Pääkirjoitus: Vihreän siir­ty­män jät­ti-in­ves­toin­tien hank­ki­mi­nen Me­ri-Lap­piin edel­lyt­tää alueen kuntien yh­teis­työ­tä – sen aloit­ta­mis­ta ei voi enää lykätä tuon­nem­mak­si

Kolumni: Rkp:n on va­lit­ta­va arvojen ja edun­val­von­nan välillä ja jäl­kim­mäi­nen on vah­voil­la

Merikotka: Me­ri­kot­ka sil­pou­tui tuu­li­voi­ma­laan Kemin Ajok­ses­sa – tut­ki­ja: tällä het­kel­lä tie­dos­sa­ni on yh­teen­sä 48 ta­paus­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Hy­väs­tit jal­ka­pal­losan­ka­ruu­del­le – mikä saa lajinsa tun­ne­tuim­mat san­ka­rit vaih­ta­maan ku­nin­gas Jal­ka­pal­lon ku­nin­gas Salman bin Ab­dul-Aziz Al Sau­diin?

-

Jalkapalloilija Lionel Messi, 35, on myynyt itsensä ihmisoikeuksia työkseen rikkovalle Saudi-Arabialle, jonka mainoskasvona "Kirppu" on toiminut jo vuosia.

Halvalla ei PSG-tähden nykyisin riistäjävaltio Qatarin hallussa oleva brändi ole vaihtamassa omistajaa, jos uutistoimisto AFP:ta on uskominen – argentiinalaisen palkka saudiliigaan kuuluvassa Al Hilalin joukkueessa on 400 miljoonaa euroa. Se on tuplasti enemmän kuin saman liigan Al-Nassrin riveissä jo elantonsa tienaavan Cristiano Ronaldon, 37, palkka.

Eikä kaksikko ole putoamassa palkkakuoppaan aktiiviuransa jälkeenkään. Öljymaan urheilupesuministeriö on jo ostanut aikamme ikonisimmat pallotaiturit tiimiinsä, jonka tavoitteena on jalkapallon 2030 MM-kisojen saaminen Saudeihin hyvällä tai rahalla.

Jo nyt lienee selvää, että MM-futista potkitaan pian Saudeissa, sillä myös asiasta päättävä Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on tunnetusti perso mammonalle. Se on ollut aina valmis ummistamaan silmänsä kaikelta, kunhan hinnasta sovitaan.

Saudi-Arabiassa silmät onkin syytä pitää tiukasti kiinni, sillä maa on kuin tuulahdus pimeältä keskiajalta.

Valtiota johtaa kuningassuku, jolla on kaikki valta. Poliittisia puolueita ei ole, eikä niitä tarvita.

Naisilla, vääräuskoisilla, homoilla ja koirilla ei ole oikeuksia. Naisten asioista päättää miespuolinen huoltaja eli isä, veli, puoliso tai hätätapauksessa huollettavan poikalapsi.

Perustuslaki nojaa Koraaniin. Sen ja kuninkaan käskyjen noudattamista valvoo uskontopoliisi. Vastaan hangoittelijat ja muut pullikoijat piestään ja suljetaan vankilaan. Käytössä on tarvittaessa muitakin rangaistuksia, kuten silmän tai muun ruumiinosan poistaminen.


Mikä saa lajinsa tunnetuimmat sankarit vaihtamaan kuningas Jalkapallon kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saudiin?


Oikeudenkäynnit ovat salaisia, eikä syytetyllä ole oikeutta asianajajaan. Syytteet ovat usein tekaistuja ja tunnustukset kidutuksen tulosta.

Kuolemantuomioon riittää aviorikos, homosuhde, noituus, rienaus tai pelkkä epäily niistä. Teloitus tapahtuu katkaisemalla pää. Teloitetun ruumis saatetaan ristiinnaulita ja asettaa esille varoitukseksi niille, jotka yhä hautovat vääriä ajatuksia.

Messin ja Ronaldon syrjähyppy hämmentää jalkapallomaailmaa. Mikä saa lajinsa tunnetuimmat sankarit vaihtamaan kuningas Jalkapallon kuningas Salman bin Abdul-Aziz Al Saudiin?

Helpoin vastaus on ahneus, jota on vaikea hillitä. Ahneus vie mukanaan, ruokkii itse itseään ja tekee ihmisen sokeaksi jopa häpeälle.

Toisaalta sekä Messi että Ronaldo on jo tienannut urallaan yli miljardi euroa. Mihin he tarvitsevat lisää rahaa?

Entä jos kyse onkin vain uskosta omiin kykyihin? Ehkä kaksikko kuvittelee muuttavansa läpimädän Saudi-Arabian ihmisoikeuksia kunnioittavaksi jalkapallodemokratiaksi.

Jalkapallon ystävänä olisi lohdullista ajatella, että kyse on vain todellisuustajun menettämisestä eli jalkapallojumaluusharhasta. Jos huippufutaaja kuvittelee olevansa kaikkivoipa jumala, vika ei ole huippujalkapalloilussa, vaan palloilijassa.

Harmi vain, ettei moinen selitys kuulosta näinä huippujalkapalloilun alennuksen vuosina uskottavalta edes jalkapallouskovaisen omissa korvissa.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.