoa sitä.

Montrealissa asuva iranilainen kertoi lehden mukaan, että monet iranilaiset lensivät juuri onnettomuuteen joutuneella koneella, koska jotkut lentoyhtiöt olivat peruneet lentoja Iranin vastaisten sanktioiden takia.