pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

IIHF:n pää­sih­tee­ri Matti Nur­mi­nen ko­put­taa puuta ja toivoo mah­dol­li­sim­man nor­maa­lia kiek­ko­vuot­ta

Jääkiekon kokeneen suomalaispomon mukaan Venäjän paluusta lajin pariin ei ole ajankohtaista puhua.

Helsinki
Matti Nurminen valittiin keväällä kansainvälisen jääkiekkoliiton pääsihteeriksi.
Matti Nurminen valittiin keväällä kansainvälisen jääkiekkoliiton pääsihteeriksi.
Kuva: IIHF

Suomalaisen jääkiekon johtotehtävissä 21 vuoden ajan toiminut Matti Nurminen sai keväällä arvokkaan pestin lajin huipulta, kun hänet valittiin Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) pääsihteeriksi. Suomen kiekkoliiton toimitusjohtajana työskennellyt Nurminen pakkasi laukkunsa Leijonien kultaisten MM-kotikisojen juhlatunnelmissa muuttaakseen uuteen kotipesäänsä Sveitsin Zürichiin.

Nurmisen ensimmäinen puolivuotinen pääsihteerinä on sujunut mukavasti, vaikka urheiluvuosi on ollut myös jääkiekon saralla hämmentävä. Juuri kun koronapandemian pahin aalto hellitti, urheilumaailma joutui uuden kysymyksen äärelle Venäjän hyökkäyssodan takia.

– Jos miettii viimeisiä vuosia, kaikilla organisaatioilla ja ihmisillä on ollut vaikeaa ja rankkaa, niin varmasti IIHF:n toimistossakin. Ennen kaikkea covidin kanssa ja siihen päälle vielä geopoliittinen tilanne. Mutta meillä on loistava, kokenut, osaava ja ammattitaitoinen organisaatio, ja olemme selvinneet hienosti vaikeistakin ajoista, IIHF:ssä operatiivista vastuuta kantava Nurminen kommentoi joulun alla puhelimitse.

IIHF:ssä on puhaltanut vaikean ajan keskellä muutoksen tuulet. Puheenjohtajana 27 vuotta toiminut, lämpimistä Venäjä-suhteistaan tunnettu Rene Fasel väistyi liitosta syksyllä 2021, ja tilalle johtotehtävään valittiin kanadalais-ranskalainen Luc Tardif. Pääsihteerinä vuodesta 2006 työskennellyt Horst Lichtner oli saanut potkut vain pari kuukautta aiemmin.

Venäjän paluusta kiekkoon ei ole käyty aktiivista keskustelua

Venäjää ja Valko-Venäjää koskeva laaja urheilusulku on jatkunut pian vuoden ajan ja jatkuu myös IIHF:ssä toistaiseksi. Nurmisen mukaan maiden mahdollisesta kiekkopaluusta ei ole käyty aktiivista keskustelua IIHF:n johdossa.

– Aihe ei varmastikaan ole tällä hetkellä ajankohtainen ja sen takia sitä keskustelua ei juuri käytännössä käydä. Syyskuun kongressissa teimme periaatepäätöksen, miten heidät integroidaan takaisin meidän järjestelmään, kun sen aika aikanaan on, mutta siitä ajankohdasta ei ole keskusteltu, Nurminen kommentoi.

Kansainvälisessä olympiakomiteassa Venäjä-kysymystä pohdittiin joulukuussa jo aktiivisemmalla otteella. Nurminen ei kuitenkaan halunnut ottaa kantaa siihen, miten muut urheiluelimet ovat asiaa käsitelleet.

World Cup -palapelin kokoaminen ei ole helppoa

Marraskuussa kiekkofanit joutuivat pettymään, kun NHL ilmoitti, ettei sen valmistelemaa World Cup -maajoukkueturnausta voida järjestää vielä helmikuussa 2024. Maailman absoluuttisten huippupelaajien maajoukkuekohtaamista joudutaan siis odottamaan edelleen.

Muun muassa ESPN raportoi, että lykkääntyminen johtui aikataulullisista ja logistisista syistä, minkä lisäksi NHL olisi halunnut venäläispelaajat mukaan turnaukseen.

– Varmasti kaikki kiekkoihmiset haluaisivat voimakkaasti nähdä parhaat pelaajat parhaita vastaan, mutta sen turnauksen järjestäminen ei ole ihan helppoa. Pelaaminen kesken kauden toisi omat haasteensa, mutta keskusteluja jatketaan, Nurminen sanoi kuvaillen IIHF:n ja taalaliigan suhteita mutkattomiksi.

Normaalilta näyttävä kiekkokalenteri

Tulevan vuoden kiekkokalenteri näyttää IIHF:n puolelta taas tutulta ja turvalliselta. Alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnaus pyritään vuodenvaihteessa viemään onnistuneesti läpi Kanadan Halifaxissa ja Monctonissa. Myös naisten MM-kisat on määrä kiekkoilla Kanadassa tavanomaiseen kevätaikaan.

– Täytyy koputtaa puuta, mutta uskomme vakaasti, että pystymme järjestämään normaalit kaksikymppisten kisat, Halifaxiin pudotuspelivaiheeseen paikan päälle matkustava pääsihteeri vakuutti.