Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Huuh­ka­jat upeaan voit­toon Bos­nia-Hert­se­go­vi­nas­ta – MM-haa­ve pysyi lois­to­tu­lok­sel­la

Alivoimalla pitkään pelannut Suomi masensi yleisön Zenicassa - maalareina Forss, Lod ja O'Shaughnessy.

Zenica
Robin Lod laukoi vasurillaan Suomen 1-2 -maalin ja syötti vielä 1-3 -osuman.
Robin Lod laukoi vasurillaan Suomen 1-2 -maalin ja syötti vielä 1-3 -osuman.
Kuva: PETER POWELL

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue järjesti komean ja yllätyksellisen näytöksen Zenican Bilino Polje -stadionilla voittamalla tärkeässä MM-karsintaottelussa kotijoukkue Bosnia-Hertsegovinan 3–1. Maalit viimeistelivät 29. minuutilla Marcus Forss, 51. minuutilla Robin Lod ja 73. minuutilla Daniel O'Shaughnessy. Suomi pelasi ottelussa lähes tunnin yhden miehen alivoimalla.

Suomi nousi karsintalohkossa toiseksi eli MM-jatkokarsintaan oikeuttavalle sijalle, kun jäljellä on vielä tiistaina pelattava päätöskierros. Suomella on 11 pistettä ja Ukrainalla yhdeksän. Suomi kohtaa tiistaina Helsingin OIympiastadionilla Ranskan, joka voi varmistaa tänä iltana lohkovoiton ja suoran MM-lopputurnauspaikan voittamalla lohkojumbo Kazakstanin. Ukraina kohtaa vieraissa Bosnian, joka menetti mahdollisuutensa kakkossijaan Suomi-tappiolla.

Jo värikkään ottelun avauspuoliajalla riitti tapahtumia. Bosnia tuli odotetusti kovalla hyökkäysvauhdilla heti alusta alkaen, mutta alkumyrskystä selvittyään Suomi sai palloa haltuunsa. Ja tulosta alkoi tulla, sillä 23. minuutilla pallo saatiin Bosnian ykköstähden Miralem Pjanicin käteen rangaistusalueella.

Parin minuutin käsienlevittelyn ja suukovun jälkeen Teemu Pukki asettui ampumaan pilkkua, mutta Bosnian maalivahti Ibrahim Sehic venytti hyvin torjuntaan. Pukki veti paitaa kasvoilleen, joilla ilme oli epäuskoisen toivoton.

Missatusta pilkusta kuitenkin toivuttiin nopeasti. Suomi pyöritti hyvin, ja Glen Kamaran sekä Pukin esityö päättyi 29. minuutilla Forssin rinnalla läheltä tökkäämään maaliin. Osuma oli Englannin Valioliigan Brentfordin 22-vuotiaalle hyökkääjälle uran toinen maajoukkueessa ja ensimmäinen arvoturnauskarsinnoissa.

Toiselle puoliajalle synkkiä pilviä toi sitten Jukka Raitalan liukutaklaus ja ulosajo suoralla punaisella kortilla, kun pelattiin 37. minuuttia. Raitalan taklaama Sead Kolasinac loukkaantui ja joutui vaihtoon, Suomi puolestaan alivoimalle.

Suomi juhli kolmea maalia Zenicassa. Vasemmalla avausmaalin tehnyt Marcus Forss, kolmas vasemmalta loppunumerot iskenyt Daniel O'Shaughnessy. Leo Väisänen (keskellä) syötti Suomen toisen maalin.
Suomi juhli kolmea maalia Zenicassa. Vasemmalla avausmaalin tehnyt Marcus Forss, kolmas vasemmalta loppunumerot iskenyt Daniel O'Shaughnessy. Leo Väisänen (keskellä) syötti Suomen toisen maalin.
Kuva: Fehim Demir

Suomi parempi alivoimallakin

Päävalmentaja Markku Kanerva vaihtoi puoliajalla Forssin pois, ja tilalle tuli Urho Nissilä. Ja jos odotuksissa oli Bosnian vyörytys, sitä ei jakson alkuun nähty vaan Huuhkajat taisteli palloa kohti Sehicin maalia. Ja maaliin asti, hiljentäen silmiään tuskin uskoneen bosnialaisyleisön.

Pukki oli jälleen maalissa mukana, pitäen pallon vaikeassa paikassa kentällä. Sen jälkeen Leo Väisänen naputti nätisti Lodille, joka ei mainiota paikkaansa hukannut vaan täräytti pallon etukulmasta maaliin. Suomi 2, Bosnia-Hertsegovina 0. Ja stadion yhtenä kysymysmerkkinä, paitsi pienilukuisen suomalaiskannattajajoukon keskellä.

Päälle parikymmentä minuuttia ennen kaivattua loppuvihellystä yleisömeri sai kuitenkin haluamansa, kun vaihdosta tullut Luka Menalo iski kavennuksen. Mutta vain muutama minuutti myöhemmin katsomo tyrmättiin jälleen: toppari O'Shaughnessy juoksi vapaapotkutilanteessa itsensä avopaikkaan kuin kokenut maalintekijä konsanaan ja laittoi Lodin antaman vapaapotkun verkkoon. Uran ensimmäinen maaottelumaali oli erinomaisen makea ja erinomaisen makeaan paikkaan. Ja sinetöi niin maukkaan, MM-unelmaa lähemmäksi tuovan ja myös varsin uskomattoman voiton.