Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hyb­ri­dil­lä ojasta al­lik­koon

Autoilussa korostetaan aiheellisesti ennakoivaa ajotapaa, jossa vältetään voimakkaat jarrutukset ja kiihdytykset tai äkäiset ohjausliikkeet. Näin vältytään monilta vahingoilta ja säästetään luontoa. Samaa toivoisin autojen voimanlähteiden kehittämiseen. Erityisesti nykyhallituksen suosima hybridi ei välttämättä ole luonnon kannalta paras ratkaisu.

Sveitsin Empa-tutkimuslaitos, vastannee meidän VTT:tä, on selvittänyt hybridiautojen päästöjä. Autolla ajellaan meidän ilmastossa keskimäärin 30–50 kilometriä aluksi sähköllä ja sen jälkeen auto siirtyy polttomoottoriin ja samalla lataa akkua.

Polttomoottorin kuumat pakokaasut menevät kylmään katalysaattoriin, joka siinä vaiheessa toimii huonolla teholla. Ensimmäisten minuuttien aikana huonosti palamattomien typen oksidien, hiilimonoksiidin ja hiilivedyn määrä vastaa noin 1 000 kilometrin ajoa lämpimällä moottorilla. Säästettiinkö ympäristöä? Kaikki edellä mainitut aineet tunkeutuvat helposti hengitysilman mukana elimistöön.

Asian konkretisoimiseksi voimme laskea Helsingin seudulle noin 10 000 autoa lähialueelta päivittäisellä työmatkalla esimerkiksi Porvoosta, Hyvinkäältä ja Vihdistä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.