Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ihanan hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä ku­nin­ga­tar – ylis­tä­vä do­ku­ment­ti ku­nin­ga­tar Mar­ga­ree­ta II:sta on rak­kaus­ta­ri­na ja ker­to­mus teh­tä­vään kas­va­mi­ses­ta

Jotkut kuninkaalliset näyttäytyvät viileinä ja etäisinä, toiset sekaantuvat kohuihin. Tanskan kuningatar Margareeta II on toista maata.


Tanskan kuningatar Margareeta on kiinnostunut taiteesta ja historiasta. Hän on harrastanut itse kuvataidetta ja tanssia.
Tanskan kuningatar Margareeta on kiinnostunut taiteesta ja historiasta. Hän on harrastanut itse kuvataidetta ja tanssia.

Margareeta II – koko kansan kuningatar

*** Jotkut kuninkaalliset näyttäytyvät viileinä ja etäisinä, toiset sekaantuvat kohuihin. Tanskan kuningatar Margareeta II on toista maata. Huhtikuussa 80 vuotta täyttänyt kuningatar nauttii kansan suosiota.

Miellyttävä, inhimillinen ja maanläheinen kuva hänestä dokumentista välittyykin. Kuningatar suhtautuu niin ihmisiin kuin kuninkaallisiin velvollisuuksiinsa mutkattomalla, mutta kunnioittavalla asenteella.

Prinssillä oli vaikeaa olla vaimonsa varjossa

Dokumentissa pääsee ääneen myös kuningatar itse, mutta ei aivan tuoreissa haastatteluissa. Runsaan arkistomateriaalin lisäksi ikätoverit: muun muassa näyttelijä, laulaja, yritysjohtaja ja poliitikko, kertovat eri vuosikymmenistä.

Margareeta syntyi viikko saksalaismiehityksen alkamisen jälkeen. Se on jättänyt jälkensä kaikkien tuon ajan lasten lapsuuteen.

Kruununprinsessan kihlajais- ja häätaltiointeja on ihana katsoa, sillä pari selvästi hehkuu onnea ja rakkautta. Toisenlaisiakin kuninkaallisia liittoja on nähty.

Margareeta eli prinssi Henrikin kanssa yli 50 vuotta ennen tämän kuolemaa ja he olivat hyvin kiintyneitä toisiinsa. Helppoa ei aina ollut. Henrikillä oli vaikeaa olla vaimon varjossa.

Ylistävä dokumentti on sekä rakkaustarina että kertomus nuoren naisen kasvamisesta tehtävään. Negatiivisia asioita ei käsitellä, mutta eipä niitä taida juuri ollakaan. Kuningattaren tupakointiin viitataan ohimennen.

Yle Teema & Fem klo 18.30