Ilmasto: Ark­ti­nen alue on läm­men­nyt neljä kertaa no­peam­min kuin maa­pal­lo kes­ki­mää­rin

Kuvagalleria: 80 vuoden ta­kai­sia ja­lan­jäl­kiä pitkin – va­la­mars­si vie Ivalon ra­ja­jää­kä­ri­komp­pa­nian alok­kaat et­si­mään ra­jo­jaan

Pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät päätti ottaa ai­ka­li­sän totuus- ja so­vin­to­ko­mis­sion jatkon suhteen – ilman luot­ta­mus­ta ko­mis­sion työn jat­ka­mi­nen on mah­do­ton­ta

Ihmisen työ häipyy no­peas­ti Gal­le­ria Napan elokuun näyt­te­lys­sä

Ihmisen työ katoaa nopeasti Sami Funken rakennuskuvissa.
Ihmisen työ katoaa nopeasti Sami Funken rakennuskuvissa.
Kuva: Sami Funke

Lapin taiteilijaseuran Napa-gallerian elokuun päänäyttely on Sami Funken Beethovenin Hevonen. Sarjan nimi tulee tarinasta, jonka mukaan Beethoven halusi itselleen hevosen. Hän ihaili upeaa eläintä, mutta unohti ruokkia sen, ja hevonen kuoli.

Funkelle Beethovenin Hevonen on metafora suomalaisen haja-asutusalueen rakennemuutoksesta. Näyttelyssä onkin kuvia vanhoista ja hylätyistä rakennuksista, jotka ovat joskus olleet upeita ja tarpeellisia.

– Dokumentaarisuus on osa kuvieni taiteellista ilmaisua. Haluan, että kuvillani on kulttuurihistoriallista merkitystä. Ne kertovat asutuksen ja teollisuuden muutoksesta, kulutuskulttuurista ja omista arvoistamme, taiteilijan kertoo.

Kuvat on otettu eri puolilla Suomea. Osa paikoista on ehditty purkaa, mutta muutos ja murros ovat muistissa, kun pala rakennemuutosta on taltioitu. Funken mukaan hän on taltioinut kuvauspaikat ja -ajat, mutta ei tuo niitä esille näyttelyssä, koska haluaa huomion kohdistuvan ilmiöön eikä kohteiden sijaintiin.

Sarjan kuvia on ollut näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla.

Sami Funke – Beethovenin Hevonen 1.8.–26.8. galleria Napassa, Kairatie 3. Avajaiset pe 31.7. klo 18.