Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta on valmistunut ja asia siirtyy syyteharkintaan, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).
KRP on selvittänyt viime vuoden huhtikuussa alkaneessa esitutkinnassa, onko HVK:ta erehdytetty hankkimaan hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet niille asetettuja vaatimuksia.
Huoltovarmuuskeskus tilasi koronapandemian alkuvaiheessa keväällä 2020 liikemies Onni Sarmasteelta hengityssuojaimia koronavirukselta suojautumista varten. HVK testautti hengityssuojaimet maahan saapumisen yhteydessä ja ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettujen standardien vaatimuksia.
– Esitutkinnassa on selvitetty, onko suojavälinehankinnoissa esitetty HVK:lle virheellisiä tietoja tai jätetty antamatta sellaista oleellista tietoa, jolla on voinut olla merkitystä hankintapäätöstä tehtäessä ja siten aiheutettu vahinkoa HVK:lle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen KRP:stä tiedotteessa.
Sarmaste kiistänyt rikosepäilyt
Kahta ihmistä epäillään törkeästä petoksesta. Poliisi ei ole vahvistanut törkeästä petoksesta epäiltyjen nimiä, mutta Sarmaste on kertonut olleensa pidätettynä ja kiistävänsä kaikki rikosepäilyt.
HVK on kertonut Sarmasteen toimittaneen maskeja, jotka eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön, vaikka ne oli siihen tilattu. Sarmaste taas on sanonut, ettei tilauksessa pyydetty sairaalatason maskeja.
Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä runsaan kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa. Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle.
HVK purki kaupan Jylhän kanssa
Keväällä 2020 kävi Suomen Kuvalehden uutisoinnin myötä ilmi, että HVK oli tilannut maskeja yhteensä noin 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Sarmasteelta sekä kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhältä.
Jylhältä tehty tilaus jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti Jylhälle siirretyt rahat. HVK purki kaupan Jylhän yhtiön The Look Medical Caren kanssa. Virossa käräjäoikeus ja ylempi oikeusaste ovat vahvistaneet HVK:n oikeuden purkaa kaupan ja periä ennakkomaksun takaisin.
Jylhää oikeusasioissa edustava Kari Uoti on sanonut, ettei Jylhä ole rikoksesta epäiltynä asiassa, joka siirtyy nyt syyteharkintaan.
Rahanpesu- ja kavallusepäilyistä ei syytteitä
Suojavälinekauppoihin liittyen on tutkittu myös epäiltyä törkeää rahanpesua sekä erillisen tutkintapyynnön perusteella törkeää kavallusta ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Näiden osalta syyttäjä on poliisin esityksestä tehnyt päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta.
Esitutkinnan rajoittaminen tarkoittaa sitä, että esitutkinta lopetetaan, vaikka olisikin syytä epäillä, että rikos on tehty. Syyttäjä arvioi silloin, ettei hän kuitenkaan nostaisi syytettä, vaikka esitutkinta tehtäisiin loppuun. Esitutkinnan rajoittamisen perusteina voivat olla esimerkiksi rikoksen vähäisyys, tekijän alaikäisyys, rangaistuksen kohtuuttomuus tai tarkoituksettomuus taikka se, ettei esitutkinnassa saataisi riittävää näyttöä.
Kolmea HVK:ssa toiminutta epäilty luottamusaseman väärinkäytöstä
Loppukeväästä syyteharkintaan siirtyi esitutkinta HVK:n sisäisestä toiminnasta suojainhankinnoissa. KRP selvitti tutkinnassa HVK:ssa toimineiden henkilöiden roolia kaupoissa ja sitä, onko hankinnoissa toimittu vastoin ohjeita ja aiheutettu vahinkoa HVK:lle.
Kolmea ihmistä on epäilty asiassa luottamusaseman väärinkäytöstä. KRP:n Laaksonen kertoi keväällä, että epäillyt ovat olleet eri asemissa HVK:ssa ja kiistävät epäillyn rikoksen.
KRP:n kirjaamista HVK:n suojavälinekauppoihin liittyvistä rikosilmoituksista törkeää petosta koskeva esitutkinta oli viimeinen.
Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 10.08 ja 13.22. Myös otsikkoa muokattu 13.22.