Huuh­ka­jil­le tyhjä arpa tyh­jäl­tä sta­dio­nil­ta – Wales teki yhden maalin ja se riitti

Helsinki
Jere Uronen ja Walesin Dylan Levitt (vasemmalla) kohtasivat Suomen ja Walesin välisessä Kansojen liigan ottelussa.
Jere Uronen ja Walesin Dylan Levitt (vasemmalla) kohtasivat Suomen ja Walesin välisessä Kansojen liigan ottelussa.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Suomen jalkapallomaajoukkueen paluu pelikentille 10,5 kuukauden tauon jälkeen ei tarjonnut suurtakaan elämystä, ja aika Kansojen liigan toiseksi ylimmällä tasolla eli B-liigassa alkoi tappiolla myöhään torstaina.

Tyhjällä Helsingin olympiastadionilla vieraillut Wales otti matkaansa 1–0-voiton liigan avauspelistä, kun Kieffer Mooren 80. minuutin onnistumisen ohella ei muita osumia nähty.

Suomi joutui otteluun ilman muutamia runkomiehiä, joita pitivät poissa loukkaantumiset, koronarajoitukset ja toppari Joona Toivion osalta perheenlisäys.

Avauksessa olikin monta uutta tai uusvanhaa ja yllättävääkin nimeä: Daniel O’Shaughnessy sai ensimmäisen turnauspelinsä ja viime vuosina lähinnä maajoukkueesta sivussa ollut Juhani Ojala palasi heti avaukseen keskuspuolustukseen saaden kolmen topparin virityksessä rinnalleen Leo Väisäsen ja O’Shaughnessyn.

Kotimaan liigassa säväyttänyt KuPS-laita Ilmari Niskanen puolestaan teki A-maajoukkuedebyyttinsä hetimiten avausmiehenä.

Niskasella riittikin hommia Walesin prässätessä hänen puoleltaan, Manchester Unitedin nuoren ja vaaralliseksi arvioidun Daniel Jamesin kautta. James järjestikin pallon heti alkuminuuteilla lähes parimetrisen kärkipelaajan Kieffer Mooren päähän ja siitä Lukas Hradeckyn taakse Suomen verkkoon. Walesilaiset taputukset täyttivät tyhjän stadionin äänialan, mutta saksalaistuomaristo näytti Moorelle rikettä ja ei maalia.

Walesin alkupaineesta selvittyään Suomikin sai enemmän otetta peliin, ja kertaalleen sekin pallon maaliin. Joni Kaukon nätti kuti kuitenkin kumitettiin historiasta Joel Pohjanpalon paitsioaseman takia, ja niin tauolle lähdettiin tarkan ja riskittömänkin 45-minuuttisen jälkeen maaleitta.

Bale pois, pallo silti maaliin

Toiselle puoliajalle Suomi ei tehnyt vaihtoja, mutta Wales otti pois avauspuoliajalla nimekkyydestään huolimatta varsin näkymättömissä yhtä yritystä lukuun ottamatta olleen Gareth Balen. Tilalle tulleen Harry Wilsonin pallonmenetyksestä avautui jakson alkuminuuteilla Suomelle ottelun ensimmäinen kulmapotku, ja siitä lopulta myös loistopaikka: Pohjanpalon pusku avasi takatolpalle aivan avonaisen paikan Leo Väisäselle, mutta epäonnekseen Väisänen sai pallon tolppaan.

Liekö Balen poistuminen tuonut uskoa Suomelle vai vienyt sitä Walesilta, mutta joka tapauksessa ote oli yhä enemmän Huuhkajilla. Tulosta ei kuitenkaan tullut, eikä varsinaista vaaraakaan walesilaisvieraille, ja kylmä suihku koitti sitten loppuvaiheille jo käännyttäessä. Walesin vastahyökkäys tuli terävästi, ja Jamesin syötöstä iso mies Moore napautti maalin edestä osuman ottelun ensimmäisellä vedolla kohti maalia. Suomen puolustus ei ehtinyt tehdä tarpeeksi ja tuli puhkotuksi.

Suomi jatkaa pelejään sunnuntaina Dublinissa Irlannin vieraana. Irlanti otti viime hetkien tasoituksella 1–1-tasapelin Bulgariasta, joten Suomi on avauskierroksen jälkeen lohkon hännillä.