Il­mai­nen mat­ka­lip­pu Eu­roop­paan – lap­pi­lais­nuo­ri eli kolme päivää suk­laa­mu­roil­la ja hyppäsi To­na­vaan

Rovaniemeläinen Anni Koikkalainen voitti EU:n 18-vuotiaille jakaman Interrail-passin.
Rovaniemeläinen Anni Koikkalainen voitti EU:n 18-vuotiaille jakaman Interrail-passin.
Kuva: Anni Koikkalainen

Euroopan Unioni on kahtena viime vuonna järjestänyt 18-vuotiaille nuorille kilpailun, josta voi voittaa ilmaisen Interrail-passin. Olin tänä kesänä yksi näistä onnekkaista nuorista ja lähdin elokuussa matkaan rinkan ja kahden kaverini kanssa.

Vierailimme vajaan kolmen viikon aikana kahdeksassa eri kohteessa ja yhteensä viidessä eri maassa. Matkamme alkoi Kroatiasta, josta päädyimme Unkarin, Itävallan ja Slovenian kautta Italiaan. Matkustimme juuri tällä reunalla Eurooppaa, koska emme olleet siellä aikaisemmin käyneet.

Kroatian maisemissa on myös kuvattu Game of Thrones -sarjaa.
Kroatian maisemissa on myös kuvattu Game of Thrones -sarjaa.
Kuva: Anni Koikkalainen

Koska lipulla saa matkustaa vain seitsemänä päivänä, osa matkasta oli pakko tehdä lentäen. Kohteet vaihtelivat rantakaupungeista suuriin pääkaupunkeihin ja ehdimme nähdä parin viikon aikana todella paljon.

Kroatiassa kävimme kolmessa eri kaupungissa: Dubrovnikissa, Splitissä ja Zagrebissa. Dubrovnikissa pulahdimme turkoosiin meriveteen vanhan kaupungin ytimessä ja se olikin Kroatian kohteista kaunein. Koska Dubrovnikissa oli aika kallista, päätin Splitissä säästää rahaa syömällä ainoastaan suklaamuroja.

Kroatiasta matkamme jatkui Budapestiin, jossa kävimme 1500-luvulla perustetussa kylpylässä ja söimme pita gyros nimisiä leipiä. Täyttävän kebabin sai halvimmillaan 500 forintilla eli alle kahdella eurolla.

Unkarilaiset pita gyros leivät maksavat vain pari euroa.
Unkarilaiset pita gyros leivät maksavat vain pari euroa.
Kuva: Anni Koikkalainen

Junalla matkustaminen antaa mahdollisuuden kulkea ilman tarkkaa suunnitelmaa. Matkasuunnitelmaamme tuli muutos, kun Budapestistä Ljubljanaan menevä juna oli täynnä. Avasimme kartan, ja hetken pähkäilyn jälkeen uudeksi kohteeksi valikoitui Wien Itävallassa. Koska suunnitelmamme oli muutenkin joustava, eivät yllätykset aiheuttaneet suurempaa päänvaivaa.

Wienissä vietimme yhden kokonaisen päivän, jonka aikana leikkasin spontaanisti hiukset ja hyppäsin trampoliinilta Tonavaan.

Slovenian pyörätiet on merkitty hyvin polkijoille.
Slovenian pyörätiet on merkitty hyvin polkijoille.
Kuva: Anni Koikkalainen

Matkamme jatkui vihdoin Sloveniaan ja sen pääkaupunkiin Ljubljanaan. Vuokrasimme kaupungissa pyörät, joilla pienen keskustan ehti nähdä  päivässä hyvin.

Matkamme päättyi Venetsiaan ja siellä joka toinen vuosi järjestettävään nykytaiteen näyttelyyn La Biennaleen. Vaikka kanaalien kaupunki on turistirysä, upea taidenäyttely oli ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Majoituimme yhtä Airbnb-asuntoa lukuun ottamatta hostelleissa. Ne sopivat täydellisesti nuorille matkaajille, sillä ne ovat halpoja ja niissä tutustuu helposti muihin reissaajiin, joilta saa matkavinkkejä. Rahaa säästää helposti, kun laittaa itse ruokaa hostellin keittiössä ravintolassa syömisen sijaan.

Kokonaisuudessaan matka oli ainutlaatuinen ja opettavainen kokemus. Jos nauttii junamatkailusta ja hostellitunnelmasta, on vaikeaa kuvitella enää parempaa tapaa matkustaa.

Nykytaiteen näyttely Venetsiassa on näkemisen arvoinen.
Nykytaiteen näyttely Venetsiassa on näkemisen arvoinen.
Kuva: Anni Koikkalainen
Näin muualla

Ilmaisia junalippuja nuorille

Euroopan Unioni aloitti vuonna 2018 DiscoverEu hankkeen, jonka ideana on tarjota ilmaisia junalippuja 18-vuotta täyttäneille nuorille kaikissa EU-maissa. Tarkoituksena on antaa nuorille mahdollisuus matkustaa, itsenäistyä ja vahvistaa omaa eurooppalaista identiteettiään.

Vuonna 2018 noin 30 000 nuorta sai matkakortin.

Suomessa passeja on jaossa parisen sataa per hakukierros.

Nuori voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta: passi, jolla voi kuukauden sisällä matkustaa 7 päivää tai etukäteen suunniteltu matka kahden EU maan sisällä.

Tähän asti passia on ollut mahdollista hakea vuodessa aina kahdella eri kierroksella. Hakuprosessissa vastataan muutamaan Euroopan unioniin liittyvään monivalintakysymykseen ja yhteen jokerikysymykseen, johon on käytännössä vastattava arvauksella. Kesän 2019 haussa kysymykseen piti arvioida kuinka monen passia hakevan nuoren etunimi alkaa d-kirjaimella.

Seuraava haku alkaa marraskuussa, jolloin matkakorttia voi hakea vuodelle 2020.

Lähteenä: https://europa.eu/youth/discovereu_fi